ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ :
ΔΕΛΦΟΙ, 11:30
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ 18:00-21:00
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει την τιμή να παρουσιάσει τον καλλιτέχνη Ulay[1], προσκεκλημένο του “World Water Museum” installation[2] της Καίτης Χαλιορή, την Κυριακή 2 Ιουνίου, και ώρα 20:00 στο πλαίσιο του project Synergies των δύο καλλιτεχνών. Την παρουσίαση του διεθνούς φήμης performance artist Ulay θα κάνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν με videos σχετικά με το νερό, οι καλλιτέχνες: Krisanne Baker (USA), Lorraine Beaulieu (Kanada), Κατερίνα Βέλλιου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Στέλλα Μπολωνάκη, Δέσποινα Οικονομοπούλου (Ελλάδα).
Η γκαλερί θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή το κοινό project των δύο καλλιτεχνών με τίτλο “Συνέργειες” και την λήψη νερού από την Κασταλία πηγή στους Δελφούς. Η λήψη νερού από την Κασταλία θα γίνει το Σάββατο 1 Ιουνίου, ώρα 11.30, ενώ την ίδια ημέρα θα υπάρχει έκθεση του project στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Οι “Συνέργειες” εντάσσονται στo πλαίσιo των ευρύτερων εκδηλώσεων του “World Water Museum” installation και θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία της Ι' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Όσοι τυχόν ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στους Δελφούς το Σάββατο, θα πρέπει να είναι στην Κασταλία Πηγή το αργότερο στις 11:30. Εναλλακτικά, το πρωί του Σαββάτου στις 08:15 θα ξεκινήσει ένα πούλμαν από τον Τεχνοχώρο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα λίγες διαθέσιμες θέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 211 182 38 18 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Ο Ulay είναι έμβλημα για την performance art και ίσως είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την αξία του νερού, δουλεύοντας στο project “WatertoΑll” (“Νερό για όλους”) από το 1990 εως το 2010. Με την Lena Pislak ίδρυσαν το NASTATI Institute for art projects and creative solutions, μέσα από το οποίο δημιούργησε τα έργα του “Water Gates” και “Whose water is it”? Το 2012 με το έργο “Earth Water Catalogue”, δημιούργησε μια πλατφόρμα-αρχείο από έργα, σχετικά με το νερό, καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου. Το “Earth Water Catalogue” απετέλεσε ένα από τα βασικά projects του Maribor ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2012. Με την συμμετοχή του στις “Συνέργειες” θέλει μέσα από τους συμβολισμούς και την αξία της Κασταλίας Πηγής, να εμπνεύσει τους ανθρώπους να σεβαστούν το νερό.
Την επιμέλεια του project “Συνέργειες” έχει η Αρίστη Κωστοπούλου.
«Στο έργο “Συνέργειες” εργάζονται μαζί οι καλλιτέχνες νέων μέσων Ulay και Καίτη Χαλιορή με αφορμή το νερό. Στην εξέλιξη της εγκατάστασης “World Water Museum” ο Ulay, ο πρώτος ίσως καλλιτέχνης που μίλησε για το νερό, και η Καίτη συλλέγουν νερό από την Κασταλία Πηγή στους Δελφούς.
Το έργο Earth Water Catalogue, του Ulay είναι ένα ανθολόγιο συλλογής φυσικού νερού σε μπουκάλια, από περιοχές που επισκέπτεται και ένα αρχείο και ηλεκτρονική πλατφόρμα με έργα καλλιτεχνών από πολλά μέρη του κόσμου.
Το έργο “World Water Museum” της Καίτης Χαλιορή δημιουργεί μια συλλογή δειγμάτων νερού από πολίτες που συμμετέχουν στην εγκατάσταση, με τον υπερ-ρεαλιστικό χαρακτηρισμό του νερού ως μουσειακό είδος.
Με το κοινό τους έργο οι καλλιτέχνες θέλουν να παρουσιάσουν την ιδέα ότι το νερό είναι ένα φυσικό κληροδότημα, που με αυτή την έννοια θα έπρεπε να το αντιλαμβανόμαστε. Ενώνουν δύο έργα στοχεύοντας να αρχίσει ένας διάλογος για σχέσεις και σκέψεις που είναι ευκόλως εννοούμενες. Μπορεί όμως και να αρχίσει ένα αίτημα και μια ιδέα για το νερό που θα γεννήσει οπτικές γωνίες με όραμα και αγνότητα στους θεατές. Ο Ulay έγραψε ένα ποίημα για το νερό το 2006, με τίτλο «Νερά πάνω και κάτω» στο οποίο θέτει μια σειρά από ερωτήματα, σε ένα παράδοξο διάλογο σε δεύτερο πρόσωπο με το νερό, για τη ζωή του και την βιογραφία του. Η Καίτη ανησυχεί για το άγνωστο μέλλον των πηγών νερού και του οργανώνει ένα ταξίδι με πρακτικότητα και αισθητική μαζί, σε ένα τόπο ασφάλειας και σεβασμού. Οι επισκέπτες του Τεχνοχώρου θα δουν τα ατομικά κομμάτια της συνέργειας, με τους συσχετισμούς που παρουσιάζονται.
Οι δύο καλλιτέχνες θα συνεργαστούν χωρίς προηγουμένως να έχουν δοκιμάσει την performance τους και χωρίς προκαθορισμένη agenda. Ο κοινός στόχος των συντελεστών είναι να στηθεί ένα σκηνικό σκέψης και επικοινωνίας πάνω στην ιδέα του νερού, χωρίς ελκυστικά τρυκ και πολιτισμική σφραγίδα.»
Αρίστη Κωστοπούλου
[1] To όνομά του Ulay, μαζί με της Marina Abramovic, με την οποία δούλεψε από το 1976 έως το 1989, αναφέρεται σε όλα τα βιβλία ιστορίας της σύγχρονης τέχνης. Το κεντρικό περιεχόμενο της δουλειάς του είναι η σχέση του σώματος, του χώρου και της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες και συνεργάστηκε με τους τοπικούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, τις Κάτω Χώρες, την Κεντρική Αυστραλία, την Κίνα, τη Γερμανία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1999 έως το 2004 ήταν καθηγητής performance and media-art στο Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe στην Γερμανία. Είναι από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το νερό στην τέχνη.
[2] To “World Water Museum” installation της Καίτης Χαλιορή, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Αναδεικνύει εικαστικά αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας το νερό ως “μουσειακό είδος”. Η εγκατάσταση του νερού χτίζεται σταδιακά από τις συμμετοχές όσων εθελοντικά στέλλουν δείγματα νερού ποταμών και λιμνών από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα περνούν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί στο κάθε ένα μία ξεχωριστή ταυτότητα και φυλάσσονται σε γυάλινα, πυρίμαχα, κωνικά φιαλίδια. Από κάθε δείγμα, αναμιγνύεται μέρος 100 ml σε ξεχωριστό δοχείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβάζοντας σιγά-σιγά την στάθμη του ιδεατού “Νερού της Γης”. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και συνεχώς θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται από τα δείγματα νερού ποταμών και λιμνών που θα αποστέλλονται από όλα τα σημεία της υφηλίου. Παράλληλα με την εξέλιξη της εγκατάστασης το “World Water Museum” installation διοργανώνει εκθέσεις, performances, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενημέρωσης του κοινού.
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
Μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου