Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στα άδυτα της μουσουλμανικής Θράκης


Τι γνωρίζει άραγε ο σύγχρονος Έλληνας από τον επτασφράγιστο κόσμο της μουσουλμανικής Θράκης;
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, την έκθεση φωτογραφίας της Πέπης Λουλακάκη «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά» με κείμενα της δημοσιογράφου Έλενας Μοσχίδη.
Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη σπάει το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας των μειονοτήτων Πομάκων, Τουρκογενών, Ρομά και Σουδανών που κατοικούν στη Θράκη.
Ταξιδεύοντας στην περιοχή επί δυόμιση χρόνια (2008 – 2010), κατορθώνει με το φακό της να εστιάσει για πρώτη φορά σε προσωπικές στιγμές της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, των παιδιών σε ώρα διδασκαλίας στα μειονοτικά σχολεία, καθώς και των νέων στη διασκέδασή τους.
Φτάνει μέχρι τα χιονισμένα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να ζήσει μαζί με τους Πομάκους, μοιράζεται στιγμές του μόχθου τους στα καπνά και σε επαγγέλματα που χάνονται, ξενυχτάει στα νυχτέρια και τα πανηγύρια τους. Μπαίνει στους μεγαλύτερους καταυλισμούς των Ρομά στο Δροσερό και την Τενεκεδούπολη και καταγράφει τις συνήθειές τους.
Ανακαλύπτει τους αφρικανούς Σουδανούς που κατοικούν στον κάμπο της Ξάνθης, απομεινάρι της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Ζει με τους νέους που σπουδάζουν στις μεγάλες πόλεις, Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ ονειρεύονται και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον.
Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.
Μέσα από ένα φωτογραφικό μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών καταφέρνει να μας γνωρίσει αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους.
Κοινωνός και συνοδοιπόρος σε αυτό το έργο η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη που με τον γραπτό της λόγο συμπληρώνει την εικόνα του άγνωστου κόσμου της μουσουλμανικής Θράκης.
Το οδοιπορικό αυτό καταγράφεται στο ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
INFO:
 
Εγκαίνια: 27 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2013
Μουσείο Μπενάκη | Κεντρικό κτήριο
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου