Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Greek Island» στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης της οδού Κοραή 4


H ομαδική έκθεση GREEK ISLAND (σημ. συνθηματική ονομασία μυστικού καταφυγίου του Αμερικάνικου Κογκρέσου ) οδηγεί τους θεατές σε ένα πολύ κεντρικό αλλά κρυφό σημείο της Αθήνας και τους προσκαλεί να μοιραστούν μια ισχυρή συγκίνηση।

Η βόλτα στο κέντρο, το σουλατσάρισμα στις βιτρίνες, το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει η πόλη, δεν φαίνεται να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης της οδού Κοραή 4. Ο περιπατητής, ο επισκέπτης του κέντρου, μπορεί να βρεθεί στο αντιαεροπορικό καταφύγιο που μετατράπηκε σε κρατητήρια της γερμανικής Kommandantur (διοικητήριο), μόνο αν θελήσει να χαθεί για λίγο μέσα στην πόλη και να την ανακαλύψει εκ νέου.

Εδώ κάτω, στα δυο επίπεδα του υπογείου, έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται στο ασυνείδητο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Τόσο το εντοιχισμένο κείμενο του χώρου, όσο και οι εγγραφές στις υπόλοιπες επιφάνειες, μεταμορφώνουν τον χώρο σε μαγικό σημειωματάριο στο οποίο ο μηχανισμός της επ'αόριστον προμήθευσης διαρκούς μνημονικού ίχνους έχει παγώσει.

Οι αλλεπάλληλες αποτοιχίσεις – η μέθοδος αποκάλυψης των επιθυμητών επιφανειών του τοίχου - επανεγγράφουν την ιστορία του χώρου από το 1990, όταν μία συντονισμένη προσπάθεια φορέων από το υπουργείο Πολιτισμού, επιστράτευσε ένα επιτελείο συντηρητών, ιστορικών, τεχνικών και μηχανικών. Από το σημείο αυτό ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση ζωοδότησης και αποκατάστασης του χώρου ως μνημείου.

Μαρία Νυμφιάδη,  Σκαλίζοντας τα όνειρα γλυκά
Μαρία Νυμφιάδη, Σκαλίζοντας τα όνειρα γλυκά

Από πάνω και έξω, μια πόλη φτιαγμένη από πυκνές διαστρωματώσεις δικτύων, τεχνολογιών και στρατηγικών κατασκευάζει ένα παρόν που μονίμως διαφεύγει. Για τους 9 καλλιτέχνες, η ανακάλυψη του χώρου λειτούργησε ως παύση σε αυτήν την ανηλεή παροντική συνθήκη της επιτάχυνσης και ήταν μια πρόκληση αναστοχασμού και ειλικρινούς συνάντησης με την ιστορία που φέρει. Εικαστικές εγκαταστάσεις φτιαγμένες ειδικά για την έκθεση, φωτογραφίες, γλυπτά, βίντεο και σχέδια αναπνέουν στα αντιαεροπορικά καταφύγια και ελευθερώνουν τον επισκέπτη. Η ανάδυση στα υπόγεια μετουσιώνεται σε ένα παλίμψηστο μνημονικού σχεδίου περιπλάνησης.

Εθνική Ασφαλιστική, Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4
Διάρκεια 27.04.11 - 27.05.11

GREEK ISLAND*

*συνθηματική ονομασία μυστικού καταφυγίου του Αμερικάνικου Κογκρέσου

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
Αντώνης Βολανάκης, Νάντια Καλαρά+Μartin Carlé,
Πάνος Κωστούρος, Κλεώνη Μανουσάκη, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Μαρία Νυμφιάδη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δάφνη Τσάτσου

Εγκαίνια / Opening 27.04.11 @ 20:00
Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη-Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-21.00
Σάββατο 10.00-15.00
email: projectgreekisland@gmail.com

Παρουσίαση του Greek Island* στην Αrt Athina 12-15 Μαΐου
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα

projectgreekisland।blogspot.com

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου