Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τα όρια της πόλης στη Δημοτική Πινακοθήκη


Στο πλαίσιο του παράλληλου εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival 2013, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, η ομαδική έκθεση των Μπάμπη Κουγεμήτρου, Πέτρου Κουμπλή, Βαγγέλη Πατσιαλού και Γιάννη Τσιαδή με τίτλο «Τα όρια της πόλης».
Παρά τη διαπίστωση ότι το περιαστικό τοπίο έχει επαρκώς συσταθεί λεκτικά, η εικονική του αναπαράσταση παραμένει ακόμα νεφελώδης. Παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην αδυναμία αυτή είναι πως σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες τοπίων, το περιαστικό τοπίο παρουσιάζεται ετερόκλιτο και ευμετάβλητο μέσα από την ατέρμονη αντιπαλότητα φύσης και πολιτισμού. Τα γεωγραφικά του όρια καθώς και η σύστασή του, ένα πλέγμα από αραιοκατοικημένες περιοχές, εγκαταλελειμμένες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, αποθήκες, αυτοσχέδια παραπήγματα και απορρίμματα, μεταβάλλονται συνεχώς.

Η φωτογραφία υποδεικνύει έναν τρόπο εξερεύνησης και ανάδειξης αυτών των τοπίων που διαφεύγουν της αναπαράστασής τους και τοποθετούνται στην περιοχή ανάμεσα στα όρια της πόλης και της υπαίθρου. Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση «Τα όρια της πόλης». συνιστούν μια νέα μορφή περιπλανώμενου παρατηρητή (flâneur) διαφορετική από αυτή των ημερών του Baudelaire. Δεν περιπλανώνται ελκυόμενοι από τη φαντασμαγορία του κέντρου της πόλης, του πλήθους, της κατανάλωσης και των προβολέων αλλά από τις απολήξεις της, αναζητώντας τις αντιφάσεις της στα θαμπά προάστια, τη βιομηχανική ζώνη και τη συμπόρευσή της με την άναρχη βλάστηση.

Αποτυπώνουν μια στιγμή της σύνθετης καθημερινότητας των τοπίων αυτών και γνωστοποιούν στο θεατή τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και την ταυτότητα όλων εκείνων των μικρών και ασήμαντων πραγμάτων που τα στοιχειοθετούν και τα οποία παρέμεναν αόρατα. Οι φωτογράφοι της έκθεσης με την οξεία και συνεχή παρατήρηση που επιδεικνύουν στο πεδίο του κοινότοπου και αυτού που κατά κανόνα περνά απαρατήρητο δεν επιδιώκουν την κριτική αλλά την επισήμανσή του.
 Στις εικόνες τους διακρίνεται αυτή η μοναδική ιδιότητα της φωτογραφίας να εγγράφει και να αναδεικνύει σε μια οπτικά ενδιαφέρουσα μορφή -άλλοτε δυναμική και άλλοτε μυστηριώδη και ανοίκεια- αυτό το οποίο διαφεύγει της προσοχής. Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχει συγγένειες με την παράδοση του «καλλιτεχνικού ντοκουμέντου» με την έννοια που αυτό απέκτησε όταν εισήχθη στο λόγο για τη φωτογραφία και εν συνεχεία εξελίχθηκε στο έργο του Walker Evans. Όπως συνέβη αργότερα με τις φωτογραφίες του William Eggleston, oι οποίες «αντιμάχονται συνεχώς το προφανές», ή με τα κοινότοπα στιγμιότυπα της καθημερινότητας του Stephen Shore και μεταγενέστερων φωτογράφων που συνέβαλαν στο είδος αυτό.

Οι Μπάμπης Κουγεμήτρος, Πέτρος Κουμπλής, Βαγγέλης Πατσιαλός και Γιάννης Τσιαδής αναδεικνύουν μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές του καλλιτεχνικού ντοκουμέντου «τα όρια της πόλης» χωρίς να επιζητούν την «αντιπροσωπευτική» αναπαράστασή τους παρά μόνο ερμηνείες, αρκετές φορές αντιφατικές, όπως το χορταριασμένο μνημείο ενός ελέφαντα σε ένα ξέφωτο, έναν ξερό φοίνικα ή δρόμους και μονοπάτια που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Info
Που: Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Εγκαίνια: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, 19:30

Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2013

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 ‐ 21:00, Σάββατο &Κυριακή 12:00 - 21:00
Πηγή: http://www.e-go.gr

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Πανταχού Παρουσία»: μια αόριστη φωτογραφική ανάμνηση


Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 8:00μ.μ. εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013 και υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, η έκθεση φωτογραφίας του Baudouin Colignon με τίτλο «Πανταχού Παρουσία», η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013.
 Η έκθεση αυτή που εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει φωτογραφικά έργα, δεν εκθέτει μόνο το έργο ενός φωτογράφου που αιχμαλωτίζει ένα θραύσμα του κόσμου, αλλά επίσης το έργο ενός εικαστικού που ανακατασκευάζει έναν κόσμο με μία ασυνεχή χρονικότητα. Σαν μια αόριστη ανάμνηση «déjà vécu» που μας κατακλύζει κατά καιρούς, αυτές οι φαινομενικά πολύ οικείες εικόνες μπορούν να προκαλέσουν εντός μας μια σχεδόν ανησυχητική ταραχή. Το φωτογραφικά ανέφικτο τίθεται πλέον ως πραγματικό ερώτημα στον θεατή, ο οποίος αφέθηκε να τον καταλάβει το αδιανόητο: η πανταχού παρουσία.

Info:
«Πανταχού Παρουσία» / Baudouin Colignon
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου 2013
Titanium Yiayiannos Gallery,
Βασ. Κωνσταντίνου 44, Αθήνα
Τηλ: 210 7297644,
Website: www.titaniumartgallery.com

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Ζωγράφος και χαράκτης, ο Baudouin Colignon έχει εκθέσει έργα του στη Γαλλία, την Ελλάδα (Αθήνα και Ηράκλειο), την Ιταλία και το Βέλγιο.Τη δεκαετία του 80 λαμβάνει μέρος στο Παρίσι στην έρευνα για το βιβλίο σε μοναδικό αντίτυπο που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη ενώ επί δεκαπέντε χρόνια δημιουργεί έργα land art στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Συνεχίζοντας αδιάλειπτα την εικαστική του δημιουργία στο εργαστήρι και ασκώντας παράλληλα ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες στο χώρο του design στα μέσα της δεκαετίας του 90, μετεξελίσσει τη δημιουργική του πρακτική εμπλουτίζοντάς την με την ψηφιακή τεχνολογία της εικόνας. Η τέχνη του ριζοσπαστικοποιείται ταχύτατα χωρίς ποτέ ωστόσο ο καλλιτέχνης να εγκαταλείψει τα μεγάλα ερωτήματα που τον ταλανίζουν από τις πρώτες του εκθέσεις.
Από το 2000, εκτός του παραδοσιακού εργαστηρίου, ανέπτυξε μία μέθοδο δράσης, η οποία έχει ως στόχο να ανακατασκευάσει, από τη φύση ως τον υπολογιστή και περνώντας από τη φωτογραφία, φαντασιακά βιωμένα τοπία, ή ορθότερα επιδιορθωμένα. Πέρα από την προτεινόμενη εικόνα, οι ανακατασκευές αυτές προτάσσουν μια άποψη, μία οπτική γωνία, μια ιδέα.
Από τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες έως τα βράχια, η δουλειά του Baudouin Colignon επικεντρώνεται πλέον σήμερα στην ανόργανη ύλη, κατ'εξοχήν στην Ελλάδα. Τα σημεία που χαράσσονται με σχολική κιμωλία πάνω στα υλικά αυτά καθοδηγούν απλώς μια εμπειρία του βλέμματος.

Πραγματικό εργαλείο αιχμαλώτισης, η ψηφιακή φωτογραφία δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει βιβλιοθήκες εικόνων, την απαραίτητη πρώτη ύλη για να κατασκευαστεί ελεύθερα το οπτικό έργο, το οποίο στη συνέχεια θα υποστεί επεξεργασία στον υπολογιστή. Στο στάδιο αυτό, δεν πρόκειται για παραποίηση ή για μετασχηματισμό αλλά για πραγματική κατασκευή με στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρόνους.
Η έκθεση αυτή που φαινομενικά παρουσιάζει φωτογραφικά έργα δεν εκθέτει μόνο το έργο ενός φωτογράφου που αιχμαλωτίζει ένα θραύσμα του κόσμου αλλά επίσης το έργο ενός εικαστικού που ανακατασκευάζει έναν κόσμο …με μία ασυνεχή χρονικότητα καί μία σύγχυση τής πανταχούς παρουσίας.
 Πηγή:http://www.e-go.gr

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μετ' ἐπιστροφῆς: σκόρπια ίχνη από την επέμβαση του χρόνου

To METAPolis (Αιόλου 48 - 50, Αθήνα) παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Διονύση Πετρουτσόπουλου με τίτλο “Μετ' ἐπιστροφῆς”. Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, 20:00
Μετ' ἐπιστροφῆς - Σκόρπια υλικά, µε ίχνη και αποτυπώματα από την τελευταία επέµβαση του χρόνου ανασυνθέτουν τον εαυτό τους και ξαναβρίσκουν την αληθινή τους φύση, τη µεταµόρφωση, κάνοντας χώρο στη µνήµη. Και καθώς η ύλη είναι άφθαρτη, ο χρόνος τους γίνεται ά-χρονος.
«Δες µε. Είµαι η αντοχή του υλικού, η ηλικία του χρόνου». Οµως όσο και να ταξινοµηθούν πάντα θα διαφεύγουν και θα κρύβονται. «Οψις αδήλων τα φαινόµενα», σου λένε... µπορώ να γίνω αυτό που θέλεις. Επιστρώµατα που µιµούνται την φθορά του υλικού. Κάτω από την σκιά του τοίχου µια άλλη σκιά κοιτάζει για λογαριασµό µας, έξω από τον τοίχο. Μέσα από τη γύµνια, την παράξενη τραχύτητα, την απολύτως ατελή µορφή, το υλικό ζει τη δικιά του ζωή, εκτοξεύει τη δικιά του µοναξιά πέρα από τον χρόνο αποκαλύπτοντας πολλαπλές εκδοχές και µιλώντας γι' αυτά «είναι σαν να προσπαθείς να περιγράψεις σ' ένα αόµµατο παιδί τα χρώµατα της ορχιδέας». Γιατί, ότι κατάγεται από την εικόνα είναι ακατανόητο για τη λογική, και οφείλει να παραµείνει στην εικόνα για να µην εκµηδενιστεί..
Info:
Μέμη Σπυράτου
Μετ' ἐπιστροφῆς | Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου 2013 έως 14 Νοεμβρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 18.00 - 22.00, Σάββατο 11.00 - 22.00, Κυριακή 12.00 – 18.00

 ΜETApolis: Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, Ημιόροφος, Μετρό Μοναστηράκι
Πληροφορίες: Τηλ. 210.32.53.550
www.metapolis.gr |Like: Metapolis Photography Seminars | @metapolis_ph

Το ΜETApolis είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ένας χώρος με πολύπλευρες δραστηριότητες. Με σημείο εκκίνησης την τέχνη της φωτογραφίας, ο χώρος του ΜETApolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, που ξαναανακαλύπτει τον εαυτό της και γίνεται εκ νέου πόλος συνάντησης και πολιτισμού, υπερασπίζεται τη θέση μας για την πόλη μας, με ένα νέο σπίτι για τις Τέχνες.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δύο μοναδικές εκθέσεις αφιερωμένες στην Αρχαία Ελλάδα


Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός παρουσιάζεται στην Αθήνα και στο Κέντρο Ιππασίας – Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή (δίπλα στο Badminton). Δύο Εκθέσεις χωρίς προηγούμενο, με συντελεστές σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Οι Εκθέσεις προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. (www.e-yliko.gr)

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

1. «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά.

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Η Τεχνολογία, όμως, των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

Η έκθεση ξαναζωντανεύει 45 εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το «ρομπότ - υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη μέχρι τον «αναλογικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Στόχος της είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας, να τονίσει ότι η εξέλιξη της σημερινής μας τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη «επανάκτηση» από το δυτικό πολιτισμό (μετά από χίλια χρόνια ωρίμανσης) της αξιοθαύμαστης «ξεχασμένης» αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και να υποδείξει πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

Μια μοναδική Έκθεση του Κώστα Κοτσανά, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Πρόκειται για την εγκυρότερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων).
 2. ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Σε παλαιότερους καιρούς το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα διέλυσε με το φως του, τα σκοτάδια της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Οι Αρχές της φιλοσοφίας και των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, όπως είχαν τεθεί και αναπτυχθεί κατά την Κλασσική Αρχαιότητα, έγιναν η βάση για τους διανοητές ώστε να δημιουργήσουν την ταυτότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατ΄ επέκταση του Παγκόσμιου...
Καλύπτει τους τομείς των τρισδιάστατων κατασκευών της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Η παρουσίαση αυτή, με τίτλο « Έλληνες Θεοί και Ήρωες» απαρτίζεται όπως είναι επόμενο, από μεγάλο αριθμό εκθεμάτων καθώς σκοπός της είναι να εμπνεύσει, συναρπάσει και τελικά να διδάξει και μεταφέρει όσο το δυνατό περισσότερα μηνύματα μέσα από τους διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς όπου εξαπλώνεται …

Στόχος μας είναι η έκθεση αυτή να επιτελέσει πολιτιστικό και ταυτόχρονο εκπαιδευτικό έργο, που είναι η ουσία της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Οι άξονες της έκθεσης

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από άξονες, που αλληλοσυμπληρώνονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα της ελληνικής μυθολογίας και κατ' επέκταση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Συγκεντρώνει περισσότερα από 90 ξεχωριστά έργα με επίκεντρο την Αρχαϊκή, Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο (6ος-1ος αιώνας π.Χ.). Οι ενότητες αυτές περιέχουν:

Υπερμεγέθη τρισδιάστατα χειροποίητα ομοιώματα ύψους από 2,5 έως 3,5 μέτρων, των Θεών και των Ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Όπως οι πανάρχαιες φιγούρες του Κύκλωπα, του μυώδους όντος με υπερφυσικό ανάστημα που διέθετε μόνο ένα μάτι στο μέτωπο. Του Δία, γιου του Κρόνου και αρχηγού των Ολύμπιων Θεών, του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας, του μέγιστου των Ελλήνων ηρώων Ηρακλή και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της ελληνικής μυθολογίας.
• Χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, οι Ολύμπιοι Θεοί και ήρωες στην καθημερινότητά τους.
• Μικρο-ναυπηγική αρχαίων πλοίων
• Ανακατασκευές αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας

 • Ανακατασκευές Αρχαίων μουσικών οργάνων
• Αντίγραφα από αγγεία: Κλασσικής περιόδου ερυθρόμορφου και μελανόμορφού ρυθμού, γεωμετρικής, Κορινθιακής , Μυκηναϊκής, Μινωικής, Κυκλαδικής περιόδου, λευκά αντίγραφα
• Έργα ζωγραφικής που αναπαριστούν τα πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων.
• Έργα γλυπτικής οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με την υπογραφή σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών.
• Εγκαταστάσεις Multimedia που παρουσιάζουν τους άξονες της Έκθεσης.


Η ελληνική μυθολογία είχε εκτενή επιρροή στον πολιτισμό, τις τέχνες και τη λογοτεχνία του δυτικού πολιτισμού και παραμένει μέρος της κληρονομιάς μας. Είναι ο απόηχος μιας πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας που πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.
O αρχαιοελληνικός πνευματικός μας πλούτος, που αποτελεί τον ομοκεντρικό άξονα της έκθεσης αυτής, μπορεί να αποτελέσει φορέα μηνυμάτων αισιοδοξίας και ανάτασης.
Οι Εκθέσεις απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας, όπως οικογένειες, εκπαιδευτικούς, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φιλότεχνους.
Info:

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 14.00 (αφορά κυρίως τα σχολεία)
Παρασκευή :9.00 – 14.00 & 17.00 – 22.00 (αφορά κυρίως το ευρύ κοινό)
Σάββατο – Κυριακή & Αργίες: 10.00 – 22.00
Πληροφορίες:2315 151048 - 9.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Η Μαύρη Γραμμή» του Γιάννη Λασηθιωτάκη


«Η Μαύρη Γραμμή» είναι η νέα ενότητα ζωγραφικών έργων και σχεδίων μεγάλων διαστάσεων του καλλιτέχνη Γιάννη Λασηθιωτάκη, με θεματογραφικό άξονα μορφές-σύμβολα, όπως ένστολοι, φιγούρες με ανατολίτικες ενδυμασίες εν ώρα προσευχής, άγγελοι. Συνεκτικός κρίκος όλων η Μεταφυσική, η Πίστη, το άνωθεν καθήκον.
Εξαιρετικά λιτά στην εκφορά τους, τα έργα της σειράς έχουν ως χρωματική βάση τους το μαύρο, πάνω στο οποίο «χτίζονται» οι υπόλοιπες αποχρώσεις. Πουθενά δράση, κίνηση –σκίρτημα έστω. Μόνο απλή, σιωπηλή, παράθεση εικόνων. Εικόνων επίμονα στυλιζαρισμένων, επαναλαμβανόμενων, υπαινικτικά συγκεκριμένων μες στην αοριστία τους, υπογείως πολιτικοποιημένων.
Ένας, σχεδόν φασματικός, αντικατοπτρισμός γεγονότων και αλλαγών που σημαδεύουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Μια βουβή αντιπαράθεση ανάμεσα στον δυτικό κόσμο και στον κόσμο της Ανατολής.
«H σειρά αυτών των έργων», σημειώνει ο Γιάννης Λασηθιωτάκης, «είχε αφορμή και αφετηρία, δυο πίνακες της ατομικής μου έκθεσης "Πρόσωπα" στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας το 2012, οι οποίοι απεικόνιζαν αξιωματικούς και τοποθετήθηκαν ως φύλακες άγγελοι στην κεντρική αίθουσα.
 Στην πορεία η εν σπέρματι αυτή θεματολογία άρχισε να αρθρώνεται σε πιο αφαιρετικές φόρμες, να αποκτά στοιχεία μεταφυσικά σε μορφοπλαστικό επίπεδο και συγχρόνως μια «θρησκευτικότητα», χάρις στην υπερβατική αίσθηση που απέπνεαν τα έργα με το φως τους, την έλλειψη χαρακτηριστικών των μορφών που απεικόνιζαν (φιγούρες φευγαλέες, ακίνητες, κυριαρχικές – υποταγμένες και ταυτόχρονα ανυπότακτες) καθώς και των τοπίων που τις πλαισίωναν...
Πάνω στην ίδια λογική, ακολούθως, ζωγράφισα άνδρες και γυναίκες με χαρακτηριστικές ανατολίτικες ενδυμασίες. Ανακάλυψα – όχι δίχως έκπληξη και ο ίδιος– μια υπόγεια σχέση ανάμεσα στην προηγούμενη ενότητα και σε αυτήν. Σχέση η οποία εστιάζεται στις έννοιες του καθήκοντος, της θρησκείας, του ''άνω σχώμεν'', του επέκεινα... Σε αυτή τη νέα ενότητα έργων ωστόσο, με ενδιέφερε περισσότερο η πίστη ως Πνευματικό και Επαναστατικό ταυτόχρονα στοιχείο, η ενδοσκόπηση, η μοναχικότητα, η ενδόμυχη επικοινωνία με το σύμπαν, με το άγνωστο. Ο Άνθρωπος που, νιώθοντας αδιέξοδος, προδομένος, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Θεό, ως μοναδική του, τελευταία ελπίδα. Το γήινο πήρε τη μορφή του υπέργειου, η ύλη σχεδόν εξαϋλώθηκε σε ένα δισταγμό μεταξύ φθαρτού και άφθαρτου, εφήμερου και αιώνιου.
Κυρίαρχοι σε όλη αυτή τη σιωπηλή, υπερβατική συστράτευση οι Άγγελοι. Ασαφείς, απροσδιόριστοι, σαν σκιές μπρος σε αόριστα, μεταφυσικά τοπία, όπως αυτά στην «Παναγία των Βράχων» και στην «Τζοκόντα» του Leonardo Da Vinci. Οι άγγελοι- αυτοπροσωπογραφίες του καλλιτέχνη, που δεν κατέχει τίποτα άλλο παρ' εκτός της βεβαιότητας του χρέους και του δέους καθώς βαδίζει –πεπτωκώς μαζί και αναπεπταμένος– στη στενωπό για την αποστολή του. Εντεταλμένος κι αυτός, άνωθεν».
Info:

Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Λασηθιωτάκη
Διάρκεια έκθεσης: από Παρασκευή 18 Οκτώβρη έως Σάββατο 30 Νοέμβρη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00

Αστρολάβος Δεξαμενή
Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3,
www.astrolavos.gr,
Πηγή: http://www.e-go.gr

Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας


Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μίας αυτοβιογραφίας. Πρώτο Μέρος (1910-1940)», η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20:00 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2014. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Νοέμβριο του 2012.
Η «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας», μια παλαιά πρόταση της Νίκης Γρυπάρη, Προέδρου του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση και την ερμηνεία της καλλιτεχνικής πορείας του δημιουργού με βασικά εργαλεία τα κείμενά του, τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, τις προφορικές του διηγήσεις και βέβαια τα ίδια τα έργα του. Παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία.
Η πληθώρα του υλικού οδήγησε στην επιλογή της διοργάνωσης δύο διαδοχικών εκθέσεων. Το πρώτο μέρος ακολουθεί βήμα-βήμα τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη, από το 1910, τη χρονιά της γέννησής του, μέχρι το 1940 –τη χρονιά του πολέμου και της επιστράτευσης– που σηματοδοτεί και μια τεχνοτροπική στροφή στη ζωγραφική του. Το δεύτερο μέρος, από το 1940 έως το 1989, θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΘΕΣΗΣ και ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Στο «Πρώτο Μέρος (1910-1940)», που κλείνει λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά θα περιδιαβεί μέσα από τα έργα του, την εποχή του, τα ακούσματά του, τις γνωριμίες του και τις συναναστροφές του, τους συνεργάτες και τους δασκάλους του. Θα συναντήσει πρόσωπα, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Tériade και πολλούς άλλους, σε μία περιήγηση που θα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο» και του Φώτη Λαμπρινού «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη».

Το ταξίδι αυτό μέσα στον κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη θα παρουσιαστεί σε 11 ενότητες.
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οργανώνονται σε ομάδες των 40 περίπου ατόμων. Στόχο έχουν τη βιωματική προσέγγιση της ζωής και της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από διαρκή διάλογο, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες, που ζωντανεύουν τις ξεναγήσεις. Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από 7 Νοεμβρίου 2013, και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 10:00, με κόστος συμμετοχής € 2 ανά άτομο. Δήλωση συμμετοχών στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, στα τηλέφωνα 210 8062636-7, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00.
Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανώνονται, επίσης, εποχιακές δράσεις για μεμονωμένα παιδιά, καθώς και ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Info:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας.
Πρώτο Μέρος (1910-1940)
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Πειραιώς
Εγκαίνια: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013
Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου 2013 – 27 Ιουλίου 2014
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

Νέες διακρίσεις για τον φωτογράφο Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη

 Φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης τέχνης.


Ο ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς φωτογράφους της γενιάς του για το μοναδικό τρόπο που συλλαμβάνει με το φακό του εικόνες  από  άγρια και ανεξερεύνητα τοπία, διακρίθηκε πρόσφατα σε  δύο μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για μια σειρά από πανοραμικές εναέριες φωτογραφίες της Ισλανδίας, που κόβουν την ανάσα.
Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες από ψηλά που είναι σαν να ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θυμίζοντας πίνακες αφηρημένης τέχνης.








Πρωτιές και μετάλλια

Συγκεκριμένα, o Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης απέσπασε ένα  χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο αριστείας στο πλαίσιο του διαγωνισμού πανοραμικής φωτογραφίας  της Epson και διακρίθηκε  παίρνοντας το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας IPA  2013 (International  Photography Awards), στην κατηγορία επαγγελματικής εναέριας φωτογραφίας (Φύση). Στον IPA είχε βραβευθεί πάλι το 2011 κατακτώντας την 1η θέση στην επαγγελματική κατηγορία Φύση/ Εποχές καθώς και άλλες δύο διακρίσεις.
Περιοχές της Ισλανδίας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Οι φετινές βραβευθείσες εικόνες αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης συλλογής εναέριων φωτογραφιών που απεικονίζουν το νότιο και κεντρικό τμήμα της Ισλανδίας. Ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης επισκέφτηκε την Ισλανδία δύο φορές, στις αρχές Οκτωβρίου 2012 και τον Ιούνιο του 2013 επιλέγοντας περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μορφολογία και χρωματική σύνθεση. Ο θεατής βιώνει, μέσα από αυτή τη φωτογράφηση όπου η εικόνα χάνεται σε αφηρημένα σχήματα, μια ευρηματική και έντονα εικαστική οπτική εμπειρία της Ισλανδίας.






Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η αφηρημένη ερμηνεία του ισλανδικού τοπίου αποτελεί μείγμα «επιθυμίας, οράματος και αυθόρμητης αντίδρασης» με αφορμή το ίδιο το σκηνικό.  Επιβαίνοντας σε ένα μικρό, τετραθέσιο αεροπλάνο Cessna, οι συνθήκες λήψης ήταν πολύ ιδιαίτερες με αποτέλεσμα οι αποφάσεις για την σύνθεση και την τεχνική να πρέπει να λαμβάνονται σε ελάχιστο χρόνο. «Όλα κινούνταν κάτω από το αεροπλάνο με μεγάλη ταχύτητα, με τις παραστάσεις να εναλλάσσονται συνεχώς σε γρήγορους ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες, αφέθηκα σε μια πιο ενστικτώδη προσέγγιση σύνθεσης τοπίου, εγκαταλείποντας το δίχτυ ασφαλείας των αυστηρών κανόνων και της γνώσης της επίγειας φωτογράφισης. Ηθελημένα ενέδωσα στην  έντονη έλξη που ασκούσε πάνω μου το απρόβλεπτο τοπίο που εμφανίζονταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μου» αναφέρει ο Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης.
 Δισέγγονός του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη
Ο πολυβραβευμένος εξερευνητής - φωτογράφος  τοπίου, καλλιτεχνικός τυπογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974 και μετακόμισε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία.  Είναι δισέγγονός του εθνικού συνθέτη της Ελλάδας, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Έχει ζήσει και εργαστεί στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ σήμερα διαμένει στην Αθήνα. Ο Μανώλης Καλομοίρης εμπνέεται κυρίως από τα απομακρυσμένα και κρύα τοπία της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr






Κικί Περιβολάρη: «Κόκκινες Πόλεις» στο Μπενάκη


Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση της Κικίς Περιβολάρη με τίτλο «Κόκκινες Πόλεις» στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ». Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.
 Η Κικί Περιβολάρη εξελίσσει τεχνικές γύρω από το χαρτί. Το χαρτί, αν και εύφθαρτο υλικό μετασχηματίζει την ενέργεια ενός ζωντανού οργανισμού σε αντικείμενο. Ένα υλικό ευαίσθητο και εύπλαστο με τα κατάλληλα κοψίματα, τσαλακώματα, διπλώματα δύναται αφηγηθεί παραστατικά ή όχι, μια εικόνα.
Η ενότητα των έργων της Κικίς Περιβολάρη «Κόκκινες Πόλεις», παρουσιάζει αυτήν τη μοναδική σχέση-χρήση του αντικειμένου, με τον δημιουργό του.


 Οι «Κόκκινες πόλεις», συναρμολογούν έναν «άλλο κόσμο» Έναν κόσμο κυριολεκτικά κρεμασμένο στο καρότσι του super market που γίνεται προέκταση των χεριών μας.


Info:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Τηλ:210 3453111
Ώρες Λειτουργίας Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00,
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Tετάρτη: κλειστά
Εγκαίνια έκθεσης Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 12:30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης 20 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2013
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Πωλητηρίου

Η Κικί Περιβολάρη σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές της για 4 χρόνια στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ.
Ταξίδεψε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης.
Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα.
Έχει συνεργαστεί με πολλές αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πωλητήρια Μουσείων και άλλους χώρους πολιτισμού.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Πηγή: http://www.e-go.gr


«Προσφορά»: 45 σύγχρονοι εικαστικοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό


Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, που αποβλέπει στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αφορά η έκθεση «Προσφορά», η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7 μμ, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα διαρκέσει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.


Πρόκειται για την έκθεση 60 έργων 45 σύγχρονων καλλιτεχνών, που θα παρουσιαστούν για δύο μήνες στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με κύριο στόχο την προσφορά, καθώς μετά το πέρας της θα οδηγήσει στη δημοπρασία τους. Από τα έσοδα, το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί υπέρ του Μουσείου κι ένα μικρό στους καλλιτέχνες ως αναγνώριση του ταλέντου και της προσφοράς τους.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη εθελοντική κίνηση «Συμμαχία για την Ελλάδα», που δημιουργήθηκε το 2010 από θεσμικούς φορείς του κλάδου της επικοινωνίας, με άξονες δράσης τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό και κύριο στόχο την τόνωση της αγοράς. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνου Στεφανίδη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Τάνια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στις Ηνωμένες Πολιτείες


Μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας είναι τα 180 έργα  βυζαντινής τέχνης που προέρχονται από Μουσεία και συλλογές απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, τα οποία συνθέτουν την έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές». Την έκθεση  διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη στις ΗΠΑ.
Στη Βίλα Γκετί στο Μαλιμπού, από τον Απρίλιο
Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 2 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου του 2014. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στη Βίλα Γκετί του Μουσείου Ζαν Πολ Γκετί στο Μαλιμπού του Λος Άντζελες, όπου θα παραμείνει από τον Απρίλιο έως τον ερχόμενο Αύγουστο.


Ο Έρως ιππεύει θαλάσσιο κήτος. Αργυρό πινάκιο. 6ος-7ος αιώνας. Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.

 Αριστοτεχνικά ψηφιδωτά,  εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες,  νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά, παρουσιάζονται σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες μουσειολογικές αντιλήψεις, ενώ προέρχονται από τις απαρχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 330 μ.Χ. έως την Άλωση το 1453.

Οι πέντε θεματικές ενότητες της έκθεσης

Η πρώτη ενότητα, «Από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο», παρουσιάζει τη μετάβαση από την αρχαιότητα στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Αντιπροσωπευτικά έργα της γλυπτικής και περίτεχνα ψηφιδωτά μαρτυρούν τη συνύπαρξη του αρχαίου κόσμου με το νέο χριστιανικό που αναδύεται, την επιβίωση του παγανισμού και τον σταδιακό εκχριστιανισμό της αυτοκρατορίας.

Ακολουθεί η ενότητα «Ο θρησκευτικός βίος», που προβάλλει τη χριστιανική ταυτότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από βασικές εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Η επίδραση της επίσημης θρησκείας του κράτους στη διαμόρφωση της πολιτικής του ιδεολογίας και η ανάπτυξη της στενής του σχέσης με την εκκλησία παρουσιάζονται ανάγλυφα μέσα από μια συλλογή χρυσών νομισμάτων.
Μέσα από την έκθεση πολύτιμων αντικειμένων παρουσιάζεται η υψηλή τέχνη των εργαστηρίων της Κωνσταντινούπολης, από την οποία εκπορεύονται τα κυρίαρχα ρεύματα, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ιδιαίτερη καλλιτεχνική φυσιογνωμία σημαντικών αστικών κέντρων της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Καστοριά.

 Παναγία «η Επίσκεψις». Ψηφιδωτή εικόνα. Τέλη 13ου αιώνα. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα.

 Η ενότητα «Πνευματική ζωή» εστιάζει στον κόσμο της βυζαντινής σκέψης, των γραμμάτων και των τεχνών. Μια σειρά από πολυτελή χειρόγραφα υπογραμμίζει την κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας και εκθέτει βασικές πτυχές της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου. Παράλληλα, οι λαμπρές μικρογραφίες, που κοσμούν τα χειρόγραφα, καταδεικνύουν την επίδραση του κλασικού στοιχείου στη ζωγραφική απόδοση της ανθρώπινης μορφής.

Χρυσό περιδέραιο με πολύτιμους λίθους. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

 «Οι χαρές της ζωής» τιτλοφορείται η ενότητα στην οποία ξετυλίγονται ποικίλες όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο, ένα θέμα που παραμένει σχετικά άγνωστο στο ευρύτερο διεθνές κοινό. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται μια μεγάλη σειρά από βυζαντινά κοσμήματα, που εντυπωσιάζουν με την ποικιλομορφία, τη σχεδιαστική λεπτότητα και την τεχνική αρτιότητά τους, ενώ παρουσιάζονται και κάποια σπάνια δείγματα από το περιβάλλον των ανωτέρων στρωμάτων της βυζαντινής κοινωνίας.

 Εικόνα με το μονόγραμμα JHS. 15ος αιώνας. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα.

 Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα, «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης», παρουσιάζονται οι γόνιμες επιδράσεις που δέχθηκε η βυζαντινή τέχνη από τον πολιτισμό των λαών με τους οποίους συναντήθηκε κατά τη μακρόχρονη πορεία της. Ανατολικές και δυτικές επιρροές έρχονται σε διάλογο με τα εγγενή βυζαντινά στοιχεία του κάθε έργου και σχηματίζουν ένα νέο είδος σύνθετης εικαστικής γλώσσας. Παράλληλα, καταδεικνύουν τη δεκτικότητα των βυζαντινών καλλιτεχνών στο νέο και το διαφορετικό και την ικανότητά τους να το αφομοιώνουν και να ανανεώνονται διαρκώς.


Λέων που επιτίθεται σε ελάφι. Κεραμικό πινάκιο. Μέσα 12ου αιώνα. 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 Κειμήλια και εκθέματα προσέφεραν οι εξής φορείς: Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), Νομισματικό Μουσείο (Αθήνα), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα), Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα), Επιγραφικό Μουσείο (Αθήνα), Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου (Αθήνα), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα), Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο), Συλλογή Αβέρωφ (Μέτσοβο), Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, καθώς και οι: Α΄, Ε΄, ΣΤ΄, ΚΕ΄ και ΛΖ΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 10η, 12η, 13η, 16η, 23η, 24η, 25η και 28η Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης (Ηράκλειο), η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Πάτμος), η Ιερά Μονή Ομπλού (Πάτρα) και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Χαρακτικά του Παναγιώτη Τέτση στο ΜΙΕΤ


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή, την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση με τίτλο Χαρακτική από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013.
Η έκθεση, με 61 χαρακτικά έργα της συλλογής του ΜΙΕΤ, καλύπτει χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του '80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό έργο του Παναγιώτη Τέτση.
Μιλώντας στον κατάλογο της πρώτης έκθεσης χαρακτικής το 1958 στην Αίθουσα Αρμός, ο ζωγράφος-χαράκτης και ακαδημαϊκός Π. Τέτσης λέει για το χαρακτικό του έργο, «δεν θα 'πρεπε να θεωρηθεί [η χαρακτική] ανεξάρτητα από την προηγούμενη ζωγραφική εργασία μου, είναι κομμάτι της ή συνέχειά της, αλλάζει μόνον το μέσον… και από αυτό το μέσον θέλησα να αντλήσω ζωγραφικές δυνατότητες που προσφέρονται αγνοώντας τη γραφική αντίληψη της παλιάς παραδόσεως…».
H ενασχόλησή του με την χαρακτική ξεκινά τα έτη 1953-1956, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ecole des Beaux-Arts, κοντά στον χαράκτη E. J. Goerg. Αν και άριστος «χειριστής» του χρώματος, επιδίδεται με την ίδια δεξιοτεχνία στα ασπρόμαυρα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα γιατί, όπως εκείνος χαρακτηριστικά λέει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα: «Με το ασπρόμαυρο βλέπεις περισσότερο από όσα με το χρώμα. Το χρώμα δε σε αφήνει να πας πιο πέρα. Όταν βλέπεις το ασπρόμαυρο μετέχεις περισσότερο, γίνεσαι πιο ενεργός, ανοίγουν τα φτερά της φαντασίας σου, συνεργάζεσαι κατά κάποιον τρόπο».
Όσο για τη χαλκογραφία αναφέρει σε άρθρο στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» το Μάιο του 1971:
«Η χαλκογραφία δεν έχει σκοπό να επαναλάβει έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά αποζητά μιαν άλλη έκφραση. Σ' αυτήν βρήκα λύσεις που δεν είχα στη ζωγραφική. Αυτές είναι σχετικές με την ιδιομορφία της, που σε υποχρεώνει να δημιουργήσεις το έργο σου σε περιορισμένα όρια (συνήθως λείπει το χρώμα), μέσα σε λιτότητα.
 »Το μαγικό του χρώματος που έχει η ζωγραφική, εδώ είναι ανύπαρκτο. Δεν υπάρχει παρά μόνο το μαύρο μελάνι και το άσπρο του χαρτιού. Τα μοναδικά αυτά δύο στοιχεία, σαν τον καλόγηρο ή τον ασκητή που απέχει από τις απολαύσεις της ζωής. Το μαύρο ράσο του και το άσπρο ασβεστωμένο κελί του. (Πόσο ταίριαζε αυτή η τέχνη στους καλλιτέχνες καλόγηρους του Αγίου Όρους, που την ασκήσανε επί δύο αιώνες και μας δώσανε έργα γεμάτα ιδιοτυπία).
»Και η λιτότητα αυτή είναι αποτέλεσμα μιας τεχνικής με εξαιρετικά πολύπλοκα προβλήματα κι επίπονη προπαρασκευαστική διαδικασία κατά τη χάραξη. Τεχνική μ' έναν κόσμο γεμάτο μυστικά και ταυτόχρονα ανοιχτό για κάθε εξέλιξη. Μπορείς να ανακαλύψεις εκφραστικούς δρόμους καινούριους. Η εκτύπωση είναι χαρά, αισθάνεσαι ολοκλήρωση όταν κάθε ανάτυπο παίρνει τον προσωπικό του τόνο κι ένα ύφος από ευαισθησία της στιγμής.
»Στη χαλκογραφία δοκιμάζεται ο καλλιτέχνης-εργάτης. Είναι πολύ δύσκολο όταν σε κυνηγά συγχρόνως το όραμα του έργου και πρέπει να μην το προδώσεις. Έχει μια ιδιαίτερη θέση για μένα η χαλκογραφία, παράλληλα με τη ζωγραφική, με πολλά κοινά. Τα κοινά σημεία ας μην τα εντοπίσουμε στη θεματογραφία, που είναι κάτι συμπτωματικό, αλλά στην αντίληψη του περίγυρου, στις αναφορές που περνούν και στη ζωγραφική και στη χαρακτική.
»Δέχομαι την όραση σαν κύρια αίσθηση επικοινωνίας με το περιβάλλον, κι έτσι το πρόβλημά μου και κατά συνέπεια οι αναζητήσεις μου απλώνονται στην ανακάλυψη του φωτός. Εκεί ζητάω τις λύσεις μου τώρα, όπως και άλλοτε. Είμαι σαφής σ' αυτό που γύρευα πάντα. Μένω σταθερός στο "πιστεύω" μου. Πρώτ' απ' όλα είναι τα μάτια!
»Να τι είναι τώρα: απότομες μεταλλαγές, κοντράστα χωρίς ήσυχες μεταπτώσεις· τονική αφήγηση ενός χώρου δίχως χρωματική υπόσταση, με λιτά μέσα, το μαύρο και το άσπρο· συμπύκνωση του φωτός μέχρι τα άκρα και ένταση. Κοινά προβλήματα στη ζωγραφική και στη χαρακτική, που είναι μια προέκταση της πρώτης».
Στην έκθεση "Παναγιώτης Τέτσης - Χαρακτική" παρουσιάζονται 61 χαρακτικά έργα της συλλογής του ΜΙΕΤ και καλύπτει χρονολογικό φάσμα δημιουργίας 20 ετών, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως τη δεκαετία του '80, δίνοντας έτσι στο θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα για το χαρακτικό έργο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Βίλλας Καπαντζή (Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), στη βίλα Καπαντζή/Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη).
Info:
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή το Σάββατο 26 Οκτωβρίου
και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013
Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00
Δευτέρα: κλειστά
Για ομαδικές επισκέψεις σε συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Έξι γυναίκες αφηγούνται στο «Επί Κολωνώ»


Εξι γυναίκες αφηγούνται μέσα από το εικαστικό τους έργο ιστορίες της καθημερινότητας με κέντρο την έννοια της συμβίωσης, της συνύπαρξης, της σύγκρουσης, της συναίσθησης, της ατομικότητας. Η έκθεση «Συμβιώσεις» παρουσιάζεται στο Φουαγιέ και στους εξωτερικούς χώρους του θεάτρου «Επί Κολωνώ» από σήμερα έως τις 16 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.

 Στα έξι βίντεο που παρουσιάζουν αποδίδουν σχεδόν επιτόπου, με αμοντάριστα πλάνα, καθημερινές καταστάσεις όπως αυτές προκύπτουν φυσικά μέσα στους οικείους χώρους, ενώ στα έργα τους με ζωγραφική, κολάζ και γλυπτική οι ίδιες αυτές καταστάσεις εμφανίζονται σαν ποιητικά στιγμιότυπα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ελένη Γεωργακοπούλου, Νένα Καραγιάννη, Μαρία Καρδαρά - Γκογκόρνα, Εύη Μπορμπαντωνάκη, Δανάη Ορφανουδάκη, Αννα Σαρρή. Η Ελένη Γεωργακοπούλου παρουσιάζει με βίντεο και ζωγραφική τον αδηφάγο χρόνο μέσα στην οικιακή κουζίνα.

Η Νένα Καραγιάννη παρατηρεί και φωτογραφίζει την πόλη.
 Η Μαρία Καρδαρά - Γκογκόρνα οργανώνει υπερμεγέθεις σελίδες από φωτογραφίες και φράσεις που εντοπίζει στον καθημερινό Τύπο.
 Η Εύη Μπορμπαντωνάκη παρουσιάζει ένα βίντεο για την ξαφνική απώλεια και τις αντιθέσεις μέσα στην καθημερινότητα.
 Η Δανάη Ορφανουδάκη αφιερώνει μία σειρά από ξυλόγλυπτα και ένα βίντεο στην Κουβανή καλλιτέχνιδα Ana Mendieta. Η δουλειά της αναφέρεται στη συμβίωση σώματος - γης - γλυπτικής. Μαζεύοντας επί χρόνια ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα, σχηματίζει σώματα που περιβάλλονται από οργανικά στοιχεία ανάκατα με χρυσόσκονες και χρυσές κλωστές. Μέρη του σώματος καλυμμένα με ασήμι παραπέμπουν στα τάματα. Στο βίντεο, τα ίδια αυτά νοήματα ζωντανεύουν ή εξαφανίζουν το σώμα με υφές φωτός.
 Η Αννα Σαρρή καταγράφει τις διαφυγές του βλέμματος στον χώρο.
 Info: Θέατρο «Επί Κολωνώ»
 Έως τις 16 Νοεμβρίου 2013
 Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός,
 www.epikolono.gr
Πηγήwww.e-go.gr

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ημερομηνία έναρξης: 16 Νοεμβρίου Ημερομηνία λήξης: 6 Απριλίου Ώρες: Σάββατα-Κυριακές 15.00-19.00 H Art Syndicate σε συνεργασία με το Filmschool.gr παρουσιάζουν για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Booze Cooperativa ένα Σεμινάριο Κινηματογράφου μύηση στη τέχνη της Σκηνοθεσίας. Στόχος - Η κατανόηση του όρου σκηνοθεσίας και ανάπτυξη σκηνοθετικής αντίληψης / διαμόρφωση σκηνοθετικής ταυτότητας. - Η κατανόηση του ακριβή ρόλου του σκηνοθέτη στα διαφορετικά στάδια παραγωγής που απαιτούνται για την αποπεράτωση μιας ταινίας. - Αναγνώριση και ανάλυση αρμοδιοτήτων όλων των συνεργατών του σκηνοθέτη σε μια παραγωγή. - Αναγνώριση της σκηνοθετικής ταυτότητας μεγάλων δημιουργών μέσω φιλμικών αναφορών. Αποτέλεσμα του σεμιναρίου για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά: - Σκηνοθεσία δυο επαγγελματιών ηθοποιών (directing workshop) σε μια σκηνή από μεγάλου μήκους ταινία. - Συμμετοχή του / της σαν βοηθός σκηνοθέτη / οπερατέρ / ηχολήπτη στη σκηνοθεσία τριών σκηνών των συμμαθητών του. - Σκηνοθεσία 1ου κινηματογραφικού πρότζεκτ: Το μονοπλάνο. - Σκηνοθεσία 2ου κινηματογραφικού πρότζεκτ (εσκεμμένα δεν θα αναφερθεί τι είναι μέχρι την ανάλυση του). - Σκηνοθεσία 3ου πρότζεκτ. Μουσικό βίντεο ή τηλεοπτική διαφήμιση. - Σκηνοθεσία μιας μικρού μήκους ταινίας σαν τελικό πρότζεκτ του σεμιναρίου. Οι ταινίες θα παιχτούν στο τέλος του σεμιναρίου σε κεντρικό κινηματογράφο της Αθήνας. - Παρακολούθηση εννέα masterclasses από έμπειρους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας: 1. Διεύθυνση Φωτογραφίας (και υπό τη μορφή τεχνικού workshop) 2. Μοντάζ (και υπό τη μορφή τεχνικού workshop) 3. Sound Design 4. Color Correction 5. Σεναριογραφίας 6. Διαφήμισης 7. Σκηνοθεσίας Μουσικού Βίντεο 8. Υποκριτική μπροστά από την κάμερα 9. Παραγωγής - Συμμετοχή σαν βοηθός παραγωγής στα γυρίσματα ενός μουσικού βίντεο ή μιας μικρού μήκους ταινίας. - Στον κάθε μαθητή θα δοθεί πρόγραμμα μοντάζ με εγχειρίδιο χρήσης, ηχητική βιβλιοθήκη και πρόγραμμα οπτικών εφφέ. - Το σεμινάριο καλύπτει ύλη 1 ½ διδακτικού έτους του αντίστοιχου Μεταπτυχιακού προγράμματος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου της σχολής Κινηματογράφου του Κολεγίου Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου. - Με το πέρας του σεμιναρίου ο κάθε μαθητής θα έχει αρεστό υλικό (portfolio) να αιτηθεί αν ενδιαφέρεται σε σχολές (που ζητάνε να δούνε προηγούμενη δουλειά) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κάθε συμμετέχων μαθητής θα σκηνοθετήσει 4 κινηματογραφικά πρότζεκτ και 1 μικρού μήκους ταινία. Το σεμινάριο είναι 70% πρακτικό. Για περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση σεμιναρίου: www.filmschool.gr Έναρξη: Νοέμβριος 2013 Διάρκεια: 21 εβδομάδες Ημέρες: Σάββατο & Κυριακή Ώρες: 15.00 - 19.00 Εγγραφές - Πληροφορίες: 211 7051633 & 6974 867975 E-mail: filmschool.cp@gmail.com Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nj3VPMhkWl8 YouTube: http://www.youtube.com/user/filmschoolgr Facebook: https://www.facebook.com/filmschool.seminars Booze Cooperativa

Μια Έκθεση Φωτογραφίας από την Έλενα Τρικαλιώτη: "ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ"

 
Από Κυριακή 6 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ
Εγκαίνια Έκθεσης την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις 19:00.


Παιχνίδι
Ανεμελειά
Ιδιοσυγκρασία
Δικαιοσύνη
Ικανοποίηση
Κάλεσμα
Ηθική

Αγάπη
Θυμός
Ωραιοποίηση
Όνειρα
Τρυφερότητα
Ηρεμία
Ταλάντωση
Αγκαλιά

Λέξεις. Εικόνες. Συναισθήματα.

Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί;

Θυμάμαι.

Πόσο απλά ήταν όλα γύρω;

Αναπολώ τις στιγμές...
 10 φωτογράφοι: Νίκος Βαρδακαστάνης, Μάρα Δεσύπρη, Ναταλία Δοκουμετζίδη, Γιώργος Καπλανίδης, Κοσμάς Κουμιανός, Ολυμπία Κρασαγάκη, Στέφανος Σάμιος, Χρήστος Σαρρής, Τάκης Σπυρόπουλος, Χρήστος Τζήμας.

Μια ιδέα: Παιδική Αθωότητα.

Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα προσφερθούν στην Πρότυπη Στέγη Ανηλίκων Περισσού.
Curator –Αrt Director: Έλενα Τρικαλιώτη
Graphic Design: Στέλιος Πενταρβάνης
Production Office Coordinator: Κώστας Κόκκινος(Thisisnotanotheragency.com)

Ώρα: 18:00 - 22:00, 19:00
Ημέρες Έκθεσης: Κυριακή 6 έως Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εγκαίνια: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, στις 19:00

ΙΔΡΥΜΑ

Μιχάλης Κακογιάννης
Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -2ος όροφοςΕισιτήρια:
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πηγή: http://www.mcf.gr

Τα βλέμματα των Αθηναίων σε μία έκθεση


Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο, με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κριστιάν Μπολτάνσκι έρχεται στη Στέγη με μία εξαιρετικά πρωτότυπη έκθεση, τα «Βλέμματα», και παρουσιάζει μια εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον εκθεσιακό χώρο, που έχει ως βασικό δομικό υλικό το βλέμμα των Αθηναίων.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης συγκεντρώνει φωτογραφίες ταυτότητας των συμπολιτών μας, απομονώνει και μεγεθύνει τα μάτια τους και δημιουργεί ένα νέο, in situ, έργο. Παράλληλα προτείνει στους επισκέπτες της έκθεσης να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο τον χτύπο της καρδιάς τους που είναι τόσο μοναδικός όσο και το δαχτυλικό τους αποτύπωμα, και τον οποίο θα μπορούν να πάρουν μαζί τους σε ένα cd φεύγοντας από την έκθεση, διατηρώντας έτσι για πάντα ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά τους.

Ο Μπολτάνσκι μας προσκαλεί να μπούμε σωματικά μέσα στο έργο του, με όλες τις αισθήσεις μας ενεργοποιημένες και να περπατήσουμε ανάμεσα σε βλέμματα που μας κοιτάζουν και τα κοιτάζουμε. Έτσι μας οδηγεί από το ατομικό στο συλλογικό και από το «κοιτάζω» στην υψηλότερη βαθμίδα του «βλέπω», δηλαδή στην απόκτηση συνείδησης και αυτοσυνειδησίας.

Ο καλλιτέχνης, έχοντας ως όπλα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δεν γνωρίζει προσωπικά, το υποκίτρινο θαμπό φως των παλιομοδίτικων λαμπτήρων, τους ψηφιακούς χρονομέτρες που καταμετρούν στιγμή με στιγμή την ανθρώπινη ύπαρξη, χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο απόλυτα ανθρωποκεντρικός καλλιτέχνης, αρχειοθέτης και τεκμηριωτής του ανθρώπινου ίχνους.
 Ο ουμανιστής Μπολτάνσκι προασπίζεται σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής ζωής του το δικαίωμα στην ελευθερία, το οποίο αναλογεί σε κάθε ανθρώπινο ον, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Αυτή η ελευθερία είναι που διεκδικεί για όλα τα ανώνυμα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για όλους τους ανώνυμους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, οι οποίοι υφίστανται κάθε πιθανή μορφή καταπίεσης.

Ποιος είναι ο Κριστιάν Μπολτάνσκι
Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι (γενν. 1944) είναι Γάλλος γλύπτης, φωτογράφος, ζωγράφος και σκηνοθέτης. Είναι αδελφός του Luc Boltanski και σταθερός συνεργάτης της καλλιτέχνιδας Annette Messager.

Γεννήθηκε στο Παρίσι με Καθολική και εβραϊκή κληρονομιά. Άρχισε να ζωγραφίζει το 1958 μην έχοντας ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το κοινό άρχισε να τον παρατηρεί από το 1960, με κάποιες ταινίες μικρού μήκους και τη δημοσίευση των πολλών σημειωματαρίων του. Το 1970, άρχισε να πειραματίζεται με τη δημιουργία αντικειμένων από πηλό και άλλα ασυνήθιστα υλικά (όπως ζάχαρη ή γάζες). Επίσης, στη δεκαετία του 1970, ο Μπολτάνσκι άρχισε να χρησιμοποιεί κυρίως τη φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο για τη διερεύνηση της συνείδησης και της μνήμης. Μετά το 1976, άρχισε να κάνει κολάζ από κομμάτια φωτογραφιών με θέμα τη φύση και την κοινοτοπία στην καθημερινή ζωή, προκειμένου να αντικατοπτρίσει τη συλλογική αισθητική του σύγχρονου πολιτισμού με στερεοτυπικό τρόπο. Απομακρύνεται από τα εκφραστικά μέσα της πρώιμης δημιουργίας του και πειραματίζεται με έτοιμα αντικείμενα. Η χρήση μικρών, πολύχρωμων φιγούρων από χαρτόνι, νήμα και φελλό, τοποθετημένες φωτογραφικά σε μεγάλη εικόνα, τον βοήθησε να δημιουργήσει αποτελεσματικές θεατρικές συνθέσεις. Τα έργα αυτά, τον ενθάρρυναν να ξεκινήσει τη δημιουργία κινητικών εγκαταστάσεων. Το έργο Σκιές (1984) αποτελείται από δυνατό φως επικεντρωμένο σε εικονιστικά σχήματα και μορφές, παράγοντας ένα μυστηριώδες περιβάλλον με κινούμενες σιλουέτες.
Το 1986, ο Μπολτάνσκι άρχισε τη δημιουργία εγκαταστάσεων με μεικτά μέσα, χρησιμοποιώντας εκτεταμένα φως και σκιές. Κουτιά από κασσίτερο, κατασκευή που μοιάζει με βωμό πλαισιωμένο από φωτογραφίες (π.χ. Chases School, 1986-1987), φωτογραφίες Εβραίων μαθητών στη Βιέννη το 1931, χρησιμοποιούνται ως μια ισχυρή υπενθύμιση της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί , με όλα αυτά τα στοιχεία και τα υλικά στο έργο του να λειτουργούν για την ανασυγκρότηση του παρελθόντος.

Κατά τη δημιουργία της Reserve (έκθεση στη Basle, Μουσείο Gegenwartskunst, 1989), ο Μπολτάνσκι γέμισε τα δωμάτια και τους διαδρόμους με φθαρμένα ρούχα αποδίδοντας την ανθρώπινη τραγωδία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως και στα προηγούμενα έργα του, τα αντικείμενα χρησιμεύουν ως αμείλικτη υπενθύμιση για την ανθρώπινη εμπειρία και το τραύμα. Στο έργο του Monument (Odessa) χρησιμοποιεί έξι φωτογραφίες Εβραίων φοιτητών, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη των νεκρών. «Η δουλειά μου αφορά στο γεγονός του θανάτου, αλλά δεν αφορά στο ίδιο το Ολοκαύτωμα», λέει ο Μπολτάνσκι.

Επιπλέον, η τεράστια εγκατάστασή του με τίτλο No Man's Land (2010) στο Οπλοστάσιο της Park Avenue στη Νέα Υόρκη, αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα για το πώς οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις του εντοπίζουν τις ζωές όσων έχουν χαθεί και ξεχαστεί.

Ο Κριστιάν Μπολτάνσκι έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 150 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ατομικές του εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί στα: Kunstmuseum Liechtenstein, Magasin 3 in Stockholm, La Maison Rouge gallery, Institut Mathildenhöhe, Kewenig Galerie, The Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme και αλλού.

Το 2011, το μουσείο Es Baluard (Mallorca, Spain), παρουσίασε το Signatures, εγκατάσταση που υλοποίησε ο Μπολτάνσκι ειδικά για το μουσείο, και η οποία επικεντρώνεται στη μνήμη των εργατών που έχτισαν τους τοίχους του μουσείου το 17ο αιώνα.
 Το 2012 ο Μπολτάνσκι υλοποίησε την εγκατάσταση Totentanz II, για το Centre for International Light Art (www.lichtkunst-unna.de) στην πόλη Unna της Γερμανίας. Μια Εγκατάσταση Σκιών με φιγούρες από χαλκό.

INFO:
Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου 2013 – 12 Ιανουαρίου 2014

Παράλληλες δράσεις:
8 Οκτωβρίου: Masterclass με τον Christian Boltanski
11 Νοεμβρίου: Συζήτηση με τον Christian Boltanski

Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά
Εκθεσιακός χώρος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

Μέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά, από τις 12:00 - 21:00
Εισιτήρια: 6€ | Μειωμένο: 4€

Αποκτήστε το εισιτήριό σας από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Πηγή: http://www.e-go.gr