Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Παράθυρο με αμφίδρομη θέα


Γονιμοποιώντας τη φαντασία με τη συνύπαρξη του «μέσα» και του «έξω», εικαστικά παράθυρα κλείνουν και ανοίγουν στη δίνη της αντίθεσης, σαν διττές πύλες του έσω και του εκτός, του εκεί και του εδώ, του κοντά και του μακριά, αυτού του κόσμου και ίσως κάποιου άλλου.
Αποτυπώνοντας στα έργα του τη «νοερή του θέα», ο ζωγράφος Κυριάκος Μορταράκος παρουσιάζει την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Παράθυρο», στην γκαλερί Ζουμπουλάκη έως τις 18 Μαΐου.
Χρησιμοποιώντας καμβά, M.D.F, χαρτιά, παστέλ και λάδια, ο καλλιτέχνης εστιάζει στο διπολικό σχήμα της έννοιας «παράθυρο», που εμπεριέχει συγχρόνως το «μέσα» και το «έξω», μέσα από έργα διαφόρων διαστάσεων, των οποίων η θεματική  αντλείται από εσωτερικά δωματίων και από την κειμενική γραφή, ως πλαστική αξία και ως έννοια σε αυτό που αναφέρει.


Όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μορταράκος για τα έργα του: «Με τη λέξη “παράθυρο”, δεν ξέρω τι μου έρχεται πρώτα στη μνήμη: το “μέσα” ή το “έξω”. Η συνύπαρξη αυτών των αντιθέτων, γονιμοποιεί τη φαντασία. Συγκεκριμένο project δεν υπάρχει. Το έργο, είτε αποτελεί ενότητα είτε όχι, μικρό ή μεγάλο, διατηρεί την αυτονομία του και, ενίοτε, μόνο του δηλώνει γιατί υπάρχει και - με βάση αυτή τη δήλωση - μορφοποιείται». Σαν άγιος νόμος της αντίθεσης
Με τη σειρά του, ο Χάρης Σαββόπουλος γράφει για τον καλλιτέχνη: «Έχει τόση μεγάλη σημασία η “γραφή” για τον Μορταράκο! Στον καφέ, στη βόλτα, σε στιγμές χαλάρωσης, σκυμμένος σε ένα χαρτί, γράφει. Γράφει με εκείνη την αρχέγονη κίνηση της επαναλαμβανόμενης χάραξης, που ανέδειξε ο Βολς, με την επιθετική παλινδρόμηση της γραφής του παιδιού, φορτώνοντας κραδασμούς σιωπής και διατρήσεις, μαύρες σιωπές και δραματικά διάκενα της σιωπής σε ένα κομμάτι χαρτί. Και η ζωγραφική του πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι: μια γραφή. Ακόμα και στις “εξευγενισμένες” εκδοχές της, που η ζωγραφική του αφηγείται, πάντα θα διεισδύει η δραματική γραφή – πινελιά, σαν άγιος νόμος της αντίθεσης που επαναφέρει τους δύο πόλους σε ισορροπία ισοδύναμης αξίας».
Πληροφορίες


Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20 – Αθήνα, τηλ:. 210 3608278. Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 -15.00 και 17.00 – 20.00, Τετάρτη: 11.00 - 15.00, Σάββατο: 11.00 – 14.00. Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου