Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Χειρ Αγγέλου» στο μουσείο Μπενάκη


Μια μεγάλη έκθεση για έναν μεγάλο, αλλά όχι ευρέως γνωστό, ζωγράφο του 15ου αιώνα που επηρέασε βαθιά τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, φιλοξενεί το μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, έως τις 16 Ιανουαρίου 2011.

Η έκθεση, με τίτλο «Χειρ Αγγέλου. Ένας ζωγράφος εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη», έχει ως αφορμή το έργο του ζωγράφου Άγγελου Ακοτάντου, που έζησε στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα και ζωγράφισε έναν εντυπωσιακό αριθμό εικόνων, τις οποίες υπέγραφε μόνο με το μικρό του όνομα, Χειρ Αγγέλου.
Η έκθεση ‘Χειρ Αγγέλου’ είναι μια από τις πιο σημαντικές που οργάνωσε ποτέ το Μουσείο Μπενάκη», σχολιάζει ο διευθυντής του μουσείου, Άγγελος Δεληβοριάς.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το πιστεύω. Είναι θα έλεγα, μια «έκθεση δωματίου», που πολύ υπαινικτικά μιλά για την τελευταία περίοδο της ζωής του Βυζαντίου» συνεχίζει.

Ο Άγγελος έδρασε στο βενετοκρατούμενο Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά είχε τα μάτια του στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη και στην τέχνη της.

Από πουθενά δεν προκύπτουν οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους το 1436 ο καλλιτέχνης έκανε ένα ταξίδι στη βασιλεύουσα. Το ταξίδι του όμως αποτέλεσε την αφορμή για να συντάξει τότε την ιδιόχειρη διαθήκη του.

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες που συνδυάζουν την υψηλή τέχνη της Κωνσταντινούπολης με τις αναζητήσεις της βενετσιάνικης ζωγραφικής. Επιπλέον, εκτίθεται η διαθήκη του ζωγράφου, μέσα από την οποία ξετυλίγεται η προσωπικότητα του ίδιου, ενός ευκατάστατου αστού, που διέθετε παιδεία και μια βιβλιοθήκη με εντυπωσιακό αριθμό βιβλίων.

Ο Άγγελος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «προ-αναγεννησιακούς» καλλιτέχνες, που επηρέασε τους σύγχρονους και τους μεταγενέστερους ζωγράφους, όσο κανείς άλλος.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), που επίσης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τον βενετοκρατούμενο Χάνδακα περίπου 120 χρόνια μετά τον Άγγελο, θαύμαζε το έργο του, το μελέτησε και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από αυτό.

Ο ζωγράφος Άγγελος θεωρείται ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος του 15ου αιώνα.

Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθεί κανείς την έκθεση «Χειρ Αγγέλου» -σύμφωνα με τον Αγγελο Δεληβοριά- είναι «για να μπει στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μέσα από υπέροχες συνθέσεις της Γέννησης, που φωτίζουν τη διπλή διάσταση των εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.»

Η έκθεση οργανώθηκε από την επιμελήτρια Μαρίας Βασιλάκη.

H είσοδος μεταξύ της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου είναι ελεύθερη.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου