Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Άλλοι δύο τοίχοι οικοδομήματος στην Πομπηία κατέρρευσαν


Άλλοι δύο τοίχοι κατέρρευσαν την Τετάρτη στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στην Ιταλία. Μία ημέρα νωρίτερα ένας ακόμα τοίχος είχε καταρρεύσει εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Οι δύο τοίχοι, συνολικού μήκους σχεδόν τριών μέτρων, δεν έφεραν τοιχογραφίες, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου των αρχιτεκτονικών αγαθών της Πομπηίας.

Την Τρίτη είχε καταρρεύσει ένας τοίχος μήκους περίπου 12 μέτρων που αποτελούσε τον περίβολο μιας κατοικίας, η οποία δεν είχε ανοίξει ποτέ για το κοινό.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ένα άλλο οικοδόμημα της Πομπηίας, ο Οίκος των Μονομάχων, είχε καταρρεύσει εντελώς, προκαλώντας κύμα οργής και ανησυχιών για την προστασία αυτής της κληρονομιάς.

Και στις τρεις περιπτώσεις, φαίνεται πως οι καταρρεύσεις οφείλονται στις ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν σ' έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο ηλικίας 2.000 ετών, κυρίως σε κλιματικές συνθήκες όπως αυτές των τελευταίων ημερών» δήλωσε η υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου Ζανέτ Παπαδοπούλου.

Αρχαιολόγοι, σχολιαστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για αμέλεια και κακοδιαχείρηση αυτού του χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Όμως, ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόταση μομφής, υποστηρίζει πως δεν φταίει.

«Από το Σεπτέμβριο του 2003 ως το Φεβρουάριο του 2010 σημειώθηκαν 16 καταρρεύσεις στην Πομπηία -βλέπετε λοιπόν ότι δεν συμβαίνουν μόνον όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται η κεντροδεξιά» δήλωσε την Τετάρτη στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Πηγή:http://www.tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου