Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Γιόρτασε τα 103α του γενέθλια με ένα μουσείο

Ο διάσημος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Οσκάρ Νιεμάιερ (Oscar Niemeyer Soares Filho) γιόρτασε τα 103α γενέθλιά του, δημιουργώντας ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του στην πόλη Niteroi, έξω από το Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Σχεδιασμένο από τον ίδιο, το μουσείο φιλοξενεί σχέδια και μακέτες από την 70χρονη καριέρα του, ενώ την ίδια μέρα έγιναν και τα εγκαίνια ενός πολιτιστικού κέντρου -αφιερωμένου στον ίδιο - στην ισπανική πόλη Aviles.

Μαθητής του Λε Κορμπιζιέ, ο Νιμάγιερ έγινε παγκοσμίως διάσημος για τον σχεδιασμό της Μπραζίλια, της νέας ομοσπονδιακής πρωτεύουσας της Βραζιλίας στα τέλη του '50, καθώς και του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Οσκάρ Νιεμάιερ, γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου 1907, θεωρείται όνομα σταθμός στη σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική.

Άρχισε τη σταδιοδρομία του στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Λε Κορμπιζιέ, αλλά αργότερα εργάστηκε ανεξάρτητα και είναι ο εμπνευστής της ιδιαίτερης βραζιλιάνικης μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής. Με το Λούσιο Κόστα ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στη νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της Μπραζίλια.

Γιόρτασε τα 103α του γενέθλια με ένα μουσείο

Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο στην εξερεύνηση των εποικοδομητικών δυνατοτήτων του ενισχυμένου σκυροδέματος. Αν και ήταν ένας υπερασπιστής του utilitarianism, οι δημιουργίες του δεν είχαν την ψυχρότητα που επικρίθηκε συχνά από τους μεταμοντέρνους κριτικούς.

Τα κτήριά του έχουν δυναμικές μορφές και αισθησιακές καμπύλες που πολλοί θαυμαστές λένε ότι είναι πιο μνημειακός ως γλύπτης από ό,τι ως αρχιτέκτονας. Εκείνος πάντως συνήθιζε να λέει ότι οι καμπύλες των κτιρίων του είναι εμπνευσμένες από τις καμπύλες των γυναικών της Βραζιλίας.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου