Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

«Εχει γίνει σχεδόν καφέ...» η Νίκη της Σαμοθράκης


Ακόμα και οι πιο όμορφες χρειάζονται «λίφτινγκ». Αν μάλιστα είναι μερικών χιλιάδων ετών, τότε η «περιποίηση» απαιτεί χρόνο. Ετσι, η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Λούβρου, θα αποσυρθεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να δεχθεί τις φροντίδες της συντήρησης.
Το ελληνικό άγαλμα αναπαριστά τη θεότητα που αναγγέλλει τη νίκη στο πεδίο της μάχης και εδράζεται πάνω σε μία βάση που μοιάζει με πλώρη, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται πάνω σε βάθρο. Το άγαλμα ύψους 2,27 μ., που μαζί με το σύμπλεγμά του φθάνει τα 5,57 μ., είναι ελληνιστικής τεχνοτροπίας και χρονολογείται μεταξύ του 220-185 π.Χ.
«Κυρίως προτιθέμεθα να καθαρίσουμε το άγαλμα, στο οποίο έχουν επισωρευτεί πολλοί ρύποι μέσα σε τόσα χρόνια κι έχει γίνει σχεδόν καφέ. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αντίθεση ανάμεσα στο πάλλευκο μάρμαρο της Πάρου του αγάλματος και το φαιόχρωμο μάρμαρο της νηόμορφης βάσης του», εξήγησε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου.
Το πρόβλημα είναι αν οι συντηρητές θα ακολουθήσουν τις νέες μεθόδους ή αν θα επιδιώξουν καθαρισμό, ο οποίος τραυματίζει την ευαίσθητη «επιδερμίδα» του γλυπτού. Κάτι τέτοιο έκανε στα παρθενώνεια γλυπτά το Βρετανικό Μουσείο, τον περασμένο αιώνα.
Το Λούβρο έχει καλές σχέσεις με την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, και καλό θα ήταν να αναζητήσει ειδικούς από τη χώρα μας ή, τουλάχιστον, τις επιστημονικές συμβουλές τους.
Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί «μία σειρά δομικών προβλημάτων» του έργου, που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την προηγούμενη συντήρησή του, το 1934.

«Η σύγχρονη βάση από σκυρόδεμα έχει μεν ρωγμές, πλην όμως δεν κινδυνεύει. Αναρωτιόμαστε επίσης για μία μικρή ράβδο στήριξης που είχε τοποθετηθεί στο οπίσθιο τμήμα του κατά τον 19ο αιώνα», προσθέτει ο ίδιος.
Η μετακίνηση του αγάλματος σε γειτονική αίθουσα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013. Η ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και η τελετή των εγκαινίων της επανέκθεσής του τοποθετούνται στα τέλη του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015.
Μία διεθνής υποεπιτροπή ειδικών θα παρίσταται και θα εποπτεύει τις εργασίες της συντήρησης. Το κόστος αναμένεται να φθάσει τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους χορηγούς του έργου (Nippon Television Holdings, Fimalac, Bank of America-Merrill Lynch Art Conservation Programme).
Το άγαλμα της Νίκης στόλιζε τον ναό της Σαμοθράκης και είναι αφιερωμένο σε κάποια ναυμαχία. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τους Ρόδιους να το αφιερώνουν στη νίκη τους ενάντια στον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης το 191 π.Χ. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν αφιέρωμα του Δημήτριου του Πολιορκητή όταν νίκησε τον στόλο του Πτολεμαίου στα ανοιχτά της Κύπρου, κοντά στο 290 π.Χ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου