Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"Στιγμές πορείας" στη Σύρο


Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κτιστοπούλου με τίτλο "Στιγμές πορείας" εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Ερμούπολης Σύρου στις 20 Ιουλίου.

Ο χώρος στον οποίο η ζωγράφος εκθέτει μια σειρά αντιπροσωπευτικών έργων από την μέχρι σήμερα εικαστική της πορεία, έχει την δική του ιστορία. Πρόκειται για το πετρόκτιστο οικοδόμημα του 19ου αιώνα, το οποίο αποτελεί ένα αυτόνομο και σπουδαίο έργο αρχιτεκτονικής, πάνω στο λιμάνι της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων που τα τελευταία χρόνια, με βάση τον θεσμό "Ερμουπόλεια", παρουσιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για τον μήνα Ιούλιο, ο Δήμος της Ερμούπολης επέλεξε να αναδείξει στο ευρύ κοινό, μια ξεχωριστή εικαστική δημιουργό, την Μαρία Κτιστοπούλου, που έχει διανύσει μέχρι σήμερα μια γόνιμη πορεία στην ζωγραφική, από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του ΄80, συνεχίζοντας με τα έργα της να παρουσιάζει πάντοτε νέες εκφραστικές εκδοχές, σχετικά με την φύση και την ανθρώπινη περιπέτεια, ως αντανάκλαση της μιας παραμέτρου στην άλλη.

Η Μαρία Κτιστοπούλου έχει δημιουργήσει αρκετές ενότητες και περιόδους στην ζωγραφική της, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ιδιωμάτων, εμπνευσμένων από τον μετεμπρεσσιονισμό, τον εξπρεσσιονισμό, τον κυβισμό, την χειρονομιακή αφαίρεση και τον σύγχρονο παραστατικό ρεαλισμό, που νοηματοδοτείται διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενά του.
Στην παρούσα έκθεση, την οποία επιμελείται η Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά, ο θεατής μπορεί να δει έργα όλων των σταδίων της ζωγράφου, η οποία χρησιμοποιεί την ευχέρεια που διαθέτει στις τεχνικές και στα υλικά, ως μέσον και όχι ως αυτοσκοπό.

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με στόχο αφενός τα έργα της Μαρίας Κτιστοπούλου να συνομιλήσουν με τον εσωτερικό αρχιτεκτονικό χώρο και τον χαρακτήρα του κτιρίου που στεγάζει την "Πινακοθήκη Κυκλάδων", αφετέρου να αναδειχθεί η εσωτερική, βαθύτερη συνέπεια και αλληλουχία, (σε αισθητικό, φιλοσοφικό και εικαστικό επίπεδο) ανάμεσα στις περιόδους, στην μορφολογία και στην θεματογραφία της δημιουργού.

Διάρκεια έκθεσης: 2-27 Ιουλίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10।30-13।30 και 18.30-22.00 εκτός Δευτέρας πρωί

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου