Δύο εκθέσεις με ελληνικό θέμα παρουσιάζονται στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση «Ρωμιοί Ζωγράφοι της Πόλης» παρουσιάζεται στο ΤοπΚαπί, ενώ η δεύτερη, «Από τη μια όχθη στην άλλη, Οι Κυκλάδες και η δυτική Ανατολία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.» στο Μουσείο Σαμπαντζί.
«Ρωμιοί Ζωγράφοι της Πόλης»
Περίπου 100 έργα περιλαμβάνει η έκθεση Ρωμιών ζωγράφων που γεννήθηκαν στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ισταμπούλ ή έζησαν που διοργανώνεται στην αίθουσα των Αυτοκρατορικών Στάβλων του Ανακτόρου του Τόπκαπι στην Κωνσταντινούπολη.
Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Τόπκαπι, του Ρωμαιορθόδοξου Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και επιλεγμένες εικόνες από τις ρωμέϊκες εκκλησίες της Πόλης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης των Ρωμιών Ζωγράφων της Πόλης τελέστηκαν από τον Υπουργό Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ και το Πατριάρχη Φαναρίου Βαρθολομαίο.
Η έκθεση βασίζεται στο βιβλίο της ερευνήτριας-συγγραφέα Μάϊντα Σαρρή «Ρωμιοί Ζωγράφοι της Πόλης». Μεταξύ των έργων που εκτίθενται βρίσκονται πορτρέτα Οθωμανών σουλτάνων και προυχόντων, πορτρέτα πατριαρχών από τη συλλογή της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, εικόνες από εκκλησίες και πίνακες με τοπία της Πόλης και νεκρές φύσεις.
«Από τη μια όχθη στην άλλη, Οι Κυκλάδες και η δυτική Ανατολία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.»
Παράλληλα παρουσιάζεται και η έκθεση «Από τη μια όχθη στην άλλη, Οι Κυκλάδες και η δυτική Ανατολία κατά την 3η χιλιετία π.Χ.» στο Μουσείο Σαμπαντζί (του ομώνυμου Πανεπιστημίου).
Η έκθεση συγκεντρώνει 340 αντικείμενα από 15 μουσεία της Τουρκίας και από συλλογές όπως αυτή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή και «διηγείται» τις αλληλεπιδράσεις των δύο ακτών του Αιγαίου, γεννήθηκε από την πρώτη συνεργασία που έκαναν ποτέ μουσεία των δύο χωρών.
Οι επιμελητές της έκθεσης,η Ναζάν Ολτσέρ, διευθύντρια του Μουσείου Σαμπαντζί και ο Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εργάστηκαν επί πολύ καιρό για να οργανωθεί η έκθεση, τόνισαν ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σε μια έκθεση τα καλύτερα και σημαντικότερα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών των τελευταίων 100 ετών.
Την έκθεση σχεδίασε ο βραβευμένος Τσέχος αρχιτέκτονας Μπόρις Μίκα, ο οποίος χρησιμοποίησε τέσσερις μεγάλους προβολείς ώστε το κυκλαδικό σκάφος να φαίνεται σαν να είναι μέσα στο νερό.
Τους επισκέπτες της έκθεσης «υποδέχονται»δ υο ποιήματα, «Του Αιγαίου» του Οδυσσέα Ελύτη και το ποίημα του Μελίχ Τζεβντέτ Αντάϊ «Ο θάνατος του σκαριού».
Πληροφορίες
Μουσείο του Τόπκαπι, Κωνσταντινούπολη
Διάρκεια έκθεσης «Ρωμιοί Ζωγράφοι της Πόλης» μέχρι τις 30 Ιουνίου २०११