Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

World Water Museum: Ενα έργο για το νερό


World Water Museum είναι ο τίτλος του έργου της εικαστικού Καίτης Χαλιορή που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ।

Το World Water Museum installation εστιάζει στο τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού στον πλανήτη και ταυτόχρονα εκφράζει την σύγχρονη αντίληψη της διεπιστημονικότητας στην τέχνη, υποστηριζόμενο από μια μεγάλη ομάδα Πανεπιστημιακών, Επιστημόνων, Καλλιτεχνών, Θεωρητικών, Τεχνικών κλπ. Πρόκειται για την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Μουσείου Νερού, αποδοσμένο ως μια εικαστική εγκατάσταση συγκεκριμένου χώρου (site specific artwork).

Στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενεργοποίηση του επισκέπτη και η αφύπνιση της επιθυμίας να κρατήσει το πολύτιμο νερό της γης σε μια προστατευτική αγκαλιά. Θα ολοκληρωθεί μέσα από μία μεγάλη παγκόσμια διάδραση, με τη δημιουργία και ανάπτυξη ανθρώπινων δικτύων, προκειμένου να σταλούν δείγματα νερού, ποταμών και λιμνών, από όλο τον πλανήτη. Τα δείγματα θα περάσουν από χημική ανάλυση, προκειμένου να αποδοθεί, στο κάθε ένα από αυτά, μια ξεχωριστή ταυτότητα των φυσικών χαρακτηριστικών του. Μικρή ποσότητα από όλα τα δείγματα θα συγκεντρωθεί σε ειδικό σκεύος-δοχείο, για να αποτελέσει το ιδεατό…. “Νερό της Γης”.

Στις 22 Μαρτίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το “World Water Museum” installation ενεργοποιήθηκε συμβολικά, με τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Κηφισό και την λίμνη Υλίκη। Τα δείγματα συνέλεξαν εικαστικοί καλλιτέχνες.

Ο Τεχνοχώρος επελέγει για να συνδιαλλαγεί με το έργο, αφενός μεν γιατί γειτνιάζει με τον Ιλισό, από όπου επίσης θα ληφθεί δείγμα, και αφετέρου λόγω των σπουδών της ιδιοκτήτριας στη σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών "Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος".

Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας και θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών.

Η Καίτη Χαλιορή ασχολείται με πειραματική και ακτιβιστική τέχνη στον χώρο των νέων μέσων, διασυνδέοντας τέχνη και επιστήμη και δημιουργώντας διεπιστημονικά art - projects. Παλαιότερες συνεργασίες της έχουν γίνει με τμήματα των σχολών Βιολογίας, Αρχαιολογίας και το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το "World Water Museum" installation βρίσκεται στην ιστοσελίδα : www.worldwatermuseum.com/

Διάρκεια: 28 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2011.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Πέμπτη 28 Απριλίου, ώρα 20.00, εγκαίνια
Παρασκευή 29 Απριλίου, 11:00 - 14:30 & 17:30 - 20:30
Σάββατο 30 Απριλίου & Κυριακή 1η Μαΐου, 11:00 - 16:00


Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου