Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλόκοτες ερωτικές και αιματοβαμμένες μορφές


Ο κορυφαίος ζωγράφος της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας ο Ισλανδός Errό, παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση στη χώρα μας στην αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Κορωπί στις 10 Οκτωβρίου।

Εικαστικό καλωσόρισμα στο διεθνή ομότεχνο του απευθύνει ο επίσης διεθνής κορυφαίος Έλληνας Παύλος (Διονυσόπουλος), ο οποίος συμμετέχει συμβολικά στην έκθεση, με ένα χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς του. Η προηγούμενη παρουσία του Errό στην Ελλάδα είχε γίνει επίσης από την Kapopoulos Fine Arts το 2008, όταν είχε συνυπάρξει με το Βέλγο Jean-Jacques Deleval.

Αυτή τη φορά ο Errό παρουσιάζει μια νέα δυναμική σειρά έργων όπου η λογική του κόμικς κυριαρχεί. Με μια ματιά σχεδόν παιδική, ο κορυφαίος εικαστικός διηγείται ιστορίες με εκρηκτική διάθεση και με χρώματα που ξεχειλίζουν τις εμπνεύσεις του. Από την πλευρά του ο Παύλος καλωσορίζει τον Errό στην Ελλάδα, με δύο εντυπωσιακές κατασκευές σε χαρτί, ένα βάζο με λουλούδια και μια καρδιά. Στο σημείωμα του γράφει: "αγαπητέ μου φίλε Errό με ένα μπουκέτο λουλούδια και με την καρδιά μου, σε καλωσορίζω στην πατρίδα μου".

Ακάματος αρχειοθέτης του χάους ο Errό, με αληθινή ευλάβεια ξεφυλλίζει, κόβει, αρχειοθετεί, τα περιοδικά, τις αφίσες, τις ειδήσεις, όλα όσα ενεργοποιούν τις ιδέες του. Το έργο του κατοικείται από μορφές αλλόκοτες, ερωτικές, ενίοτε αιματοβαμμένες, και παιδιάστικες: πολιτικοί οίκοι, ξεγυμνωμένες στάρλετ που μοιάζουν να έχουν ξεφύγει από ένα μέλλον επιστημονικής φαντασίας, πολεμιστές, μαριονέτες, μηχανόβιες, μασκοφόρες, γελοιογραφίες κάθε λογής. Δεν λείπουν μερικά έργα με σαφείς αναφορές στην ιστορία της Ελλάδας, έτσι όπως αυτή εμφανίζεται στις παραστάσεις και τις απεικονίσεις των αγγείων. Πολεμιστές, ασπίδες, δόρατα, θραύσματα από μελανόμορφους αμφορείς, σκηνές μάχης σώμα με σώμα, έρχονται να συναντήσουν σύγχρονες παραστάσεις και μορφές στο ιδιαίτερο σύμπαν που δημιουργεί ο Errό.

Αλλόκοτες ερωτικές και αιματοβαμμένες μορφές


"Η ζωγραφική είναι ένα μέσον για να επιχειρήσεις να ανακαλύψεις τη σημασία ενός συγκεχυμένου κόσμου", λέει ο ίδιος ο Errό για να ερμηνεύσει τον εαυτό του. Βάζοντας στο κέντρο κάθε πίνακα τη σύγχυση, την αύξηση, τη δίνη ο Erró θεωρεί πώς δεν υπάρχει καμιά αναμενόμενη ερμηνεία: "Υπάρχει πάντα στο εργαστήρι η ανάπτυξη των θεματικών σειρών, επισημαίνει. Όταν σκέπτομαι ότι δεν μπορώ να πάω πιο μακριά, σταματώ. Η πλήξη μετράει, αυτή θέλει να πάω αλλού. Υπάρχουν τόσες εικόνες που περνούν ώστε η ελευθερία μου είναι υπέροχη..." Πράγματι. Από μια τσέπη, πέφτουν δεκάδες τέρατα, που προέρχονται από βιντεοπαιχνίδια, γιαπωνέζικα κόμικς, πόκεμον. Τα χρώματα είναι έντονα, το σχέδιο έχει την ευκρίνεια του σχεδίου στον υπολογιστή. "Τα συσσωρεύω εδώ και αρκετό καιρό. Είναι ένας νέος πληθυσμός, που μου παρέχει νέες δυνατότητες εξέλιξης". Ο χρόνος για τον Errό είναι σε γενικευμένη αταξία. Η εξουσία ανήκει στην αντίφαση και το παράλογο. Τα έργα του είναι αποσπάσματα, αντιπροσωπευτικά και προκλητικά εξίσου, αυτού του παραλογισμού, όπου οι εικόνες θολώνουν και αναμειγνύονται. Και η μεγαλοφυΐα του έγκειται στη ικανότητα ανάδειξης του ανησυχητικού μεγαλείου του χάους.

Γεννημένος το 1932, ο Erró εγκαθίσταται στο Παρίσι το 1958 αλλά κατά τη δεκαετία του 60 περνάει το χρόνο του στη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει σε performances.
Όπως οι Αμερικάνοι καλλιτέχνες της ποπ αρ, ο Erró γοητεύτηκε από την κουλτούρα της κατανάλωσης και την πληθώρα των εικόνων μαζικής παραγωγής. Αυτός, ωστόσο, δημιουργεί ένα καλειδοσκόπιο από χαρακτήρες των κόμικς, εικόνες τέχνης και πολιτικές μορφές για να ξεπεράσει τους αμερικανούς ομολόγους του στο σχολιασμό των επειγόντων πολιτικών ζητημάτων με φαντασία και βιάση.
Σταθερός οπαδός του όσο περισσότερα τόσο καλύτερα ο Erró ωθεί την τέχνη -όπως σημείωσε ο κριτικός Arthur Danto- στη μπαρόκ φάση της. Δεν είναι απλά ευχαριστημένος να θολώνει τα σύνορα ανάμεσα στο υψηλό και το ταπεινό, αλλά δημιουργεί πολύχρωμους πίνακες μεταμοντέρνας ιστορίας με συνωστισμό προσώπων όπου ανακατεύει και παραθέτει τα στυλ ενώ εγείρει βαθυστόχαστα ερωτηματικά για τη φύση της σύγχρονης ζωής.


INFO:
Εγκαίνια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου 19.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης ως τις 2 Νοεμβρίου.
Kapopoulos Fine Arts: Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου 94, τηλ. 2108974441
Στο site της γκαλερί: www.kapopoulosart.gr μπορείτε να δείτε συνολική παρουσίαση των έργων της έκθεσης.
Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου