Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Έργα από μπάλσα του Μιχάλη Βασιλόπουλου


Εκδήλωση με αφορμή την παράδοση του έργου - δωρεάς του καλλιτέχνη Μιχάλη Βασιλόπουλου "H Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας" κατασκευασμένου από μπάλσα, στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλλιθέας, οργανώνεται την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 20:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη "Σοφία Λασκαρίδου" (οδός Λασκαρίδου 120).

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος, διακοσμητής στο επάγγελμα, με σπουδές μεταξύ άλλων στη Σχολή Δοξιάδη και με καθηγητές σπουδαίους ανθρώπους της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης, κατασκευάζει στις ελεύθερες ώρες του έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο "μπάλσα". Εκκλησίες, μνημεία από όλο τον κόσμο, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα, αποτελούν την πηγή έμπνευσης του Μιχάλη Βασιλόπουλου, που με υλικό το μπάλσα κατασκευάζει πιστά αντίγραφα αυτών. Στόχος του είναι μέσα από τα έργα του να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική ιστορία των μνημείων και η δημιουργική εξέλιξη των ανθρώπινων κατασκευών.

Μέρος της Συλλογής, και ειδικότερα ορισμένα από τα καράβια που έχει κατασκευάσει, στολίζουν στη διάρκεια των φετινών εορτών τις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στο κέντρο της Αθήνας, Σταδίου 24.

Tο μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο. Η πυκνότητα της μάζας του είναι χαμηλή, αλλά κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ' αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν μακέτες. Το μπάλσα συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες.

"Μπάλσα: το πιο ελαφρύ ξύλο στο κόσμο, Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή μακετών. Το βρίσκουμε κυρίως στα δάση του Αμαζονίου" γράφει ο μεγάλος περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα στο βιβλίο του "Το πράσινο σπίτι". Νόμπελ λογοτεχνίας 2010.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου