Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Οκτώ Ιρανοί εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην Αθήνα


Τα έργα οκτώ Ιρανών εικαστικών παρουσιάζει η εταιρία εικαστικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας ICCA στον πειραματικό χώρο αρχιτεκτονικής έρευνας R53, στην Πλάκα.

Μετά την περυσινή επιτυχημένη έκθεση «She Speaks Greek Farsi» της Αφροδίτης Ντεζιρέ Ναβάμπ, που ταξίδεψε και στη Νέα Υόρκη, η νέα παραγωγή της ΙCCA επιστρέφει στο πειραματικό χώρο R53 με την έκθεση «Speak Farsi Greek: Sketching through The Walls», σε ελεύθερη μετάφραση «Μιλάει Φαρσί Ελληνικά - Ιχνηλατώντας τα Τείχη των Δογμάτων».

Με κριτική διάθεση, οκτώ εκπρόσωποι ενός δυναμικού καλλιτεχνικού ρεύματος, που σηματοδοτεί νέα εποχή για την δημιουργική σκηνή του Ιράν, επιχειρούν να αναδείξουν τη δυναμική εξέλιξης της σύγχρονης ιρανικής ταυτότητας.

Τα 20 έργα της έκθεσης -φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και video art- ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα άδυτα της ιρανικής πραγματικότητας.

Μελετώντας τη καθημερινή συμπεριφορά ανθρώπων, προσωπική και κοινωνική, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να ιχνηλατήσουν τα τείχη του δογματισμού και των κοινωνικών συμβάσεων που υπάρχουν τόσο στο Ιράν όσο και στη Δύση.

Τολμούν να αμφισβητήσουν ακόμα και τα αυτονόητα της ύπαρξης τους, οπλισμένοι με κριτική σκέψη και ερευνητική διάθεση, όπως ακριβώς έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι -μιλούν, δηλαδή, «φαρσί ελληνικά». Αν λοιπόν η πρώτη έκθεση μαρτυρά την καλή διάθεση για την κατανόηση ενός φαινομενικά ξένου πολιτισμού («μιλώ ελληνικά φαρσί» = κατανοώ καλά μια γλώσσα/ έναν πολιτισμό) η δεύτερη έκθεση είναι ένας ύμνος στην κριτική σκέψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά από τους οκτώ συμμετέχοντες στην έκθεση είναι γυναίκες, γεγονός που αντανακλάται στη συστηματική ενασχόληση τους με ζητήματα κοινωνικών δομών, όπως για παράδειγμα την εξέλιξη της πατριαρχικής οικογένειας και τα εξίσου αυστηρά δυτικά πρότυπα ομορφιάς, συμπεριφοράς και εμφάνισης.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί Azadeh Akhlaghi, Minoo Emadi, Naghme Aslani, Homa Bazrafshan, Nassim Pirhadi, Bahar Taheri, Hoda Kashiha και Alireza Bashir Rad.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οργανώνονται στον ίδιο χώρο, οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, ανοικτή συζήτηση με θέμα «Επηρεάζει ο Χώρος την Ανθρώπινη Συμπεριφορά; Ο συνδυασμός της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Αρχιτεκτονικής στην Τέχνη».

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00, παρουσίαση και ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ρεύματα Σύγχρονης Τέχνης στο Ιράν και τη Δύση».

Η έκθεση εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2011.
Πηγή:http://www.tovima.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου