Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βράβευσε Ζέη και Ζατέλη


Γι' άλλη μια φορά οι πιο τολμηρές επιλογές (πολιτικές, ιδεολογικές και αισθητικές) για τα μέτρα της Ακαδημίας έγιναν από την επιτροπή των βραβείων Ουράνη και Πέτρου Χάρη.
Αν πέρυσι τίμησαν τον Τίτο Πατρίκιο και τον Μένη Κουμανταρέα, φέτος ξεχώρισαν, για το σύνολο της λογοτεχνικής προσφοράς τους, τη Ζυράννα Ζατέλη (Βραβείο Μυθιστορήματος Π. Χάρη), τον Γιάννη Βαρβέρη (Βραβείο Ποίησης Π. Χάρη), τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο (Βραβείο Διηγήματος Π. Χάρη), τον Αντώνη Φωστιέρη (Βραβείο Ποίησης Ουράνη) και την Αλκη Ζέη (Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Ουράνη), τον Νίκο Δαβέττα (Βραβείο Μυθιστορήματος Ουράνη) και τη Μαρία Κουγιουμτζή (Βραβείο Διηγήματος Ουράνη) για τα βιβλία τους: «Εβραία νύφη» (εκδ. Κέδρος) και «Αγριο βελούδο» (εκδ. Καστανιώτη) αντίστοιχα.

Η Ζυράννα Ζατέλη, ευχαριστώντας την Ακαδημία για την τιμητική διάκριση, τόνισε πως θα συνεχίσει τη δουλειά που κάνει τόσα χρόνια, είτε βραβεύεται είτε όχι.

Η Αλκη Ζέη, σχολιάζοντας με χιούμορ τη βράβευσή της, πρώτη φορά από κρατικό φορέα, μας είπε ότι την εξέπληξε ευχάριστα η είδηση. Γιατί τώρα θα έχει κάτι να απαντήσει στα παιδιά όταν την ρωτούν στα σχολεία που επισκέπτεται αν έχει πάρει κρατικό βραβείο. «Μέχρι τώρα τους έλεγα πως έχω βραβευθεί για τρία βιβλία μου στην Αμερική, για δύο στη Γαλλία και την "Αρραβωνιστικιά του Αχιλλέα" στην Ιταλία. Στην Ελλάδα έχω πάρει ένα κρατικό βραβείο για ένα θεατρικό, που δεν είναι ο κύριος τομέας μου. Για μένα, όμως, το μεγαλύτερο βραβείο είναι ότι τα βιβλία μου κυκλοφορούν εδώ και σαράντα χρόνια».

Ο Νίκος Δαββέτας πιστεύει ότι «οι επιλογές της Ακαδημίας των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι διατηρεί ένα ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και με την πρόσφατη ιστορία μας. Βραβεύει βιβλία που ασχολούνται έντονα με κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με το τραυματικό μας παρελθόν. Εμφανίζει μια εμμονή στην "καθαρή" λογοτεχνία, όχι αυτή που τροφοδοτείται από την αγορά και τις πωλήσεις, αλλά αυτή που κερδίζει σιγά σιγά τον αναγνώστη χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Από το χώρο της λογοτεχνίας βραβεύτηκαν επίσης για τα βιβλία τους η Γιώτα Αργυροπούλου, που ζει στην Καλαμάτα («Διηγήματα», ποιητική συλλογή, Μεταίχμιο), η Ολυμπία Καράγιωργα («Χειμώνας στη Λέρο», εκδόσεις Μελάνι) και η Ζέφη Δαράκη («Σε ονομάζω θα πει σε χάνω», εκδ. Αλεξάνδρεια). Η Ζέφη Δαράκη μάς είπε: «Για μένα η ποίηση είναι αντίσταση ψυχής και μια μορφή καταγγελίας, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα».

Στο πρόσωπο της εκδότριας Ραχήλ Καπόν επιβραβεύτηκε το ποιοτικό, ακριβό και αισθητικά άψογο βιβλίο. Η συνταγή επιτυχίας για την κ. Καπόν είναι η αγάπη στο θέμα που πραγματεύονται τα βιβλία της και η επιλογή καλών συνεργατών, με τους οποίους μοιράζεται «τον ενθουσιασμό, ώστε να ολοκληρώσουμε με υψηλή ποιότητα κάθε έργο που ξεκινάμε», όπως λέει. «Είμαι ευγνώμων στην Ακαδημία Αθηνών, που το 1982 τίμησε το πρώτο μας βιβλίο "Μαγνησία. Το χρονικό ενός πολιτισμού" των Γ. Χουρμουζιάδη, Γ. Ατζακά και Κ. Μακρή και εν συνεχεία "Τα Γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου" του Ν. Καλτσά και πρόσφατα το βιβλίο "Necropolis of Gonur" του Β. Σαρηγιαννίδη. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, διακρίσεις σαν τη σημερινή, εκτός από δικαίωση των επιλογών μας, μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε κόντρα στο ρεύμα των καιρών, με τα ίδια ποιοτικά κριτήρια, τη σαραντάχρονη πορεία μας στον εκδοτικό χώρο».

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η βράβευση του προϊσταμένου της ΙΒ' Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Ζάχου. Τη δεκατία του '80 παρέλαβε έναν τεράστιο ερειπιώνα στη Νικόπολη και τον μετέτρεψε σε υποδειγματικό αρχαιολογικό πάρκο. Θεωρεί ότι το βραβείο τιμά το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της οποίας, όπως λέει, «αισθάνομαι μέλος. Είμαι υπερήφανος, γιατί την υπηρέτησα ως θεσμό με μακρά παράδοση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η βράβευση αντικατοπτρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε κάνει με τους συνεργάτες μου, γιατί τίποτα δεν γίνεται χωρίς καλούς και ενθουσιώδεις συνεργάτες. Οσο για μένα, είναι μια τιμή ξεχωριστή, τώρα που οδεύω προς τη σύνταξη, αλλά και για τη Νικόπολη που χρειάζεται προβολή».

Ο χώρος των εικαστικών τιμήθηκε στο πρόσωπο του νέου ζωγράφου Αντώνη Στάβερη. Δήλωσε στην «Ε»: «Κάθε νέος ζωγράφος χρειάζεται ψυχική δύναμη για να αφοσιωθεί στο έργο του. Εχει να παλέψει με τους φόβους του και τη μοναξιά του και μαθαίνει να αμείβεται από την ικανοποίηση που του προσφέρει το ίδιο το έργο. Χρειάζεται, όμως, να επικοινωνήσει με το κοινό. Είναι πάντα μια πολύτιμη ώθηση, όταν αυτό που κάνεις βρίσκει ανταπόκριση στους άλλους».

Ξεχωριστή διάκριση αποτελεί και αυτή που δόθηκε στον καθηγητή Κώστα Μπέη, έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

Βραβεύτηκαν επίσης οι: Αθανάσιος Κατερινόπουλος, Ειρήνη Μπουρνάζου, Ιωάννης Κωστάκης, Λεωνίδας Παγάνης, Γεώργιος Μπαϊράμης, Χρήστος Χατζόπουλος, Δήμητρα Ανδριανού, Αντώνης Β. Ρεγκάκο, Αναστάσιος Αντωνάρας, Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Βασίλειος Ρακιντζής, Ξενοφώντας Τζαβάρας, Ανδρέας Λενακάκης, Ιωάννης Χουλιαράς, Ιωάννης Παλούμπης, Βασιλική Βλάχου, Γιάννης Τζανής, Πέτρος Μπέσπαρης, Μανώλης Βαρβούνης, Θεόδωρος Χ. Τζώνος, Κωνσταντίνος Π. Τσίνας, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1930), Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, Ευαγγελία Ξενοπούλου και Σταμάτης Περδίος.

Πηγή:http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου