Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Έκθεση του Franz West στη Gagosian της Αθήνας


"Δεν έχει σημασία πώς μοιάζει η τέχνη, αλλά πώς χρησιμοποιείται".
–Franz West

Η Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει έκθεση του Franz West η οποία περιλαμβάνει έπιπλα, μοντέλα και κολάζ του καλλιτέχνη।

Επηρεασμένος από κινήματα όπως η ζωγραφική της δράσης (Action painting) και η Performance Art της δεκαετίας του 1960, ο West απέρριψε τον παραδοσιακό παθητικό τρόπο θέασης της τέχνης. Στις αρχές τις δεκαετίας του "70 ξεκίνησε να δημιουργεί μια σειρά από μικρά εύκολα μεταφερόμενα γλυπτά από γύψο τα οποία ονόμασε Passstücke (μετασχηματιστές) ή "προσαρμόσιμα".

Οι θεατές ενθαρρύνονταν να τα σηκώσουν, να τα μεταφέρουν, και να νοιώσουν πως εφάρμοζαν στο σώμα τους. Τα έπιπλα του West μοιάζουν να είναι φυσική συνέχεια αυτών των γλυπτών: Μπορεί κανείς να τα μεταφέρει, να καθίσει επάνω τους, να τα αναβοσβήσει. Καρέκλες, λάμπες, καναπέδες και τραπέζια τα οποία διαποτίζει με στοιχεία γλυπτικής, διακρίνονται από φάσμα σωματικών χαρακτηριστικών και απτικών αντιδράσεων.

Οι καρέκλες του West καλύπτονται από χρωματιστό fiberglass ενώ οι πολυθρόνες και τα ανάκλιντρα καλύπτονται από ακατέργαστο λινό. Οι ατσάλινες επιδαπέδιες λάμπες του με τα ακρυλικά αμπαζούρ είναι τεράστιες και βιομηχανικού ύφους. Θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την χρησιμότητα της τέχνης, καθώς και την ψυχική αλλά και τη σωματική σχέση μας με τα έργα τέχνης, ο West αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο θεατής να βιώσει την τέχνη μέσα σε μία γκαλερί, και έτσι επαναπροσδιορίζει τις δυνατότητες της γλυπτικής ως κοινωνικής εμπειρίας.

Τα μοντέλα τοπίων του West - στα οποία χαρτονένιες ανθρώπινες φιγούρες συνυπάρχουν με ανθρωπομορφικές φόρμες- εκτίθενται στο πάτωμα ή πάνω σε τραπέζια. Οι κόσμοι αυτοί αποτυπώνουν την αλληλεπίδραση του σώματος με αντικείμενα τέχνης, ενώ παράλληλα απορρίπτουν την παραδοσιακά παθητική σχέση κοινού και τέχνης.

Το σκηνικό που δημιουργεί ο West στον χώρο της έκθεσης ολοκληρώνεται από μερικά χαρακτηριστικά κολάζ του στα οποία συνταιριάζει επιζωγραφισμένες διαφημίσεις, σελίδες περιοδικών, και πορνογραφικές εικόνες χρησιμοποιημένες με τον πιο εξωφρενικό τρόπο.


Gagosian Αθήνας, Μέρλιν 3, 10671 Αθήνα
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 π.μ.–6:00 μ.μ.
Tηλ. 30.210.36.40.215
FRANZ WEST: Furniture
12 Μαΐου - 15 Ιουλίου 2011

---------------------------------------------------------------------------------------

Ο Franz West γεννήθηκε στην Βιέννη το 1947 και σπούδασε στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης। Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται οι: “We"ll Not Carry Coals”, Kunsthaus Bregenz, Αυστρία (2003)∙ “Recent Sculptures”, Lincoln Center, Νέα Υόρκη (2004)∙ Vancouver Art Gallery (2005)∙ MAK, Βιέννη (2008)∙ και “To Build A House You Start with the Roof: Work, 1972-2008”, Baltimore Museum of Art (η οποία παρουσιάστηκε στο διάστημα 2008-2009 στο Los Angeles County Museum of Art και στο Foundation Beyeler, Βασιλεία). Η μεγάλη αναδρομική έκθεση “Franz West: Autotheater” εγκαινιάστηκε στο Museum Ludwig της Κολωνίας το 2010 και το 2011 περιοδεύει στο MADRE της Νάπολης και στο Universalmuseum, στο Γκρατς. Ο West ζει και εργάζεται στη Βιέννη.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου