Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Η Σκευωρία των Δελφινιών» στο Λουτρό των Αέρηδων


Η Φύση αποφασίζει να απαλλαγεί από το ανθρώπινο είδος. Τα δελφίνια επεμβαίνουν και σώζουν τους ανθρώπους δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κύμα μετανάστευσης.
Παρεμβατικά στο χώρο γλυπτά, επεξεργασμένες ψηφιακές φωτογραφίες τυπωμένες (σε satin paper) και ένα 10λεπτο βίντεο, ξετυλίγουν την ιστορία της Σκευωρίας των Δελφινιών στο μαγικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων.
«Το άκρον άωτον μιας σκευωρίας είναι η σύμπτωση»

Γλυπτά που αιωρούνται σαν τρισδιάστατες σκέψεις, κλεισμένα σε γυάλινες μπάλες, μνημεία ζώων, ανθρώπινα μανιτάρια, χρυσά δισκοπότηρα και φυτρωμένα σπίτια, μοιάζουν με απομεινάρια μιας εποποιίας που βγήκε στο γιουσουρούμ αλλά και με ανθισμένα ερείπια μιας νεκροπολιτείας. Στα επιτοίχια έργα, ψηφιακοί πίνακες και φωτογραφίες, τυπωμένοι σε satin, διηγούνται την ίδια ιστορία, τη Σκευωρία των Δελφινιών:

Η μεγάλη νομοτέλεια αποφασίζει να απαλλάξει τη Γη από την ανθρώπινη ύπαρξη , αλλά τα δελφίνια συλλαμβάνουν ένα πλάνο διάσωσης, μια πλανητική έξοδο.
Το ανθρώπινο είδος μεταβάλλεται σε ένα νομαδικό, σαν μύκητα οργανισμό.

Ακολουθούν τα στάδια της μύησης στην επιλεκτική μνήμη, το πάρτυ των αποχαιρετισμών, το μυστήριο της κοινωνίας του Μυστικού Δείπνου όπου άνθρωποι και ζώα αποκτούν κοινή συνείδηση.

«Η Σκευωρία των Δελφινιών» στο Λουτρό των Αέρηδων
Στο τέλος αποκαλύπτεται η σκευωρία των δελφινιών: δεν υπάρχει προορισμός στην βουβή μετακίνηση των πληθυσμών, μια κι η γη της επαγγελίας δεν βρέθηκε κι όλοι τώρα συμμετέχουν στην πορεία των διαλέκτων της ζωής κι επίσημα ακολουθούν την αέναη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής.
«Η Σκευωρία των Δελφινιών» στο Λουτρό των Αέρηδων

Μετά τη Χειμερία Νάρκη και το Forever After, η Σκευωρία των Δελφινιών κλείνει την τριλογία της Βενιέρη που έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Η Λυδία Βενιέρη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι όπου παρέμεινε 15 χρόνια στην διάρκεια των οποίων έγινε διεθνώς γνωστή. Το έργο της, ζωγραφικό, γλυπτικό, video, φωτογραφικό, ορίζεται από μια προσωπική μυθολογία που φέρει μέσα της την ιστορική μνήμη και τον συμβολισμό με ένα τρόπο ιδιαίτερο που ξεπερνά την αφήγηση μέσω του λόγου. Τα τελευταία 12 χρόνια ζει στην Νέα Υόρκη. Συνεργάζεται μόνιμα με την γκαλερί Stux στην Νέα Υόρκη, την γκαλερί Quang στο Παρίσι και την γκαλερί Terra Tokyo στην Ιαπωνία.
Η έκθεσή της στο Λουτρό των Αέρηδων , που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την Βενιέρη , θα παραμείνει για τους τρεις χειμωνιάτικους μήνες .
Την έκθεση επιμελείται η Νάντια Αργυροπούλου.

Από 30/11 μέχρι 27/2.
Ώρες λειτουργίες : 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. Κάθε μέρα, εκτός Τρίτης.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου