Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση


Οι θησαυροί της Μητέρας Γης, με τους καρπούς και τα πλάσματά της να σφύζουν από ζωή, χρώματα και σχήματα και το ρόδι να κάθεται στον θρόνο της εικαστικής μετουσίωσης, διηγούνται ιστορίες ρόδινων χρόνων με αισιόδοξα μηνύματα.
Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση - Παναγιώτης Παπαδόπουλος #1
Εργο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου
Με τις συμβολικές της διαστάσεις, η διπλή έκθεση με γλυπτική και κατασκευές του Παναγιώτη Παπαδόπουλου και ζωγραφικά έργα του Λάζαρου Κτενίδη, υπό τον τίτλο «Ρόδι-να Χρόνια», παρουσιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery. Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ρογκάν, καταθέτοντας τις σκέψεις της για την έκθεση: «Ευτύχημα είναι που δύο καλλιτέχνες - εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενιών αλληλοσυμπληρώνονται στην από κοινού προσπάθεια να μας τονώσουν θεματικά και εικαστικά, το ηθικό!
Καλλιεργώντας ο καθένας με αυθεντικό πάθος το κύριο ερέθισμά του, κατορθώνει να μετουσιώσει τον τυπικό χαρακτηρισμό “νεκρή φύση” σε ιδιαίτερα “ζωντανές” συνθέσεις, μέσα από την ευρηματικότητα και την ευελιξία των λύσεων, τόσο στη ζωγραφική απόδοση, όσο και στην τρισδιάστατη.

Ανανεώνοντας διαρκώς αισθητικά ο Κτενίδης τις “λύσεις” που δίνει στις ζωγραφικές του συνθέσεις, δημιουργεί κάθε φορά και από μια ποιητική αντίστιξη στο εικαστικό του θέμα. Μέσα από την εξαιρετική ευαισθητοποίησή του στο χρώμα και την αισθητική αξιοποίηση των εικαστικών στοιχείων που περιβάλλουν ή και που συμπρωταγωνιστούν αναφορικά με το “ρόδι”, υλοποιεί κάθε φορά και από μια αποκρυπτογράφηση βιωματικών και ψυχολογικών εμπειριών, που προκαλούν μια αντίστοιχη υποβολή στον θεατή. Ενταγμένες οι επιμέρους εικαστικές μαρτυρίες εδώ, σε μια δυναμικά δομημένη σύνθεση, κινητοποιούν ανάλογα και τον ψυχισμό του επισκέπτη.
Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση - Λάζαρος Κτενίδης #1
Εργο του Λάζαρου Κτενίδη.
 Με μια ανεξάντλητη ευρηματικότητα, ο Παπαδόπουλος αφουγκράζεται, βλέπει, νιώθει και ενορχηστρώνει στις τρισδιάστατες κατασκευές του τη χαρά της ζωής και τα ευεργετικά σκιρτήματα της δημιουργίας. Ρόδια και καρποί σε “ιδιωματικά” σχήματα, στεφάνια με λουλούδια, διαχρονικά λάβαρα και στήλες με στεφάνια, δέντρα του χειμώνα και της άνοιξης, σαλιγκάρια και άλλοι οργανισμοί εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα για τη φυσική -  μεταφυσική ενέργεια, που εγγυάται την επιβίωση και την ψυχική ενάργεια. Κοντολογίς, πρόκειται για κατασκευές που, απαλλαγμένες από κάθε επιδερμική προσέγγιση και διακοσμητικότητα, μας εκπαιδεύουν αισθητικά και ψυχικά».
Πληροφορίες
Titanium Yiayiannos Gallery, Βασ. Κωνσταντίνου 44 - Αθήνα, τηλ.: 210 7297644, 210 7251063, 6944 277263. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 22.00,  Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 15:00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου