Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Π όπως Πολιτική, Π όπως Παπαγάλοι

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση της Ελένης Καμμά «P like Politics, P like Parrots / Π όπως Πολιτική, Π όπως Παπαγάλοι» την οποία επιμελήθηκαν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος και ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.
Η έκθεση είναι μια παραγωγή της Ελένης Καμμά σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-ΜΜΣΤ. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους χώρους του μουσείου με την συνεργασία του Βέλγου αρχιτέκτονα Breg Horemans και την συνοδεύει ειδική έκδοση 200 αντιτύπων σχεδιασμένη από την Salome Schmuki.
«Το απίθανο δεν έρχεται ποτέ μόνο. Με αυτή την ευτυχή καταληκτική φράση, πραγματικό χρυσό κλειδί για σονέτο, έφτασε στο τέλος το πρόγευμα.» Ζοζέ Σαραμάγκου, Περί Φωτίσεως
Η ατομική παρουσίαση της Ελένης Καμμά «P like Politics, P like Parrots / Π όπως Πολιτική, Π όπως Παπαγάλοι», είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που ερευνά την ιδέα του κοινού τόπου που δημιουργείται κατά τη συνάντηση της μουσικής και των αρχιτεκτονικών πρακτικών. Η δημιουργία θεάματος μέσα από την σύμπτηξη και την ανάπτυξη χειρονομιών σε εμβληματικούς τόπους και χώρους από παρασκήνια θεάτρων, αίθουσες μουσείων μέχρι χώρους εργασίας ή δημόσιους χώρους όπως η piazalle Michelangelo της Φλωρεντίας αποτελεί τη συνθήκη και το μέσο που επιτρέπει στην Ελένη Καμμά να ενεργοποιήσει μια σειρά υποθέσεων, παράδοξων πειραμάτων ταυτίσεων και ταυτολογιών τα οποία εξελίσσονται στα τελευταία της βίντεο και αντικείμενα.

Κάθε αποτέλεσμα ενός πειράματος αποτελεί επαλήθευση μιας υπόθεσης που στο έργο της Ελένης Καμμά επιτρέπει τη δημιουργία συσχετισμών και αναδεικνύει κάθε φορά κεκαλυμμένα κοινά σημεία μεταξύ διαφορετικών μοντέλων και συστημάτων.
Η έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί την ανάπτυξη και την σύνδεση στο χώρο δύο έργων βίντεο τα οποία η καλλιτέχνης όλοκλήρωσε στη Σουηδία το 2011. Εμπνευσμένα από το κοινωνικό φαινόμενο των χωροδιών στην σκανδιναβική χερσόνησο τα βίντεο P like Politics, P like Parrots και Malin and Τor: two architects in conversation oρίζουν το χώρο μέσα στον οποίο πραγματοποιείται h έκθεση αποτελώντας την αρχή και το τέλος μιας ενιαίας εγκατάστασης, όπου η ενότητα και το απόσπασμα συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα ενδιάμεσο περιβάλλον που σταδιακά υπονομεύει τους μηχανισμούς παραγωγής εμπειρίας, άποψης, αισθητικής, γνώσης και ιστορίας.
Σε μία σημαντική στιγμή μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας της Ελλάδας η έκθεση της Ελένης Καμμά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-ΜΜΣΤ στην Αθήνα όπου η έκθεση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012 είναι μία ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους και των δύο πόλεων που φέρνει σε επαφή το κοινό με διαφορετικές κοινωνικές δομές και πρακτικές και ταυτόχρονα με δραστηριότητες τόσο αυτοαναφορικές όσο και αυτογνωσίας.

Το μουσείο στην ελληνική πραγματικότητα ταυτίζεται αυστηρά με ένα χώρο διαφύλαξης και παρουσίασης των ελληνικών αρχαιοτήτων και της ελληνικής παράδοσης. Το έργο της Καμμά σχολιάζει δυναμικά το ρόλο του μουσείου ως κοινωνική δομή με ενεργό κοινωνικό ρόλο. Το μουσείο αναδεικνύεται σε ένα χώρο κοινωνικής συμβίωσης όπου η δημιουργία νοήματος και ιστορίας δεν είναι έργο ενός ανθρώπου η μίας αρχής, αλλά το αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας πράξεων που συντελούνται από ένα ανοιχτό και ευρύ κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον η ταύτιση του μουσείου με την απόλυτη αληθινή ιστορική αυθεντία υπονομεύεται από την συζήτηση των Malin and Τor On spectacle, speculation and other spec-words.
Info:
ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΜΑ
Έκθεση: «P like Politics, P like Parrots / Π όπως Πολιτική, Π όπως Παπαγάλοι»
Επιμέλεια Έκθεσης : Ντένης Ζαχαρόπουλος & Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Διάρκεια : 2 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου 2013
Συνέντευξη τύπου: Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, στις 12.30
Εγκαίνια : Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, στις 20.00
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου