Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η τέχνη και η ζωή της Frances Rich


Εικαστική έκθεση «Frances Rich - La Gazelle» για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδος Frances L. Rich θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στο ACG Art Gallery, DEREE – The American College of Greece.

Στην έκθεση με τίτλο «Frances Rich - La Gazelle» παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο και η ζωή της Αμερικανίδας γλύπτριας και ηθοποιού Frances Rich, η οποία διατήρησε στενή σχέση με την Ελλάδα και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος μέχρι το θάνατό της τον Οκτώβριο του 2007.

Εκτός από έργα της Rich θα παρουσιαστούν και έργα για την καλλιτέχνιδα από διάσημους συναδέλφους της όπως οι Diego Rivera, Alexander Jacovleff, William Abbot Cheever, Malvina Hoffman, Geza Kende και Clarence R. Mattic. Την έκθεση επιμελείται ο επιμελητής τέχνης του Κολλεγίου Μεγακλής Ρογκάκος.

Η Frances L. Rich ήταν θετή κόρη του Charles Rich και της διάσημης ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου Irene Rich. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Smith College και τη δεκαετία του ‘30 εμφανίστηκε σε έξι κινηματογραφικές χολιγουντιανές παραγωγές. Εγκατέλειψε όμως την ηθοποιία για να ασχοληθεί με τη γλυπτική, μετά από μαθητεία δύο ετών υπό την καθοδήγηση της διάσημης αμερικανίδας Malvina Hoffman στο Παρίσι.
Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου ανεδείχθη σε πλωτάρχη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η Rich επέστρεψε στο Smith College και από το 1950 μέχρι το τέλος της ζωής της ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τέχνη, δημιουργώντας γλυπτά από πηλό, γύψο, χαλκό, ορείχαλκο, μάρμαρο και πέτρα. Πολλά από τα μνημειώδη έργα της κοσμούν δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ και αλλού. Το πιο γνωστό είναι το Μνημείο Νοσηλευτριών Στρατού και Ναυτικού που βρίσκεται στο Εθνικό Νεκροταφείο των ΗΠΑ στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια. Ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της, ο Αγιος Φραγκίσκος του Υμηττού κοσμεί τις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος από το 1970.
Τον Ιανουάριο του 2009, το καταπίστευμα της Frances L. Rich δώρισε όλα τα έργα τέχνης που βρίσκονταν στο σπίτι της εκλιπούσης στο Πέισον της Αριζόνας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σαν μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ του Κολλεγίου και του καταπιστεύματος.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή με δωρεάν είσοδο για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

Ένας πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος συνοδεύει την έκθεση και διατίθεται δωρεάν.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου