Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μανώλης Μπαμπούσης / Σκελετοί


Κτήριο οδού Πειραιώς
Εγκαίνια: 6 Δεκεμβρίου 2010
8 Δεκεμβρίου 2010 – 9 Ιανουαρίου 2011


Ατομική, αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση του Μανώλη Μπαμπούση, καλλιτέχνη γνωστού για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στη σύγχρονη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Η έκθεση περιλαμβάνει 45 φωτογραφικές εικόνες και 2 βιντεοπροβολές φωτογραφιών, οι οποίες αναφέρονται στη συνολική διαδρομή του καλλιτέχνη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον πυρήνα του έργου του από το 2003 έως σήμερα.
Ο γενικός τίτλος Σκελετοί αναφέρεται στην οργάνωση ενός συστήματος στοιχείων που αποτελούν το στήριγμα μιας μορφής στο χώρο. Στις ημιτελείς οικοδομές, που χτίζονται ανεξέλεγκτα γύρω μας, η μορφή που θα περιβάλλει το σκελετό δεν είναι ορατή. Στην έκθεσή του o Μπαμπούσης υπογραμμίζει τις πληγές στο ανέγγιχτο τοπίο, την ομαδοποίηση, την καθοδήγηση, την αντιγραφή-επικόλληση συμπεριφορών και μορφών, και αντιπαραθέτει συμβολικά, σε μία ενότητα, την ιδέα της ανατροπής. Παρουσιάζει ταυτόχρονα τα «στολίδια», την καταστροφή και την ομορφιά της φύσης. Παρατηρεί τόπους όπου αιωρούνται εκκρεμότητες και κυριαρχούν δυσαρμονίες, αλλά και ανθρώπους που φαίνεται να μην βλέπουν τίποτε. Πίσω από το λιτό και αποστασιοποιημένο κάδρο του, χωρίς εμφανή γεγονότα, αποκαλύπτονται και διασταυρώνονται πολλαπλές θεματικές.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, με κείμενα του Μανώλη Μπαμπούση, του επιμελητή Χριστόφορου Μαρίνου και της Ελένης Παπαργυρίου.

Επιμέλεια Έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Διοργάνωση:
Μουσείο Μπενάκη
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου