«Μικρόκοσμος ο Μέγας» τιτλοφορείται η αναδρομική Έκθεση της κ. Τιτίκας Σάλλα, εικαστικού, Αν. Καθηγήτριας Διδακτικής της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ: 210-4101.402), που διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν) Δήμου Πειραιά.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
Η Μουσειολόγος κ. Αθηνά Πάνου έχει την ευθύνη της οργάνωσης της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ η εικαστικός και Ιστορικός Τέχνης κ. Ελένη Πολυχρονάτου έχει την επιμέλεια της έκθεσης.
Η Ιστορικός Τέχνης κ. Καλλιόπη Κουντούρη, σημειώνει για την Έκθεση:
«Το σύνολο δεν είναι απλώς το άθροισμα των μερών, δεν είναι ποτέ ακριβώς ισοδύναμο με την αθροιστική δυναμική τους. Έτσι και με τα έργα ενός σημαντικού καλλιτέχνη σε αναδρομική έκθεση. Το έργο μιας ζωής για έναν καλλιτέχνη δεν ισοδυναμεί με μια ζωή έργα. Είναι όμως απαραίτητο να προσπαθήσει κανείς να συλλάβει την ταυτότητα μέσα από τα φαινόμενα, το όλον μέσα από το μέρος.
»Για την Τιτίκα Σάλλα, ο αέναος κύκλος της καλλιτεχνικής πράξης εκκινεί από τη στενή παρατήρηση του φυσικού αντικειμένου, πλέει στη ροϊκότητα του χρόνου, πάνω σε επαναχρησιμοποιημένα υλικά, περνά από τα κανάλια της μνήμης, της παιδικότητας και της ευαισθησίας και, με εκφραστικά εργαλεία το σχέδιο και τα γαιώδη χρώματα, απολήγει στο αισθητικό αντικείμενο. Η διηνεκής μεταστοιχείωση του φυσικού στο αισθητικό, του εμπράγματου στο συμβολικό, του υλικού στο αξιακό, δίχως μεγαλόστομες χειρονομίες, διατρέχει το σύνολο έργο της Σάλλα. Η οργανικότητα συμπλέει αδιάσπαστα με τη χρονικότητα, τη βαθιά αίσθηση που έχουν ορισμένοι καλλιτέχνες για το διάβα -γέννηση, ακμή, θανή- αλλά και τη σύμφυρση του χρόνου-κλέφτη: από τη ζύμωση της έμπνευσης στην «ώρα» της καλλιτεχνικής δημιουργίας και, καταληκτικά, στην κρυστάλλωση του αισθητικού παραγόμενου, το οποίο όμως τελεί σε κατάσταση διαρκούς «αποκάλυψης»
μέσα από τη μεταστοιχείωση.
»Το απλό, το φυσικά απλό, δεν είναι και απλοϊκό, όπως και το αναπαραστατικό δεν είναι μιμητικό. Η διάσπαση του ενός, της «βασικής μονάδας», και η αναλυμένη πολυπλοκότητα των μερών δεν απειλούν την ενότητα, την αιτούν, την αξιώνουν, την προσδοκούν. Την αποκαλύπτουν. Αυτές φαντάζουν ως καταστατικές αποτυπώσεις εικαστικού λόγου της Τιτίκας Σάλλα και συνεργούν με τη συνείδηση του φίλεργου σεμνού τεχνίτη, που σκύβει με ταπεινοσύνη στις αφετηρίες, για να φτιάξει παράθυρα. Το βαθιά ανθρώπινο και το φυσικό, αξιακά ομότιμα, επιστέφουν την καλλιτεχνική πορεία της. Είναι τα δικά της εξαπτέρυγα εκατέρωθεν ενός opus vitae».
Info:
«Μικρόκοσμος ο Μέγας» - Αναδρομική έκθεση
(Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ: 210-4101.402)
Της εικαστικού Τιτίκας Σάλλα
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ.
Η Έκθεση διαρκεί έως τις 16 Μαρτίου 2013.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 9:00-13:00 και 17:00-20:30
Σάββατο και Κυριακή, ώρες 9:00-14:00 και 17:00-20:00
Δευτέρα κλειστά
Eίσοδος Ελεύθερη
Οργάνωση έκθεσης - εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Αθηνά Πάνου, μουσειολόγος
Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Πολυχρονάτου, εικαστικός - ιστορικός τέχνης
Τιτίκα Σάλλα
Αν. Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ζωγραφική χαρακτική και κεραμική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και είναι διδάκτορας Διδακτικής της Τέχνης. Το 1998 εξελέγη Λέκτορας στην ΑΣΚΤ στη θέση της Διδακτικής της Τέχνης και σήμερα είναι Αν. Καθηγήτρια στην ίδια Σχολή.
Το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί ήδη σε εννέα (9) ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σχολιαστεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.
Ατομικές εκθέσεις:
2007, «πικραλίς», Αίθουσα Τεχνών 'Καλλιόπη', Χίος
2005, «γενηθήτω» Βασιλική Αγ. Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης
2005, «γενηθήτω» Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
2002, «Τέσσερις Εποχές» Γκαλερί ΕΠΟΧΕΣ
1996, «Τέττιξ ο πάγκοινος» Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
1997, «Ζωής Περιπέτεια», Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
1987, Γκαλερί ΑΛΦΑ, Ηράκλειο Κρήτης
1987, Γκαλερί Ζαλοκώστα 7, Αθήνα
1982, Βασιλική Αγ. Μάρκου, Πνευματικό κέντρο Ηρακλείου Κρήτης
Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ανακοινώσεις, συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν στην εικαστική αγωγή, καθώς και στα βιβλία: Δημιουργική φαντασία και παιδική τέχνη, Εξάντας, 1996, και Καλλιτεχνική παιδεία και παιδαγωγικά συστήματα, Νήσος, 2008.
Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά επιστημονικά κείμενα, όπως των: Η. Daucher, R. Seitz, Διδακτική των εικαστικών τεχνών, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Isar / Athen Έλληνες καλλιτέχνες στο Μόναχο Γερμανοί καλλιτέχνες στην Αθήνα, εκδ. Νήσος, 2009, Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική της Τέχνης, ελληνική και αγγλική έκδοση, εκδ. Νήσος 2011, Stymphalia project άνθρωπος+περιβάλλον, polaris 2013.
Πηγή:http://www.e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου