Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Ξεκίνησε απόψε η 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαμαρτυρία πραγματοποίησε στην είσοδο του «Ολύμπιον ομάδα νεαρών μεταξύ των οποίων και λιγοστά μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Εταρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ζητώντας την απόσυρση τού υπό ψήφιση νόμου για τον κινηματογράφο.

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη» συγκυρία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στην επιθυμία του να μετατρέψει τις διοργανώσεις του φεστιβάλ σε ουσιαστικό χώρο διαλόγου και ανθρώπινης επαφής κι όχι χώρο προβολών της «χολιγουντιανής σχολής».

Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και την ευχή, το φεστιβάλ να παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία είναι 50 χρόνια τώρα άρρηκτα δεμένο.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ.

Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος αρχίζουν το Σάββατο το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (στις 15.45 η ταινία του Μαξίμ Ζιρού από τον Καναδά «Ζώ όπως ο Ζονατάν» και στις 18.00 η ιταλική ταινία «Οι τέσσερις φορές» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο).

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου. Στο επίση΅ο διαγωνιστικό πρόγρα΅΅α του φεστιβάλ συ΅΅ετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσ΅ο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακό΅η βραβεία που θα απονεί΅ει πεντα΅ελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού συ΅΅ετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «’πνοια» του ’ρη Μπαφαλούκα.

Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23, ενώ θα παρουσιαστούν και οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρά΅ας.

Οι προβολές των ταινιών γίνονται στις αίθουσες του «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους (Ολύμπιον και αίθουσα Παύλος Ζάννας), στο λιμάνι (Αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα) και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 6 ευρώ (από 7 που στοίχιζαν πέρσι), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν τις προβολές δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου