Δύο πολύ μεγάλες θεματικές συνθέσεις με τον τίτλο «Τα Φαντάσματά μου & Ο Aρτος», με 1.000 μοναδικά γλυπτά φέρνει στο Τελλόγλειο Iδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ από τις 12 Απριλίου η ομώνυμη έκθεση του Θόδωρου Παπαγιάννη.
Πέντε μέρες αργότερα, στο Τελλόγλειο εγκαινιάζεται η έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο» του Δημοσθένη Κοκκινίδη σε κείμενα Δημήτρη Μαρωνίτη.
Ο Θ. Παπαγιάννης στήνει έναν σύγχρονο τραγικό χορό με 30 υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες, «Τα Φαντάσματά μου», όπως τις ονομάζει. Τα έργα, που είναι φιλοτεχνημένα με ξύλο, μέταλλο και ανακυκλώσιμα υλικά, φτιάχνουν τον συμβολικό χορό της νεοελληνικής τραγωδίας.
Στη μέση του χορού συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης ένα ταψί με ψωμιά, διαχρονικό σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου, και μια πεσμένη μορφή.
Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, που ωστόσο δεν διαχωρίζεται από το πρώτο, «Ο Αρτος», σύμβολο κεντρικής σημασίας για τον χριστιανισμό και προσφιλές θέμα για τον καλλιτέχνη, αποτελεί το θέμα γύρω από το οποίο οργανώνεται η αφήγηση με εκατοντάδες μικρές πήλινες μορφές, άλλες πολύ μικρές και άλλες λίγο μεγαλύτερες.
Πομπή
Μια μεγάλη, πολυπληθής πομπή με αυτές τις μορφές ξεκινά από το σκοτάδι και πορεύεται προς το φως, διατρέχοντας δύο αίθουσες για να καταλήξει μπροστά στην τρίτη και τελευταία, την αίθουσα του άρτου.
Στο κέντρο της τελευταίας αίθουσας δεσπόζει ένα τεράστιο ταψί γεμάτο με πήλινα ομοιώματα άρτων, ενώ πίσω του στέκουν στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι. Σταυρόσχημες ξύλινες μορφές στις γωνίες συνοδεύουν την κεντρική εγκατάσταση, σε ένα σύνολο που ανακαλεί τον χώρο του βυζαντινού ιερού και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Οπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει εξηγήσει, στα «Φαντάσματα» προσπαθεί να βρει «τον μίτο από κάτι που μοιάζει άπιαστο, υπερβατικό μαγικό. Σαν ειδωλολάτρης ορθώνω ξανά τα ξόανα ξορκίζοντας την κακή μοίρα αυτού του τόπου». Οσο για τον «Αρτο», χρησιμοποιώντας ως άξονα το ψωμί και αρχαιοελληνικά και χριστιανικά σύμβολα, τιμά «μια βασική έννοια της ζωής του ανθρώπου ? που καθημερινά αγωνίζεται να το αποκτήσει».
Ο Θ. Παπαγιάννης κατάγεται από το Ελληνικό Ιωαννίνων και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, ενώ πλέον είναι ομότιμος καθηγητής Γλυπτικής. Εχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς επίσης πολλά μετάλλια, νομίσματα και γλυπτικές συνθέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.
«ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Πάνω από 130 έργα στα οποία αποτυπώνεται ένα εικοσάχρονο ταξίδι του Δημ. Κοκκινίδη στην Οδύσσεια του Ομήρου περιλαμβάνει η έκθεσή του στο Τελλόγλειο. Η αφορμή που πυροδότησε αυτήν τη μακρόχρονη ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημ. Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας. Η συνεργασία εκείνη δεν τελεσφόρησε και πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο της έκθεσης, για τον οποίο ο Δ.Ν. Μαρωνίτης συνεισφέρει μια επιτομή της Οδύσσειας, ενώ στα εγκαίνια στις 17 Απριλίου θα διαβάσει την ε' ραψωδία της Οδύσσειας και δύο μέρες αργότερα, στις 19 του μήνα, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Ομηρικές παρομοιώσεις. Συχνότητα, εκφορά, σύνταξη, λειτουργία». Η έκθεση του Δ. Κοκκινίδη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και οι δύο εκθέσεις θα μείνουν στο Τελλόγλειο ως τις 2 Ιουνίου.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: http://www.e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου