Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ | ARTDOLL


από τις 8 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 16 Μαρτίου στις 10:00 μ.μ.
Το Booze Cooperativa παρουσιάζει

...την πρώτη έκθεση Εικαστικής Κούκλας – ArtDoll στην Ελλάδα!

Τέσσερεις Έλληνες Καλλιτέχνες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, κάνουν μία επιλογή από τα μοναδικά έργα ArtDoll που έχουν φιλοτεχνήσει και συστήνουν το ελληνικό κοινό σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέσο έκφρασης, την Εικαστική Κούκλα.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις ακίνητες και σαγηνευτικές Εικαστικές Κούκλες – ArtDoll, δημιουργίες που έχουν συγκινήσει φιλότεχνους και συχνά αποτελούν αποκλειστικά αποκτήματα ιδιωτικών συλλογών διεθνώς.


Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαρτίου - Ώρα 21:00

Διάρκεια: 8 - 16 Μαρτίου - Ωράριο 19:00 – 22:00

Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ
Ποιοι συμμετέχουν

Αναστασία Γεωργίου
Δημήτρης Κανακίδης
Κωνσταντίνα Μώρου (3η θέση σε Διεθνή διαγωνισμό Εικαστικής Κούκλας – Ολλανδία 2012)
Yovanka Black


Τι να περιμένει ο επισκέπτης

Μια εντελώς καινούρια οπτική γύρω από την μορφή και την σημασία μιας κούκλας!

Με αισθητική από την Βικτοριανή εποχή μέχρι την PopArt και με επιρροές από τον Tim Burton μέχρι τον Ray Caesar, οι τέσσερεις καλλιτέχνες δημιουργούν ένα καινούριο, Φανταστικό Κόσμο και καλούν τον επισκέπτη να «γνωριστεί» με 18 ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους μικρές «υπάρξεις», οι οποίες προσδοκούν να «μοιραστούν» μαζί του τις ιστορίες, τα μυστικά και τα πάθη, …τα δικά τους αλλά και των δημιουργών τους!

Η Αναστασία Γεωργίου, ο Δημήτρης Κανακίδης, η Κωνσταντίνα Μώρου και η Yovanka Black, σας κλείνουν το μάτι και σας καλούν να ξεχάσετε ότι ξέρατε για τις κούκλες: Εικαστικές Κούκλες δεν θεωρούνται οι «κλασσικές» πορσελάνινες κούκλες, οι διακοσμητικές μαριονέτες και οι κούκλες κουκλοθέατρου (puppets)!


Τι εστί Εικαστική Κούκλα (ArtDoll).

Οι ArtDolls είναι κούκλες που δημιουργούνται από καλλιτέχνες ως μέσα έκφρασης και ΌΧΙ ως παιχνίδια!

Πρόκειται για 100% χειροποίητα, πρωτότυπα και ΜΟΝΑΔΙΚΑ, συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης.
 Όπως ακριβώς και σ’ ένα πίνακα ζωγραφικής, έτσι και στην περίπτωση μιας Εικαστικής Κούκλας, η επιλογή του χρώματος και της υφής, της ένδυσης, του ύφους και της εν γένει αισθητικής είναι κυρίαρχα και οριοθετούν τον «χαρακτήρα» της.

Μια Εικαστική Κούκλα μπορεί να είναι περίπλοκη, ρεαλιστική, απέριττη ή στυλιζαρισμένη, ενώ κάθε επιμέρους λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, προσθέτει στη σημασία της, ως ένα «όχημα» έκφρασης και συμβολισμού.


Σε τι διαφέρει η Εικαστική Κούκλα από τα άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μια ArtDoll είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό στατικό γλυπτό.

Για να κατασκευαστεί απαιτούνται πολλές δεξιότητες και διαφορετικές τεχνικές (Γλυπτική, Ζωγραφική, Κοπτική-Ραπτική κ.α.), αλλά και εξοικείωση με μία πληθώρα υλικών (papier maché, ρητίνη, πορσελάνη, ξύλο ή ακόμα και ύφασμα κ.α.).

Για την απεικόνιση της προσωπικότητας «μιας ζωντανής και αναπνεύουσας ύπαρξης» χρησιμοποιούνται πολλαπλά συστατικά, υφές και τεχνοτροπίες και τελικά η δημιουργία Εικαστικής Κούκλας αντιπροσωπεύει μια μορφή τέχνης η οποία προσεγγίζει, ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ, τον ανθρώπινο ψυχισμό.


Η Εικαστική Κούκλα στο εξωτερικό

Η τέχνη της Εικαστικής Κούκλας –σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα– χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό! Χώρες με μεγάλη παράδοση σ’ αυτήν είναι κυρίως αυτές στης Βόρειας Ευρώπης όπως Τσεχία, Ρωσία, Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.

Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους μιας σημαντικής κάστας συλλεκτών από τη Β.Αμερική και την Ευρώπη έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι ArtDolls έχουν φτάσει να πωλούνται συχνά σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (από εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ) ως πολύτιμα Έργα Τέχνης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το μουσείο του Λούβρου, στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη συλλογή Εικαστικών Κουκλών. 
 Ιστορία

Η συνήθεια και η ανάγκη του ανθρώπου να απεικονίζει το είδωλό του και να του προσάπτει σχεδόν μυστικιστικές και μεταφυσικές ιδιότητες απατάνται ανά τους αιώνες σχεδόν σε όλες τις κουλτούρες και φυλές παγκοσμίους.

Από τις θρησκευτικές και παγανιστικές κούκλες (π.χ. voodoo) μέχρι τις «Boudoir Dolls» της δεκαετίας του ’30 που λειτουργούσαν ως καθημερινή παρακίνηση προς ένα συγκεκριμένο πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς, οι κούκλες διαχρονικά ασκούσαν ακαταμάχητη γοητεία κι έλξη στον άνθρωπο.

Δεν είναι τοπικά και χρονικά διακριτή η μετάβαση από την καθαρά «παιδική χρήση» στη μοντέρνα Εικαστική Κούκλα. Όμως η σαγήνη που ασκεί η εν δυνάμει διπλή υπόσταση κάθε κούκλας, επιτυγχάνει να την αναγει σε κάτι που υπερβαίνει τη χρηστική αξία ενός καθημερινού, άψυχου αντικειμένου. 
 
 
Διεύθυνση
  • Kolokotroni 57
  • 10560 Athens, Greece
Τηλέφωνο21 1400 0863
Ιστότοποςhttp://www.boozecooperativa.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου