Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εφημερίδες γίνονται καλλιτεχνικός καμβάς


Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Gabriel Vormstein στην Αθήνα, με τίτλο «News of today: Die feeling», από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η αποτυχία και ο θάνατος είναι στοιχεία που συναντάμε συχνά στη δουλειά του Vormstein, καθώς και η αντικατάσταση του καμβά από εφημερίδες. Τα ίχνη του χρόνου, που χαρακτηρίζουν την αισθητική του συγκεκριμένου υλικού, προσφέρουν παράλληλα αναφορές σε σχέση με το θέμα των έργων.

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, υπάρχει η αίσθηση του στιγμιότυπου ή του χρονικού σημείου κατά το οποίο η πτητικότητα της ύπαρξης εντείνεται καθώς ένα συναίσθημα συνδέεται με το τέλος. Στα έργα του Gabriel Vormstein η εφημερίδα αποτελεί καταγραφή περασμένων γεγονότων αλλά την ίδια στιγμή αποβάλλει τον πρωταρχικό της ρόλο λόγω της «νέας» παρουσίας της ως έργου τέχνης.

Στα έργα του Vormstein συναντάμε κλασικές γυναικείες φιγούρες, τις οποίες ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τα μοντέλα του Egon Schiele. Αυτές μπορούμε να τις δούμε ως σύγχρονα πολύχρωμα αγάλματα, αναθηματικές εικόνες ή πρωταγωνίστριες στο σκηνικό της έκθεσης. Κάποιες από αυτές τις φιγούρες περιέχουν στοιχεία κολάζ από παλαιότερα έργα του καλλιτέχνη. Ανακυκλώνοντας το ίδιο του το έργο, ο Vormstein ξαναζωντανεύει τις ηρωίδες του, συνδυάζοντας στοιχεία και χαρακτήρες φανταστικών προσωπικοτήτων.

Μια ενδιαφέρουσα αντίθεση παρατηρείται μεταξύ του ρεαλισμού της εφημερίδας και της ατμοσφαιρικής αφήγησης που δημιουργεί το σύνολο της έκθεσης. Με τη χρήση διαφορετικών στυλ ζωγραφικής και συμβόλων, τα έργα επίσης αναφέρονται σε διαφορετικές πολιτισμικές περιόδους, είτε σύγχρονες είτε παλαιότερες. Έτσι το παρελθόν και το παρόν παρουσιάζονται αλληλένδετα.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
Πληροφορίες: The Breeder, Ιάσωνος 45, Αθήνα, 210 3317527, www.thebreedersystem.com , διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.
info

» THE BREEDER

Ιάσονος 45, Μεταξουργείο

210-3317527

www.thebreedersystem.com/

Πηγή:http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου