Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Πανταχού Παρουσία»: μια αόριστη φωτογραφική ανάμνηση


Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8:00μ.μ. εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013 και υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, η έκθεση φωτογραφίας του Baudouin Colignon με τίτλο «Πανταχού Παρουσία», η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013.
 Η έκθεση αυτή που εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει φωτογραφικά έργα, δεν εκθέτει μόνο το έργο ενός φωτογράφου που αιχμαλωτίζει ένα θραύσμα του κόσμου, αλλά επίσης το έργο ενός εικαστικού που ανακατασκευάζει έναν κόσμο με μία ασυνεχή χρονικότητα. Σαν μια αόριστη ανάμνηση «déjà vécu» που μας κατακλύζει κατά καιρούς, αυτές οι φαινομενικά πολύ οικείες εικόνες μπορούν να προκαλέσουν εντός μας μια σχεδόν ανησυχητική ταραχή. Το φωτογραφικά ανέφικτο τίθεται πλέον ως πραγματικό ερώτημα στον θεατή, ο οποίος αφέθηκε να τον καταλάβει το αδιανόητο: η πανταχού παρουσία.

Info:
«Πανταχού Παρουσία» / Baudouin Colignon
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου 2013
Titanium Yiayiannos Gallery,
Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα
Τηλ: 210 7297644,
Website: www.titaniumartgallery.com

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Ζωγράφος και χαράκτης, ο Baudouin Colignon έχει εκθέσει έργα του στη Γαλλία, την Ελλάδα (Αθήνα και Ηράκλειο), την Ιταλία και το Βέλγιο.Τη δεκαετία του 80 λαμβάνει μέρος στο Παρίσι στην έρευνα για το βιβλίο σε μοναδικό αντίτυπο που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη ενώ επί δεκαπέντε χρόνια δημιουργεί έργα land art στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Συνεχίζοντας αδιάλειπτα την εικαστική του δημιουργία στο εργαστήρι και ασκώντας παράλληλα ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες στο χώρο του design στα μέσα της δεκαετίας του 90, μετεξελίσσει τη δημιουργική του πρακτική εμπλουτίζοντάς την με την ψηφιακή τεχνολογία της εικόνας. Η τέχνη του ριζοσπαστικοποιείται ταχύτατα χωρίς ποτέ ωστόσο ο καλλιτέχνης να εγκαταλείψει τα μεγάλα ερωτήματα που τον ταλανίζουν από τις πρώτες του εκθέσεις.
Από το 2000, εκτός του παραδοσιακού εργαστηρίου, ανέπτυξε μία μέθοδο δράσης, η οποία έχει ως στόχο να ανακατασκευάσει, από τη φύση ως τον υπολογιστή και περνώντας από τη φωτογραφία, φαντασιακά βιωμένα τοπία, ή ορθότερα επιδιορθωμένα. Πέρα από την προτεινόμενη εικόνα, οι ανακατασκευές αυτές προτάσσουν μια άποψη, μία οπτική γωνία, μια ιδέα.
Από τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες έως τα βράχια, η δουλειά του Baudouin Colignon επικεντρώνεται πλέον σήμερα στην ανόργανη ύλη, κατ'εξοχήν στην Ελλάδα. Τα σημεία που χαράσσονται με σχολική κιμωλία πάνω στα υλικά αυτά καθοδηγούν απλώς μια εμπειρία του βλέμματος.

Πραγματικό εργαλείο αιχμαλώτισης, η ψηφιακή φωτογραφία δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει βιβλιοθήκες εικόνων, την απαραίτητη πρώτη ύλη για να κατασκευαστεί ελεύθερα το οπτικό έργο, το οποίο στη συνέχεια θα υποστεί επεξεργασία στον υπολογιστή. Στο στάδιο αυτό, δεν πρόκειται για παραποίηση ή για μετασχηματισμό αλλά για πραγματική κατασκευή με στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρόνους.
Η έκθεση αυτή που φαινομενικά παρουσιάζει φωτογραφικά έργα δεν εκθέτει μόνο το έργο ενός φωτογράφου που αιχμαλωτίζει ένα θραύσμα του κόσμου αλλά επίσης το έργο ενός εικαστικού που ανακατασκευάζει έναν κόσμο …με μία ασυνεχή χρονικότητα καί μία σύγχυση τής πανταχούς παρουσίας.
 Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου