Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Οι Κυκλάδες όπως τις θυμάμαι... στην Τήνο


Μια νέα έκθεση με θέμα «Οι Κυκλάδες όπως τις θυμάμαι» θα παρουσιάσει ο ζωγράφος Σπύρος Πουλημένος στην Τήνο από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 25 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εικαστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τήνου 2013.

Μετά την πολύ επιτυχημένη έκθεση του ζωγράφου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, με θέμα «από το συμβατικό στο ψηφιακό» ο καταξιωμένος καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στην Τήνο 25 έργα του από την ενότητα «ψηφιακές Κυκλάδες».
Ο Σπύρος Πουλημένος δημιουργεί στον υπολογιστή τις δικές του Κυκλάδες , όπως τις θυμάται , από τότε που τις επισκεπτόταν, σε νεαρή ηλικία, παρέα με την μηχανή του.

Τα τοπία αυτά εισάγουν άλλη θέαση, αυτή της καινοτόμου ματιάς του Σπύρου Πουλημένου, και είναι σαν να βλέπει κανείς, ένα μέρος των πανέμορφων κυκλαδίτικων νησιών μας από ψηλά ,με το λευκό ,τις ώχρες και τις σιένες να ξεδιπλώνονται από την ομολογουμένως καταπληκτική σε χρωματικούς συνδυασμούς παλέτα του , που σε συνδυασμό με το αφαιρετικό σχέδιο του ζωγράφου ,δίνουν άλλη διάσταση για το τοπίο στην μέχρι τώρα γνωστή τοπιογραφία.

Ο ίδιος καλλιτέχνης, αναφερόμενος στην έκθεση «Οι Κυκλάδες όπως τις θυμάμαι» αναλογίζεται:
«Το λευκό, το βαθύ μπλε, οι όμπρες, οι σιένες και οι ώχρες της ελληνικής γης, υπήρξαν πάντα η αναφορά για μένα στην τοπιογραφία μου.
Στην έκθεση αυτή θα παρουσιάσω κάποιες άλλες Κυκλάδες, τις ψηφιακές Κυκλάδες.
Οι αναμνήσεις μου φεύγοντας με το πλοίο από τα λιμάνια των νησιών, τα πρωινά η τα βράδια επιστρέφουν ,και παίρνουν θέση στον καμβά του υπολογιστή.
Οι Κυκλάδες δεν με κουράζουν ζωγραφίζοντας τες ,αλλά ακριβώς το αντίθετο, με χαλαρώνουν.
Είναι οι Κυκλάδες που μου έχουν προσφέρει χαρά, ξεγνοιασιά και ξεκούραση τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού των νεανικών μου χρόνων.
Είναι επίσης οι Κυκλάδες των ζωγράφων και των ποιητών ,και ό,τι έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου από αυτές τις εικόνες και τους στίχους.
»
ΙΝFO:
Που: Πολιτιστικό Εκθεσιακό Κέντρο Τήνου

Πότε: 31 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου