Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Εκθέσεις Παρασκευοπούλου - Μπονάτσου στην Astrolavos


Την Τρίτη 10 Μαΐου εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης' ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή' η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Σοφίας Παρασκευοπούλου, με τίτλο: "Δώστου κλώτσο να γυρίσει... παραμύθι θα αρχίσει" και η έκθεση φωτογραφίας της Τίτας Μπονάτσου, με τίτλο: "Geometry & Lights".
Η Σοφία Παρασκευοπούλου στη νέα της έκθεση "Δώστου κλώτσο να γυρίσει... παραμύθι θα αρχίσει", παρουσιάζει τις ηρωίδες της, να απογυμνώνονται το ασπρόμαυρο, να φορούν τα χρωματιστά τους και να ξεκινούν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι "πολέμου".

Εισβάλουν στον κόσμο των παραμυθιών, παίρνουν σάρκα και οστά, μοιράζουν τους ρόλους και καλούν τον θεατή να δημιουργήσει την δική του αστική ιστορία. Η εικαστική παράθεση εικόνων πραγματώνεται με την δημιουργία χρωματιστών, ντεκουπαρισμένων φιγούρων σε ξύλο μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον με έντονο το σκακιστικό μοτίβο.

Με έντονες αναφορές στην αισθητική των Κόμικς, αλλά και του γκράφιτι, η καλλιτέχνης δημιουργεί τις δικές της ποπ – εικαστικές φιγούρες, τις οποίες εντάσσει σε έναν κόσμο δραματικό-σουρεαλιστικό. Στις συνθέσεις των τοπίων κυριαρχεί η αίσθηση του παραμυθιού, το οποίο εμψυχώνεται και χρωματίζεται από τη γυναικεία φιγούρα που κυριαρχεί, σε διαφορετικούς ρόλους. Από γυναίκα-παιδί, έως γυναίκα-θηλυκό, που δίνει χρώμα στον ασπρόμαυρο κόσμο γύρω της. Τα κόκκινα, τα θαλασσί, τα κίτρινα ή έντονα πράσινα με πολύ γκλίτερ ρούχα των γυναικείων μορφών, θυμίζουν περισσότερο κοστούμια θεατρικά παρά ρούχα της δικιάς μας εποχής."

Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο, που μοιάζει να προέρχεται εξ" ολοκλήρου από παραμύθι – ένα σύγχρονο γκόθικ παραμύθι, στο οποίο οι ήρωες, αναζητούν διεξόδους στη φαντασία και την μυθική ατμόσφαιρα των πύργων, των κάστρων και ενός παραμυθένιου φυσικού τοπίου. Η διέξοδος βρίσκεται σε έναν κόσμο ονειρικό, τον οποίο δημιουργεί η φαντασία τους!

Η μελαγχολία βέβαια στο βλέμμα κυρίως, μοιάζει να συνοδεύει τις χρωματιστές αυτές ιστορίες, τους χρωματιστούς κόσμους, τα όνειρα και να σκιάζει έστω προσωρινά την ελπίδα που αναδύεται απ" τα έντονα φωτεινά χρώματα.

Η αισιοδοξία υποβόσκει στο παιδικό-ενήλικο αυτό σύμπαν, στα διάπλατα ανοιγμένα μάτια, που αχόρταγα αναζητούν τη φωτεινότητα αυτού ή ενός άλλου κόσμου. Τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα ξωτικά, οι νεράιδες, τα δέντρα είναι κάπως σκοτεινά. Οι ηρωίδες του παρόντος και του μέλλοντος θέλουν να βάλουν χρώμα, να κάνουν τη ζωή πιο φωτεινή, να διατηρήσουν το όνειρο, σ" έναν κόσμο που μοιάζει με τεράστια σκακιέρα.

Η νέα έκθεση φωτογραφίας της Τίτας Μπονάτσου "Geometry & Lights", θα μπορούσε να ονομάζεται Φωτοσυμμετρική Γεωμετρία. Το φως, η συμμετρία-γεωμετρία, η αρμονία, το συναίσθημα, η κομψότης (elegance) είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις νέες φωτογραφικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδας, κόντρα σε μία εποχή απόλυτη όπου η λογική του παραλόγου, τα μαθηματικά, οι αριθμοί, η οικονομία, τα χρήματα κυβερνούν. Στο δικό της σύστημα αξιών για την Τέχνη, ο χρυσός αντιπροσωπεύεται από το Φως.

"Με αυτό δουλεύω, αυτό με εμπνέει, αυτό πολλαπλασιάζω, διαιρώ. Το φως δημιουργεί τα πάντα, συνθέτει από το τίποτα. Είναι το μοναδικό, μοναχικό μου όχημα με το οποίο διαβαίνω την πορεία μου στον κόσμο. Τα ίχνη της διαδρομής αυτής είναι τα έργα αυτά που εκθέτω σήμερα εδώ".

Φωτογραφία κλασική στην ουσία της, χωρίς επεξεργασία με εφέ, όχι πειραγμένες, σε μεγάλες διαστάσεις C-PRINT, οι εικόνες της αποτελούν συνθέσεις άλλων μικρότερων επιμέρους εικόνων-φωτογραφιών που λειτουργούν ως ψηφίδες, σε ένα σύνθετο ή πιο απλό κολλάζ εικόνων.

Αφαιρετική δουλειά (minimal photography), elegance- κομψότης, deco, διαφάνεια, σκιά, λίγες ανθρώπινες φιγούρες," αφού η κυρίως καταγραφή είναι αυτή της διαδρομής του φωτός και το ζητούμενο η κομψή έκφραση της νοητικής διαδικασίας.

Κάθε έργο αποτελείται από πολλές φωτογραφίες, που με την διάταξη τους δημιουργούν ένα ολοκαίνουργιο οικοδόμημα, παρασύροντας τον θεατή στο προσωπικό κόσμο της εικαστικού" Μπονάτσου, σ' ένα παιχνίδι ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ, όπου οι μυστικές εικόνες σε προκαλούν να σκεφτείς και να ψάξεις, για να δεις τι απεικονίζουν...

Έργα βασισμένα"στη σύνθεση, τη συμμετρία, την ακαταστασία ή την τάξη, τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική, την αρμονία και το χάος, το φως και το σκοτάδι, τα κοντράστ και τις πιο λεπτές ή πιο έντονες διαβαθμίσεις χρώματος, όπου μέσα από την δημιουργία" της εικονικής φόρμας, καταγράφεται και περιγράφεται η ΝΟΗΣΗ και η διαδικασία της σκέψης.
“Επιτέλους έφτιαξα ένα εργοστάσιο προσωπικών αντικειμένων φωτός!

Μια"μορφή αφήγησης και επικοινωνίας με δειλή συναισθηματική αναφορά.
Σαν σκηνοθέτιδα και φωτογράφος πολύ συχνά εμπνέομαι από την πρόκληση της δημιουργίας ενός έργου με αρχή-μέση-τέλος ,που θα διηγείται μια ιστορία" καρέ καρέ.
Στο "LIGHTS & GEOMETRY"/ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ " υπάρχει η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές μου, ότι εδώ δεν είναι ο χρόνος που με απασχολεί αλλά η σημαντικότητα του φωτός! η δύναμη του φωτός, της συμπαντικής φόρμας, του αρχέτυπου..
Πως το ασήμαντο γίνεται σημαντικό και πρωταγωνιστής" σ' ένα έργο μεγαλειώδες... ακριβώς επειδή αποτελείται από ευτελή υλικά...” .

Αίθουσα Τέχνης' ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή'
(Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3,
www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr,
ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00,
Σάββατο: 10.30 - 15.00 ) /Διάρκεια εκθέσεων:"έως Σάββατο 11 Ιουνίου 2011."""""""""""""""""""""""""""
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου