Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εκθεση του Sol LeWitt στο Μουσείο Ηρακλειδών


Το Μουσείο Ηρακλειδών θα φιλοξενήσει έκθεση έργων του Αμερικανού καλλιτέχνη Sol LeWitt. Όλα τα έργα, δωρεά του ίδιου του καλλιτέχνη, προέρχονται από τη συλλογή του New Britain Museum of American Art.
Η έκθεση, η οποία έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, περιλαμβάνει 115 έργα του Sol LeWitt, κυρίως χαρακτικά (όπως λιθογραφίες, χαλκογραφίες και ξυλογραφίες) αλλά και την πρώτη του ελαιογραφία, καθώς επίσης γκουάς, μονοτυπίες και φωτογραφίες. Τα έργα του Sol LeWitt χαρακτηρίζονται από τα γεωμετρικά σχήματα και τα έντονα χρώματα.



Ο Sol LeWitt (1928-2007) γεννήθηκε στο Connecticut των Η.Π.Α. και σπούδασε καλές τέχνες στο Syracuse University της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αφού υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό, κατά τον πόλεμο της Κορέας, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή School of Visual Arts και εργάστηκε στη βιβλιοθήκη και στην υποδοχή του ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης). Έγινε γνωστός προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 χάρη στις τοιχογραφίες του και τις «δομές» του, όρο που ο ίδιος χρησιμοποιούσε για τα γλυπτά του. Εν τούτοις δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό έργων και με διάφορα άλλα μέσα, όπως το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Το έργο του Sol LeWitt σχετίστηκε αρχικά με το Μινιμαλισμό, αλhttp://www.blogger.com/img/blank.gifλά αργότερα συνδέθηκε τόσο με την Εννοιολογική τέχνη, ώστε θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας» του κινήματος αυτού. Το 1967 έγραψε τις «Παραγράφους για την Εννοιολογική Τέχνη», όπου δηλώνει ότι η ιδέα ή η έννοια ενός έργου είναι μεγαλύτερης σημασίας από τη φυσική μορφή μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης μεταφέρει την ιδέα του. Πιστεύεται επίσης ότι πρώτη φορά έγινε αναφορά στην εννοιολογική τέχνη όταν o LeWitt έγραψε: «Θα αναφερθώ στο είδος τέχνης που δημιουργώ, ως την εννοιολογική τέχνη».

Το έργο του Sol LeWitt αποτέλεσε το θέμα μεγάλου αριθμού εκθέσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά το θάνατό του. Έργα του βρίσκονται σε πολλά σημαντικά μουσεία ανά τον κόσμο κι επίσης κοσμούν δημόσια πάρκα και κτίρια.
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα * Τηλέφωνο: 2103461981
1 Οκτωβρίου 2011 - 29 Ιανουαρίου 2012 * Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 13:00 - 21:00, Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 19:00 , Δευτέρα - Πέμπτη: κλειστά
Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου