Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Παλλήνη!


Μία σειρά από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης θα πραγματοποιηθούν στην Παλλήνη τον μήνα Ιανουάριο, ενώ παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της περιοχής θα προσπαθήσουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με τον… κόσμο της τέχνης.
Το Δελτίο Τύπου του Δήμου:
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.
Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία.
Στόχος μας είναι οι μαθητές να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την τέχνη, να μάθουν το λεξιλόγιο της και να αποκωδικοποιήσουν τα πολυεπίπεδα νοήματά της.
Νοήματα που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας και να δούμε το μέλλον με άλλη ματιά.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Τρεις εκθέσεις ετησίως με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, φοιτητών και
αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
- Διαλέξεις και παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κάθε μήνα στο πλαίσιο
του εκπαιδευτικού προγράμματος των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Παλλήνης
Η τρίτη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών – αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Διαλογος # 3: Το αντικείμενο και ο τεχνίτης» θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 στις 19:00.
Η έκθεση αποτελεί θεματική συνέχεια της έρευνας του κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου όπως αυτά διαμορφώνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη σειρά εκθέσεων “ΔΙΑΛΟΓΟΙ Σύγχρονης Τέχνης”.
Η εργασία και οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν τον πυρήνα της κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού. Το σημερινό εργασιακό τοπίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ευελιξία και ταχύτητα. Χαρακτηριστικά αποσταθεροποιητικά για την ποιότητα και εξέλιξη της εργασίας αλλά κυρίως της ίδιας της ζωής. Η ικανοποίηση που αντλεί ο εργαζόμενος από την εργασία του και το παραγόμενο από αυτόν έργο θυσιάζεται στο βωμό μιας φαινομενικής ανάπτυξης συνεχούς παραγωγής και κατανάλωσης.


Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την αξία της δημιουργικής εργασίας του τεχνίτη, εργασία που συνδυάζει το χέρι και το μυαλό, προκειμένου να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να επανοικοδομήσουμε το μέλλον.
Ο καλλιτέχνης ως άλλος σύγχρονος τεχνίτης συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει σκέψεις και αντικείμενα. Η διαδικασία της εικαστικής πρακτικής εμπεριέχει εκτός από την παραγωγή του νέου, την επανάχρηση του παλιού. Τα έργα που προκύπτουν έχουν άλλοτε χρηστική και άλλοτε μη χρηστική αξία αλλά ιδιαίτερο αισθητικό και νοηματικό περιεχόμενο.
Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην σχέση του τεχνίτη με το παραγόμενο αντικείμενο και εν συνεχεία στην σχέση όλων μας με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν.
Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών
Νίκος Μυτιληνός
Δέσποινα Νισυρίου
Κωνσταντίνος Σωτηρίου
Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης
Μαριάνθη Γιαννοπούλου
Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη
Σίλια Πεχλιβανίδη

Εγκαίνια: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, 19:00
Διάρκεια: έως και Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 10:00 – 13:00
Πληροφορίες για το πρόγραμμα ξεναγήσεων για σχολεία στο 210 6619937
Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης
Οργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης, Γραφείο Διασύνδεσης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ , Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα)
Τηλ.: 210 6619937
Πηγή: http://zwpallini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου