Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μουσείο Αφής: Μοναδικό στην Ελλάδα, το 5ο παγκοσμίως


Κανένα άγαλμα δεν έχει δεχθεί τόσα... χάδια όσο αυτά. Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ποσειδώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολαμάνδρας, «ζωντανεύουν», εδώ και περίπου 25 χρόνια, κάτω από τα ακροδάχτυλα μικρών και μεγάλων, δίνοντας πνοή και περιεχόμενο σε ένα κάλλος, που τα μάτια δεν μπορούν να μετουσιώσουν.

Είναι τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, που περιμένουν τα χέρια των τυφλών, για να χαρίσουν συναίσθημα και εικόνα στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να «γευτούν» με τα μάτια το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το μουσείο Αφής, ένα από τα πέντε μουσεία για τυφλούς στον κόσμο, οραματίστηκαν το 1983 η τότε πρόεδρος του Δ.Σ., Λ. Πρωτοπαπαδάκη, και ο διευθυντής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), Εμ. Κεφάκης.

Αγοράζοντας ο Φ.Τ.Ε. τα πρώτα εκθέματα και εμπλουτίζοντάς τα με δωρεές από οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα άλλο «έργο τέχνης», αυτό το μουσείο, έναν χρόνο αργότερα.

Στέγη του το παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του Φ.Τ.Ε., δωρεά του Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα και «καμάρι» του το 1988 ο έπαινος - ανάμεσα σε 70 συμμετοχές - του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και το 2004 η τιμητική διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων Μουσείων.

Αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα, όπως και μία μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων, που εκτίθενται σε ελληνικά Μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Εκτός από την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, το Μουσείο Αφής διαθέτει και Βυζαντινό τμήμα που αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ξυλόγλυπτες εικόνες, μακέτα βυζαντινού ναού και διάφορα ιερατικά αντικείμενα.

Μία αίθουσα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό, καθώς και η φιλοξενία έργων τού καταξιωμένου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη, όπως επίσης και έργων ατόμων με προβλήματα όρασης από το Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής του Φ.Τ.Ε. συνθέτουν μία ολότητα πολιτισμού, καταδεικνύοντας ότι, όταν η ψυχή θέλει, μπορεί να υπερβεί κάθε εμπόδιο.

«Αγγίξτε και γνωρίστε» είναι το σύνθημα του ιδιαίτερου αυτού μουσείου, που ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, με υπεύθυνες για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του τις κυρίες Ζωή Γερουλάνου και Δήμητρα Ασιδέρη, μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια του Φάρου Τυφλών αντίστοιχα.

Αυτόματη ξενάγηση στα Ελληνικά και Αγγλικά, αναρτημένες επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή μπράιγ και σε μεγενθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες, γίνονται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο άγγιγμα και τη γνώση. Απευθύνεται σε όλους, μη βλέποντες, αλλά και βλέποντες, καθώς κλείνοντας τα μάτια με μία μάσκα όλοι μπορούν να αφεθούν στο γνωστικό αισθητήριο της αφής και να συλλάβουν μία άγνωστη πτυχή της γνώσης.

Με αυτό το σκεπτικό στο μουσείο πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, τα οποία παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Αφής είναι ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00 - 17:00). Τα Σαββατοκύριακα ανοίγει έπειτα από συνεννόηση. Η είσοδος είναι 2 ευρώ (δωρεάν οι συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες). Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορεί κανείς να τηλεφωνήσει στο 2109415222.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου