Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Andrea Deplazes στο Μπενάκη


Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Στην Ευρώπη των Άλπεων: Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Μουσείο Μπενάκη και τις Πρεσβείες της Ελβετίας και της Αυστρίας στην Αθήνα παρουσιάζει τον Andrea Deplazes την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011।

Η αρχιτεκτονική του Andrea Deplazes είναι μια άμεση εφαρμογή, σε πολλαπλές εκδοχές, της σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικού τύπου και κατασκευαστικών μεθόδων. Εκφραστής των υψηλών τεχνολογικών επιδόσεων της ελβετικής οικοδομικής βιομηχανίας στο διασημότερο και ιστορικό Πολυτεχνείο της χώρας, ο Deplazes έχει διαμορφώσει έναν πρωτότυπο χώρο οικοδομικού πειραματισμού και ταυτόχρονα μιαν αντίληψη τοπικότητας που αναμετράται συχνά με το ορεινό και χιονισμένο τοπίο της χώρας του.

Για τον λόγο αυτό οι πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές δοκιμές του ανήκουν σε μια διπλή παράδοση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης: αφενός του τεχνολογικού ορθολογισμού, αφετέρου του ελάχιστου σχεδιασμού που διακρίνεται για την κατασκευαστική καθαρότητα και αντικειμενικότητα. Έργα όπως το ορεινό καταφύγιο στο Monte Rosa σε υψόμετρο σχεδόν 3000 μ, πέρα από τον πειραματικό τους χαρακτήρα εκφράζουν μια αρχιτεκτονική πολυπρισματική και δείχνουν σαν μια υπερτεχνολογική εκδοχή της ουτοπίας του εξπρεσιονισμού, ξεκινώντας από τα πρώϊμα σχέδια του Wenzel Hablik για κρυστάλλινα κτίρια (1903) σε ένα πλαίσιο αλπικής αρχιτεκτονικής.

Ο Deplazes επεξεργάζεται το αρχιτεκτονικό θέμα επιδιώκοντας κάθε φορά τη σταδιακή απόρριψη κάθε περιττού στοιχείου, για την κατάκτηση μιας απόλυτης ουσίας στο επίπεδο τόσο της μορφής όσο και της κατασκευής. Αυτή η μορφική αφαιρετικότητα στην περίπτωση αυτή δεν είναι όμως απλότητα, αλλά νέα πολυπλοκότητα. Στην ποικιλία των διαφορετικών κτιρίων που έχουν υλοποιηθεί (κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσεία, κτίρια γραφείων, ποικίλες υποδομές υπηρεσιών για τον τριτογενή τομέα) ο τεχνολογικός τοπικισμός της αρχιτεκτονικής του Deplazes συνδυάζεται με μια ανανεωμένη δυναμική του μοντέρνου σχεδίου ως νέου ρεαλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα, που αποποιείται τον φορμαλισμό τόσο του απλοποιητικού μινιμαλισμού όσο και της πληθωρικής υπερεκφραστικότητας.

Ο Andrea Deplazes γεννήθηκε το 1960 στο ορεινό Chur της Ελβετίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ) και από την αποφοίτησή του το 1988 ίδρυσε στο Chur το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Ξεκίνησε τη συνεργασία με το ΕΤΗ το 1997 ως επίκουρος καθηγητής, ενώ το 2001 ίδρυσε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Ζυρίχη σε συνεργασία με τον Valentin Bearth. Από το 2002 είναι καθηγητής τεχνολογίας των αρχιτεκτονικών κατασκευών, ενώ την περίοδο 2005-2007 υπήρξε πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Χώρος:
Νέο Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη,
Πειραιώς 138, Τηλ. 210 3453111
Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου