Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Μασσαλία και Κόσιτσε, πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013


Η Μασσαλία (Γαλλία) και το Κόσιτσε (Σλοβακία) θα είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα αρχίσει επίσημα στις 12 Ιανουαρίου στη Μασσαλία και στις 19 Ιανουαρίου στο Κόσιτσε.
Μοναδική ευκαιρία στις πόλεις να αυξήσουν τον πολιτιστικό τους παλμό
Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Ήρθε η στιγμή για την οποία προετοιμάζονταν - και περίμεναν - η Μασσαλία και το Κόσιτσε, αφότου επελέγησαν για να είναι οι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2013. Είμαι βέβαιη ότι η έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα μείνει αξέχαστη στο κοινό και στις δύο πόλεις. Με τις εναρκτήριες εκδηλώσεις ξεκινούν οι πολυάριθμες πολιτιστικές δραστηριότητες που προβλέπονται για το 2013, με αποδέκτη όχι μόνο τον τοπικό πληθυσμό στην κάθε πόλη και την ευρύτερη περιοχή της, αλλά και όσους κατοικούν ακόμη μακρύτερα. Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί θαυμαστή επιτυχία της ΕΕ για περισσότερο από 25 χρόνια: ο τίτλος παρέχει τη μοναδική ευκαιρία στις πόλεις να αυξήσουν τον πολιτιστικό τους παλμό, να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους, και παίζει μείζονα ρόλο για τον τουρισμό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αστική ανάπλαση. Εύχομαι και στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2013 κάθε επιτυχία!».
Εναρκτήριες εκδηλώσεις
Τέσσερις εκδηλώσεις θα εγκαινιάσουν το έτος εορτασμού για τη Μασσαλία-Προβηγκία στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2013: μια δημόσια τελετή έναρξης στη Μασσαλία, στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τα εγκαίνια μιας σύγχρονης έκθεσης τέχνης στην Aix - en - Provence, ένα κυνήγι θησαυρού στη Μασσαλία-Προβηγκία και, τέλος, πυροτεχνήματα στην Arles, με τα οποία θα κλείσει το σαββατοκύριακο των εναρκτήριων εκδηλώσεων.
Το Κόσιτσε θα ξεκινήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του, παρουσία της επιτρόπου κ. Βασιλείου, στις 19 και 20 Ιανουαρίου σε διάφορα σημεία της πόλης.
Σταυροδρόμι παλαιών δρόμων μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Το Κόσιτσε θα ξεκινήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του, παρουσία της επιτρόπου κ. Βασιλείου, στις 19 και 20 Ιανουαρίου σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως είναι το Κρατικό Θέατρο, το στάδιο Steel Arena, η εξέδρα στο κέντρο της πόλης, καθώς και σε διάφορα μπαρ, εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους. Το Κόσιτσε 2013 – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα προβάλει την πόλη ως σταυροδρόμι παλαιών δρόμων μεταξύ Ανατολής και Δύσης.


Βραβείο Μελίνα Μερκούρη
Το φθινόπωρο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) στις δύο πρωτεύουσες για το 2013 ως εύσημο για την ποιότητα της προετοιμασίας τους και για την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει κατά την επιλογή τους.
Πρόγραμμα με ευρωπαϊκή διάσταση
Η «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μία από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη προβολή. Οι πρωτεύουσες επιλέγονται με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που υποβάλλουν. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του κοινού, να είναι ελκυστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης.
Ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη
Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσα από τον πολιτισμό.
Ο τίτλος έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη ο μέσος αριθμός των τουριστών που μένουν για μία τουλάχιστον διανυκτέρευση σε μια πολιτιστική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που η πόλη δεν κατείχε τον τίτλο. Ο αριθμός αυτός έφτασε το 25% για το Λίβερπουλ το 2008 και για το Sibiu (Ρουμανία) το 2007.

Οι μελλοντικές «πολιτιστικές πρωτεύουσες»
Ύστερα από τη Μασσαλία και το Κόσιτσε το 2013, οι μελλοντικές «πολιτιστικές πρωτεύουσες» της Ευρώπης θα είναι οι πόλεις Ρίγα (Λετονία) και Umea (Σουηδία) για το 2014, η Μονς (Βέλγιο) και το Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) για το 2015 και η Donostia - San Sebastian (Ισπανία) και το Wroclaw (Πολωνία) το 2016.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου