Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

Νέες διακρίσεις για τον φωτογράφο Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη

 Φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης τέχνης.


Ο ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς φωτογράφους της γενιάς του για το μοναδικό τρόπο που συλλαμβάνει με το φακό του εικόνες  από  άγρια και ανεξερεύνητα τοπία, διακρίθηκε πρόσφατα σε  δύο μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για μια σειρά από πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες της Ισλανδίας, που κόβουν την ανάσα.
Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης τέχνης.








Πρωτιές και μετάλλια

Συγκεκριμένα, o Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης απέσπασε ένα  χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο αριστείας στο πλαίσιο του διαγωνισμού πανοραμικής φωτογραφίας  της Epson και διακρίθηκε  παίρνοντας το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας IPA  2013 (International  Photography Awards), στην κατηγορία επαγγελματικής εναέριας φωτογραφίας (Φύση). Στον IPA είχε βραβευθεί πάλι το 2011 κατακτώντας την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις.
Περιοχές της Ισλανδίας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Οι φετινές βραβευθείσες εικόνες αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης συλλογής εναέριων φωτογραφιών που απεικονίζουν το νότιο και κεντρικό τμήμα της Ισλανδίας. Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης επισκέφτηκε την Ισλανδία δύο φορές, στις αρχές Οκτωβρίου 2012 και τον Ιούνιο του 2013 επιλέγοντας περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μορφολογία και χρωματική σύνθεση. Ο θεατής βιώνει, μέσα από αυτή τη φωτογράφηση όπου η εικόνα χάνεται σε αφηρημένα σχήματα, μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία της Ισλανδίας.






Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η αφηρημένη ερμηνεία του ισλανδικού τοπίου αποτελεί μείγμα «επιθυμίας, οράματος και αυθόρμητης αντίδρασης» με αφορμή το ίδιο το σκηνικό.  Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna, οι συνθήκες λήψης ήταν πολύ ιδιαίτερες με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για την σύνθεση και την τεχνική να πρέπει να λαμβάνονται σε ελάχιστο χρόνο. «Όλα κινούνταν κάτω από το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα, με τις παραστάσεις να εναλλάσσονται συνεχώς σε γρήγορους ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες, αφέθηκα σε μια πιο ενστικτώδη προσέγγιση σύνθεσης τοπίου, εγκαταλείποντας το δίχτυ ασφαλείας των αυστηρών κανόνων και της γνώσης της επίγειας φωτογράφισης. Ηθελημένα ενέδωσα στην  έντονη έλξη που ασκούσε πάνω μου το απρόβλεπτο τοπίο που εμφανίζονταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μου» αναφέρει ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης.
 Δισέγγονός του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη
Ο πολυβραβευμένος εξερευνητής - φωτογράφος  τοπίου, καλλιτεχνικός τυπογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974 και μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία.  Είναι δισέγγονός του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ σήμερα διαμένει στην Αθήνα. Ο Μανώλης Καλομοίρης εμπνέεται κυρίως από τα απομακρυσμένα και κρύα τοπία της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου