Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ | ARTDOLL


από τις 8 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 16 Μαρτίου στις 10:00 μ.μ.
Το Booze Cooperativa παρουσιάζει

...την πρώτη έκθεση Εικαστικής Κούκλας – ArtDoll στην Ελλάδα!

Τέσσερεις Έλληνες Καλλιτέχνες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, κάνουν μία επιλογή από τα μοναδικά έργα ArtDoll που έχουν φιλοτεχνήσει και συστήνουν το ελληνικό κοινό σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέσο έκφρασης, την Εικαστική Κούκλα.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις ακίνητες και σαγηνευτικές Εικαστικές Κούκλες – ArtDoll, δημιουργίες που έχουν συγκινήσει φιλότεχνους και συχνά αποτελούν αποκλειστικά αποκτήματα ιδιωτικών συλλογών διεθνώς.


Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαρτίου - Ώρα 21:00

Διάρκεια: 8 - 16 Μαρτίου - Ωράριο 19:00 – 22:00

Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ
Ποιοι συμμετέχουν

Αναστασία Γεωργίου
Δημήτρης Κανακίδης
Κωνσταντίνα Μώρου (3η θέση σε Διεθνή διαγωνισμό Εικαστικής Κούκλας – Ολλανδία 2012)
Yovanka Black


Τι να περιμένει ο επισκέπτης

Μια εντελώς καινούρια οπτική γύρω από την μορφή και την σημασία μιας κούκλας!

Με αισθητική από την Βικτοριανή εποχή μέχρι την PopArt και με επιρροές από τον Tim Burton μέχρι τον Ray Caesar, οι τέσσερεις καλλιτέχνες δημιουργούν ένα καινούριο, Φανταστικό Κόσμο και καλούν τον επισκέπτη να «γνωριστεί» με 18 ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους μικρές «υπάρξεις», οι οποίες προσδοκούν να «μοιραστούν» μαζί του τις ιστορίες, τα μυστικά και τα πάθη, …τα δικά τους αλλά και των δημιουργών τους!

Η Αναστασία Γεωργίου, ο Δημήτρης Κανακίδης, η Κωνσταντίνα Μώρου και η Yovanka Black, σας κλείνουν το μάτι και σας καλούν να ξεχάσετε ότι ξέρατε για τις κούκλες: Εικαστικές Κούκλες δεν θεωρούνται οι «κλασσικές» πορσελάνινες κούκλες, οι διακοσμητικές μαριονέτες και οι κούκλες κουκλοθέατρου (puppets)!


Τι εστί Εικαστική Κούκλα (ArtDoll).

Οι ArtDolls είναι κούκλες που δημιουργούνται από καλλιτέχνες ως μέσα έκφρασης και ΌΧΙ ως παιχνίδια!

Πρόκειται για 100% χειροποίητα, πρωτότυπα και ΜΟΝΑΔΙΚΑ, συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης.
 Όπως ακριβώς και σ’ ένα πίνακα ζωγραφικής, έτσι και στην περίπτωση μιας Εικαστικής Κούκλας, η επιλογή του χρώματος και της υφής, της ένδυσης, του ύφους και της εν γένει αισθητικής είναι κυρίαρχα και οριοθετούν τον «χαρακτήρα» της.

Μια Εικαστική Κούκλα μπορεί να είναι περίπλοκη, ρεαλιστική, απέριττη ή στυλιζαρισμένη, ενώ κάθε επιμέρους λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, προσθέτει στη σημασία της, ως ένα «όχημα» έκφρασης και συμβολισμού.


Σε τι διαφέρει η Εικαστική Κούκλα από τα άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μια ArtDoll είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό στατικό γλυπτό.

Για να κατασκευαστεί απαιτούνται πολλές δεξιότητες και διαφορετικές τεχνικές (Γλυπτική, Ζωγραφική, Κοπτική-Ραπτική κ.α.), αλλά και εξοικείωση με μία πληθώρα υλικών (papier maché, ρητίνη, πορσελάνη, ξύλο ή ακόμα και ύφασμα κ.α.).

Για την απεικόνιση της προσωπικότητας «μιας ζωντανής και αναπνεύουσας ύπαρξης» χρησιμοποιούνται πολλαπλά συστατικά, υφές και τεχνοτροπίες και τελικά η δημιουργία Εικαστικής Κούκλας αντιπροσωπεύει μια μορφή τέχνης η οποία προσεγγίζει, ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ, τον ανθρώπινο ψυχισμό.


Η Εικαστική Κούκλα στο εξωτερικό

Η τέχνη της Εικαστικής Κούκλας –σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα– χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό! Χώρες με μεγάλη παράδοση σ’ αυτήν είναι κυρίως αυτές στης Βόρειας Ευρώπης όπως Τσεχία, Ρωσία, Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.

Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους μιας σημαντικής κάστας συλλεκτών από τη Β.Αμερική και την Ευρώπη έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι ArtDolls έχουν φτάσει να πωλούνται συχνά σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (από εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ) ως πολύτιμα Έργα Τέχνης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το μουσείο του Λούβρου, στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη συλλογή Εικαστικών Κουκλών. 
 Ιστορία

Η συνήθεια και η ανάγκη του ανθρώπου να απεικονίζει το είδωλό του και να του προσάπτει σχεδόν μυστικιστικές και μεταφυσικές ιδιότητες απατάνται ανά τους αιώνες σχεδόν σε όλες τις κουλτούρες και φυλές παγκοσμίους.

Από τις θρησκευτικές και παγανιστικές κούκλες (π.χ. voodoo) μέχρι τις «Boudoir Dolls» της δεκαετίας του ’30 που λειτουργούσαν ως καθημερινή παρακίνηση προς ένα συγκεκριμένο πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς, οι κούκλες διαχρονικά ασκούσαν ακαταμάχητη γοητεία κι έλξη στον άνθρωπο.

Δεν είναι τοπικά και χρονικά διακριτή η μετάβαση από την καθαρά «παιδική χρήση» στη μοντέρνα Εικαστική Κούκλα. Όμως η σαγήνη που ασκεί η εν δυνάμει διπλή υπόσταση κάθε κούκλας, επιτυγχάνει να την αναγει σε κάτι που υπερβαίνει τη χρηστική αξία ενός καθημερινού, άψυχου αντικειμένου. 
 
 
Διεύθυνση
  • Kolokotroni 57
  • 10560 Athens, Greece
Τηλέφωνο21 1400 0863
Ιστότοποςhttp://www.boozecooperativa.com/

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά «πιάνει» λιμάνι


Ενα μουσείο-«δόλωμα» για το ξεχασμένο, αν και γεμάτο θησαυρούς, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά ετοιμάζεται να στηθεί στο Καστράκι, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά. Τα καλύτερα από τα 2.691 αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή και βρίσκονται στις αποθήκες λόγω έλλειψης χώρου θα πάρουν τη θέση τους στις προθήκες του 7.000 τ.μ. κτιρίου της δεκαετίας του '80 με σκοπό να αναδείξουν την ιστορία του επινείου της Αθήνας και την εξέλιξή του όχι μόνο σε σπουδαίο εμπορικό λιμάνι, αλλά και σε ναύσταθμο πολεμικών πλοίων. Μέσα από πέντε ενότητες - ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου Μουσείων - οι επισκέπτες θα μαθαίνουν από τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα πληροφορίες για την ίδρυση του Πειραιά, τον λόγο που ο Θεμιστοκλής τον επέλεξε ως ναυτική βάση, τους νεώσοικους και την εντυπωσιακή σκευοθήκη (χώρος για τη φύλαξη του εξοπλισμού των πλοίων) του Φίλωνος, την εμπορική κίνηση στο λιμάνι, την πολεοδομική χάραξη από τον Ιππόδαμο και τα ιερά της, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες που αναδεικνύονται μέσα από επιγραφές και καθημερινά αντικείμενα.
Πηγή: http://www.tanea.gr

Μαρία Γιαννακάκη | ζωγραφική


«Στην καινούργια σειρά με πινάκες που παρουσιάζω στην αίθουσα τέχνης ''Τεχνοχώρος'' πρωταγωνιστούν εραστές που αγκαλιάζονται πίσω από θάμνους, δέντρα, σε λίμνες με θεατές τον πιστό σκύλο, πορτραίτα κοριτσιών με κινέζικα καπέλα, συντροφιά με κατοικίδια.
Σταθερή μου αγάπη και αναφορά στο συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να καταλήγει στην εξιστόρηση.
Με ενθουσιάζει πολύ περισσότερο ο υπαινιγμός, παρά η αφήγηση. Σε αυτόν τον άξονα που χαράζει την δομή της ζωγραφικής μου ,έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο όρος «κενό μη κενό» "κοng bai" της κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Η δυναμική σχέση δηλαδή κενού μη κενού στον χώρο.
Επιδιώκω παραδείγματος χάρη στα πορτραίτα των κοριτσιών η των παιδιών να αποκαλύπτεται η φύση των πρόσωπων τους και αυτό να γίνεται με τρόπο ξαφνικό, ελεύθερο και απροσδόκητο.»
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη. Τρία χρόνια μετά από την τελευταία της ατομική έκθεση στην Αθήνα εκθέτει τον Μάρτιο τη νέα σειρά έργων της με βασικό θεματολογικό άξονα  τα “ερωτικά”.
Στα έργα της η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί  μετάξι και ρυζόχαρτο, κινεζική μελάνη, ακουαρέλες, παστέλ, ξυλομπογιές και σφραγίδες. Από την Κινέζικη ζωγραφική και καλλιγραφία που σπούδασε στην Κίνα για δύο χρόνια, έχει διατηρήσει τα υλικά, την πινελιά, την ισορροπία ανάμεσα στο κενό και το μαύρο, και το δισδιάστατο χώρο. Το θέμα της, έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη φιγούρα με εικόνες που μας θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις Paul Gauguin ή Marc Chagall.

Η Μαρία Γιαννακάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική από το 1977 ως το 1982 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Από το 1980 έως το 1982 φοίτησε στο φροντιστήριο ψηφιδωτού της Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον Γ. Κολέφα. Το 1983 πήγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα, όπου μελέτησε τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε παραπάνω από 20 ατομικές και πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, την Κίνα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ινδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των εκθέσεων  International Ink and Wash Painting Exhibition, στο Πεκίνο (1988), την 8η Triennale στο Νέο Δελχί στην Ινδία (1994), την Art Athina στην Αθήνα, την Riparte Fair, στη Ρώμη (1996), την MiArt στο Μιλάνο (2003) καθώς και την Ιnternational Biennale στο Πεκίνο (2005). 


 Ατομικές Εκθέσεις
2013     Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2012     Γκαλερί Οιωνός,  Καρδίτσα
2011      TinT  Gallery, Θεσσαλονίκη
2010      Απρίλιος - Αίθουσα τέχνης Αθηνών
                Οκτώβριος - Theorema Gallery, Βρυξέλλες
2009     Aliquando, Παρίσι
2008     Festam Toulouse, Γαλλία
2007    Aliquanto, Παρίσι
2007    γκαλερί TinT Θεσσαλονίκη
2006    γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
2003    γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
2002    αίθουσα τέχνης Μυλωνογιάννη, Χανιά
2000    γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
               γκαλερί TinT, Θεσσαλονίκη
1997    αίθουσα τέχνης Τερρακόττα, Θεσσαλονίκη
1996    γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα

1995    αίθουσα τέχνης Τερρακόττα, Θεσσαλονίκη
1992    γκαλερί Αστρολάβος, Πειραιάς
1991    γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
1990    αίθουσα τέχνης Μυλωνογιάννη, Χανιά
1989    γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα
1987    γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα
1988    Beijing Artists gallery, Πεκίνο

 Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 6 έως 30 Μαρτίου 2013
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν ραντεβού


Αίθουσα τέχνης ΤεχνοχώροςΛεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
Μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org

Οι κρατούμενοι ζωγραφίζουν την... καταστροφή


Η έκθεση του ΚΕΘΕΑ «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία». Κεντρικό θέμα της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Η καταστροφή αποτέλεσε το έναυσμα, για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κρατούμενων μελών της κοινότητας.
Με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, ζωγραφίστηκαν στους καμένους τοίχους θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση των συναισθημάτων και των σκέψεων των θεραπευόμενων μελών, αφότου βίωσαν την καταστροφή μιας νησίδας ανθρωπιάς μέσα στη φυλακή. Η κοινότητα ξαναστήθηκε από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας.

Μαζί με αυτά εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, δυο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), αναδεικνύοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσου προσωπικής έκφρασης και ισχυρού συμμάχου στην προσπάθεια για απεξάρτηση, αλλαγή και επαφή με την κοινωνία.
Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, που βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και των οικογενειών τους από το 1983 όταν δημιουργήθηκε η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα. Το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως ισότιμων και ενεργών πολιτών. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για μία ακόμα φορά υποστηρίζει την προσπάθεια των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για επαφή με την κοινωνία. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ώρα 14.00
Διάρκειας έκθεσης: 2/03-15/04/2013
Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης,
Καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ, Μανώλης Χάρος, ζωγράφος

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (ΔΕΘ-HELEXPO)
546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.: 2310 240002 , 2310 281212 Τ + F: 2310 281567
E: mmcart@mmca.org.gr Site: http://www.mmca.org.gr
ΜΜΣΤ, ώρες λειτουργίας Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00,
Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Shoot Me... εφάπαξ!


Eικαστική σύνθεση με σχέδια σε χαρτί. Μια παρατακτική απεικόνιση ανθρώπων από το 1950 έως το 2013, δίχως χρονολογική σειρά. Φίλοι και συγγενείς, νυν και πρώην, σε μια σύνθεση «χρόνου - παρόντος», που αντλεί το πρωτογενές υλικό της από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ.
Πως επιλέγει να παρουσιαστεί το άτομο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γνωρίζοντας ότι η εικόνα αυτή θα αποτελεί εφάπαξ ντοκουμέντο της ζωής του;

Πόζες στημένες, ολόσωμες, μετωπικές. Οι άνθρωποι στέκουν όρθιοι, εκτεθειμένοι, χωρίς πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο από τον οποίο προέρχονται. Τα πρόσωπα επαναλαμβανόμενα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, το ένα δίπλα στο άλλο, κοιτούν ευθεία απέναντι. Η δυναμική του πλήθους, εναλλάσσεται με την παθητικότητα της παράταξης των ατόμων. Η ασφάλεια της συνύπαρξης, διαδέχεται το ενδεχόμενο της καταστροφής.

Ο Περικλής Πραβήτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Σπούδασε γλυπτική στην Καλών Τεχνών της Τήνου και στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη 2η Biennale της Αθήνας, στη 15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου και στην έκθεση Recording actions for bijoux de kant στο TAF.
Info:
SHOOT ME
9.3 - 31.3 / Σάββατο 12.00 - 20.00 & Κυριακή 13.00 - 20.00 /
Είσοδος Ελεύθερη
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη / Τηλ. 213.004.04.96.
www.polychorosket.gr / info@polychorosket.gr

Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος
 Πηγή:http://www.e-go.gr

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Γιάννης Μίχας: «Ακόμα και αν καταλαγιάσει αυτή η τρικυμία, θα έλθει άλλη…»


Χαρτογραφώντας το αποτέλεσμα των νέων εικαστικών του αναζητήσεων, με πυξίδα την παραδοσιακή σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα, ο Γιάννης Μίχας μάς μιλά για τη νέα του έκθεση.

Επιβλητικοί όγκοι πλοίων και βάρκες συνδιαλέγονται με  αιγαιοπελαγίτικα τοπία και παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς, μέσα από την ελευθερία των χρωμάτων και των σχημάτων, στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ατομικός πορτολάνος», η οποία εγκαινιάζεται απόψε στις 8 στην Titanium Yiayiannos Gallery, και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου.

Επιχειρώντας έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ φωτός,  διάθλασης και αντανακλάσεων, ο Γιάννης Μίχας μιλά για τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, τη σχέση του με τη θάλασσα και με την τρικυμία που περνάμε στη χώρα μας.
Ποιες είναι οι εικαστικές αναζητήσεις αυτών των έργων;


Την ώρα που ζωγραφίζεις, αισθάνεσαι. Η τοποθέτηση του ίδιου του καλλιτέχνη σχετικά με το έργο του ή μια εικαστική του περίοδο είναι πρωτίστως αντικειμενική και, έχοντας ερμηνευτικά χαρακτηριστικά, παράγει ένα δεύτερο έργο, καθώς ήδη από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της ανάγκης για έκφραση σε δημιουργία έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποστασιοποίησης.

Αν θέλετε να σας πω τί με συγκινεί αυτήν την εικαστική μου περίοδο, ποιες είναι οι ανησυχίες μου, θα επικεντρωνόμουν στο φως, στη σχέση της θάλασσας με τα ακρόπλωρα των πλοίων, στον τρόπο που το φως εισχωρεί στο πραγματικό και το νοητικό τοπίο και με τις διαθλάσεις του δημιουργεί νέους κόσμους. Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Ατομικός πορτολάνος»;


Η ζωή του καθενός είναι μια διαδρομή, μια αναζήτηση  και μια επιλογή αν θα βαδίσει σε χαραγμένους δρόμους ή σε άγνωστα μονοπάτια και ορίζοντες. Και είναι ελάχιστη υποχρέωση αυτών που αποφάσισαν να σηκώσουν το φορτίο της ατομικής οδύσσειας, να παραδώσουν στο τέλος για τους επερχόμενους, τις σημειώσεις και τους «χάρτες» της προσωπικής τους περιήγησης, τον ατομικό τους πορτολάνο. Έτσι, εξασφαλίζεται η συνέχεια  της ανθρώπινης παρουσίας και συμπληρώνεται εσαεί ο ατελεύτητος συλλογικός χωρικός και γνωσιολογικός χάρτης του σύμπαντος.
 Από μια δεύτερη σκοπιά, εστιάζοντας στο ατομικός, η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την εσωτερική μου ανάγκη να τονίσω την προσωπική μου παρουσία άμεσα, μέσω του έργου μου, και όχι έμμεσα και συλλογικά, μέσω της  πολιτικής και κοινωνικής μου δραστηριότητας.

Πέρα από την έκφρασή της μέσα από τα έργα σας, πώς θα περιγράφατε με λέξεις τη βιωματική σας σχέση με τη θάλασσα;


Η θάλασσα είναι το μέσο, είναι ο δρόμος  για το μεγάλο ταξίδι, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και ο σκοπός, η μήτρα που γονιμοποιείς και γεννά
 ιστορία. Είναι και δύναμη καθαρμού και  ανανέωσης. Η βιωματική μου σχέση είναι οπωσδήποτε μεταφυσική. Αλλά πάλι, έχοντας δουλέψει ως ναυπηγός, έχοντας χτίσει πλοία, γνωρίζοντας τα μυστικά των σιδερένιων σωμάτων τους και τη μυσταγωγική διαδικασία με την οποία οι τεχνίτες μετουσιώνουν με τη φωτιά το σίδερο και τα πρώτα υλικά σε ένδοξα ονόματα, έχοντας σφίξει τα χέρια αυτών των ανθρώπων της θάλασσας, θα τολμούσα να πω ότι η σχέση μου με το αλμυρό νερό, με τους ανθρώπους που το ζουν, το ανασαίνουν και το υποτάσσουν, είναι σχέση ζωής. Αυτό, άλλωστε, είναι διακριτό και στο εικαστικό μου έργο.

Πιστεύετε ότι θα καταλαγιάσει σύντομα η «τρικυμία», που ταλανίζει τη χώρα μας;

Είναι όπως με τον καιρό στην ανοιχτή θάλασσα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμα και αν καταλαγιάσει η τρικυμία, θα έλθει άλλη, αφού τελικός προορισμός δεν είναι άλλος από το ίδιο το ταξίδι. Σημασία, λοιπόν, δεν έχει το αν και πότε θα σταματήσει η τρικυμία, αλλά πως οδηγείς το σκαρί που λέγεται Ελλάδα και πως ετοιμάζεις το πλήρωμα για την επομένη.

Πληροφορίες

Titanium Yiayiannos Gallery, Βασιλέως Κωνσταντίνου 44 - Αθήνα, τηλ.: 210 7297644, 210 7251063, 6944 277263. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 22.00,  Σάββατο, Κυριακή:  11.00 -15.00.


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας: Οδός Λήθης και Μνημοσύνης από την Ελένη Φαλάρα και την Ιωάννα Στεφανίδου









Ο εκθεσιακός χώρος του «Booze Cooperativa», φιλοξενεί στο κλείσιμο του φετινού χειμώνα την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Οδός Λήθης και Μνημοσύνης”: εκεί που διασταυρώνεται το αναλογικό με το ψηφιακό". Πρόκειται για τη δεύτερη φωτογραφική συνεργασία των Ελένης Φαλάρα και Ιωάννας Στεφανίδου. Στο σύνολο των φωτογραφιών της έκθεσης διακρίνεται η προσπάθεια αποτύπωσης του χρόνου με τη χρήση αναλογικού και ψηφιακού μέσου. Η Λήθη, συμβολίζει τα σημάδια της λησμονιάς και της εγκατάλειψης ενώ η Μνημοσύνη μέσω της ανάμνησης, ανασύρει τις σκηνές του παρελθόντος και όλα αυτά μέσα σε ασπρόμαυρο φόντο. H Λήθη, κόρη της Έριδας κατά την ελληνική μυθολογία, αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της εγκατάλειψης. Στον αντίποδα, η Μνημοσύνη, η μητέρα των Μουσών των αρχαίων Ελλήνων, συγκρατεί και τακτοποιεί τις μνήμες μέσω της ανάμνησης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εικαστικό χώρο του Booze Cooperativa, που βρίσκεται στο πατάρι και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή στις 22 Φεβρουαρίου 2013 στις 9μμ. Επιμέλεια έκθεσης : Ελένη Φαλάρα, Ιωάννα Στεφανίδου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 21.00 Διάρκεια Έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2013 Επισκέψιμες ώρες: Καθημερινά από τις 4μμ έως τις 10μμ Είσοδος: Ελεύθερη BOOZE COOPERATIVA, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 57, ΑΘΗΝΑ
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ BOOZE COOPERATIVA: Άρτεμις Λειβαδάρου / Artemis Livadarou Επικοινωνία - Γραφείο τύπου / Communication and press department Κοπερατίβα Τέχνης / Booze Cooperativa Κολοκοτρώνη 57 Αθήνα / 57 Kolokotroni Str. Athens Τηλ./Tel.: 2103240944 - 210 3240945 web: www.boozecooperativa.com Ωράριο Λειτουργίας Γραφείου / Office Timetable Δευτέρα με Παρασκευή 11πμ - 5μμ / Monday to Friday from 11am to 5pm
 Πηγή:www.boozecooperativa.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι «Μη Εκτεθειμένες» του Ιράν


Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στις 19:00 εγκαινιάστηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantara, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, η ξεχωριστή έκθεση UNEXPOSED – που αποτελείται από "μη εκτεθειμένα" έργα που δημιούργησαν 40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν στο Ιράν.

Η έκθεση "Unexposed", που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani, περιλαμβάνει 70 έργα νέων γυναικών εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους.
Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η αντί - δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα, υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία.
Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά την αναζήτησή τους για ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani σημειώνει:
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani σημειώνει:
Οι «Μη Εκτεθειμένες» του Ιράν

«Oι γυναίκες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν την Ιρανική κουλτούρα, έχουν αρκετές ευκαιρίες να δείξουν την διαφωνία τους ως προς τις ιδέες που επέβαλε η Επανάσταση, η Ισλαμική ιδεολογία και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Όλοι είναι σύμφωνοι ότι την αλλαγή στο Ιράν θα φέρουν οι γυναίκες και η νεολαία. Τι είναι λοιπόν καλύτερο από το να δει κανείς από κοντά τις σκέψεις των νέων γυναικών. Η διεθνοποίηση της αμφισβήτησης μέσα από την τέχνη ξεπερνά τις όποιες απαγορεύσεις.
Οι 40 εικαστικοί, νέες γυναίκες που ζουν στο Ιράν επελέγησαν ανάμεσα σε 400 υποψήφιες που το έργο τους δεν έχει σχεδόν ποτέ εκτεθεί –γι αυτό και ο τίτλος unexposed. Οι μη εκτεθειμένες. Προσωπικά, έζησα έντονες και σημαντικές στιγμές με κάθε μια από τις καλλιτέχνιδες στην Τεχεράνη και τα περίχωρα, είτε προέρχονταν από άνετο και εξασφαλισμένο περιβάλλον είτε από θρησκευόμενο, ταπεινό και παραδοσιακό. Από τότε φέρω μέσα μου την ελπίδα ότι το Ιράν σαν λαμπρός ήλιος θα λάμψει και πάλι μέσα από τα μαύρα σύννεφα.


Η έκθεση των νέων γυναικών δίνει στις Ιρανές εικαστικούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Βαρσοβία, να μεταδώσουν τα μηνύματα τους και να αποκαλύψουν τις δημιουργίες τους.. »
Η έκθεση UNEXPOSED έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο 2012, όπου εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου. Οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantara.
Μετά την Αθήνα η έκθεση θα μεταφερθεί στη Βαρσοβία (Απρίλιο-Μάιο 2013).

Info:
UNEXPOSED
40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν και δημιουργούν στο Ιράν εκθέτουν 70 έργα τους
Επιμέλεια: Fery Malek–Madani, ιστορικός τέχνης
Συντονισμός: Ε. & Φ. Κυπραίος
Οργάνωση: Art Cantara
Εγκαίνια: Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στις 19:00
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία Συνομιλία (ομιλίες αγγλικά/γαλλικά), με θέμα: "Γυναίκα, Εικαστικά & Κινηματογράφος" ανάμεσα στις κ .κ. Δρ. Ασάλ Μπαγκερί Γκριφατόν Διδάκτωρ Γλωσσολογίας και Σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Φέρυ Μάλεκ-Μαντανί Επιμελήτρια Έκθεσης, Ιστορικό Τέχνης, Ελένη Κυπραίου Τεχνοκριτικό, Επιμελήτρια Εκθέσεων την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στις 19:00 (Ημέρα της Γυναίκας).
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων: 210 3418759,
Δευ - Παρ 11:00 - 14:00, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια έκθεσης 19 Φεβρουαρίου – 24 Μαρτίου
Εκθεσιακοί χώροι πρώτου & δεύτερου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
 Επιπλέον, και ένα Κινηματογραφικό Διήμερο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, όπου θα προβληθούν 9 ντοκιμαντέρ που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες από το Ιράν με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, πολλά από αυτά βραβευμένα σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς.
Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στα περσικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτήριου: 3€ ανά προβολή
2,5€ για πάνω από μια προβολή

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr.

Πηγή: http://www.e-go.gr

Έκθεση ψηφιδωτών απομιμήσεων γνωστών έργων

 

 

Έκθεση ψηφιδωτών απομιμήσεων γνωστών έργων

«Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν» Degas, 1834-1917 

Η Λαμπρινή Παπαδάτου, στην πρώτη της προσωπική έκθεση στην Αθήνα, μας συναντά στη γκαλερί του Black Duck από την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, και παρουσιάζει τη δουλειά της που αποτελείται από απομιμήσεις ρωμαϊκών έργων, κατά κύριο λόγο των ελληνιστικών χρόνων, από αποδόσεις σε ψηφιδωτό έργων μεγάλων ζωγράφων του 20ου αι., αλλά και πιο σύγχρονων πηγών και από δοκιμές σε εντελώς μοντέρνα εικαστικά πεδία

 

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι πέτρα, γρανίτης, μάρμαρο, κεραμικό πλακάκι, οπαλίνα, υαλόμαζα, γυαλί αλλά και βίδες, πλήκτρα και ο,τιδήποτε μπορεί να αποδώσει το ιδανικό αποτέλεσμα.
«…Έτσι κι εγώ "είδα" μέσα στα έργα των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών, απ' όπου δανείστηκα ορισμένα θέματα, έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης.
Κι ήταν αυτός ο τρόπος που θέλησα να αναδείξω στην ψηφιδωτή τους απόδοση: Την ισχυρή, δηλαδή, συνεργασία των επιμέρους για να επιτευχθεί το Όλον. Αυτή είναι η γοητεία του ψηφιδωτού. Τα μέρη, όσο απομακρυσμένα η ασύνδετα κι αν φαίνονται σε κοντινό πλάνο, οδηγούν τη ματιά μας, καθώς παίρνει απόσταση από το έργο, σε μια εκπληκτική εικόνα, πλούσια, λεπτομερή, ζωηρή και ευφάνταστη.
Αποτελεί, θα μπορούσε να πει κανείς, ένα κοινωνικό καθρέφτισμα, αλλά και προτροπή και παράδειγμα, αφού όλοι μας είμαστε ψηφίδες μιας κοινωνικής εικόνας, που ξεπερνά τον καθένα μας μεμονωμένα, σε μέγεθος και έννοια. Είμαστε όμως σημαντικοί στην δημιουργία της Μεγάλης κοινωνικής εικόνας, που χαράζεται στις σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας».
Την ημέρα των εγκαινίων, η Αναστασία Μουτσάτσου συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ανδρέα Βουδούρη, θα ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών αλλά και δικές της επιτυχίες.

Info:
«Ο κόσμος που κατοικώ»
Έκθεση ψηφιδωτού /Λαμπρινή Παπαδάτου
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2013
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00, Κυριακή: 19.00 – 22.00
Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Dostluk – Φιλία

 
"έκθεση για την ελληνοτουρκική φιλία στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων"
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Αθηνών-Πειραιώς, σε συνεργασία με τις γκαλερί Artis Causa και ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ παρουσιάζουν στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας (Βασ.Σοφίας, Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής) την ομαδική έκθεση Τούρκων και Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο: "Dostluk – Φιλία"
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Mustafa Ozel
Furuzan Simsek
Aysecan Kurtay
Arda Yalkin
Hande Sekerciler
Didem Unlu
Beyza Boynudelik
Μιχάλης Αρφαράς
Μανόλης Γιανναδάκης
Γιώργος Τσακίρης
Αρις Γεωργίου
Σταύρος Παναγιωτάκης
Βασίλης Καρακατσάνης
Χανιώτη Δήμητρα
Αλεξάνδρα Μαράτη
Γιάννης Κουτρούλης
Στάθης Βατανίδης

Πρόκειται για μια έκθεση γεμάτη συναισθήματα αλληλεγγύης και φιλίας, η οποία, με επίκεντρο την εικαστική τέχνη, απλώνει γέφυρες στους δύο λαούς.
Επτά Τούρκοι και δέκα Έλληνες καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μία έκθεση φιλίας και αλληλογνωριμίας των δύο λαών.
Νέοι καλλιτέχνες που ζουν κι εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη, με διαφορετικά εκφραστικά μέσα ο καθένας, αντλούν την έμπνευσή τους από τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της Πόλης. Ένας πηγαίος συνδυασμός μιας σύγχρονης γραφής με την παράδοση της Ανατολής, βαριά σε μύθους, ιστορία, συναισθήματα και τεχνοτροπίες. Η σύγχρονη τέχνη ανθεί στην Τουρκία, κατά έναν περίεργο όμως τρόπο, αφομοιώνεται μέσα στο κλίμα της χώρας και αποκτά έναν ιδιαίτερο, προσωπικό, έως και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα.
Παράλληλα δέκα γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες πλαισιώνουν και στηρίζουν την έκθεση αυτή και με τη δική του καλλιτεχνική γραφή ο καθένας απαντά και υποδέχεται τους φιλοξενούμενους φίλους μας.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Muhsin Bilge.
Βασικές Πληροφορίες
Πότε: 
15 Φεβρουάριος, 2013 - 19:30 - 26 Φεβρουάριος, 2013 - 20:00
Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00, Κυριακή 10.00
Που: 
Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας (Βασ.Σοφίας, Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα
Διοργάνωση: 
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Αθηνών-Πειραιώς
Επικοινωνία: 
T: 2107224028
Κόστος: 
Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Φωτογραφικό ταξίδι από το Ρίο μέχρι τη Νέα Υόρκη


«Αν ήμουν δέντρο, θα είχα τις ρίζες μου στο Ρίο... και τα κλαδιά μου στη Νέα Υόρκη». Ετσι τιτλοφορεί τη 13η ατομική της έκθεση φωτογραφίας η Τίτα Μπονάτσου, στην γκαλερί «Cube» (Μιαούλη 39, Πειραιάς), από αύριο έως τις 2 Μαρτίου.
Η έκθεση παρουσιάζει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό της καλλιτέχνιδας με αφετηρία το Ρίο και κατάληξη τη Νέα Υόρκη, και βέβαια σταθμούς σε ενδιάμεσες πόλεις.
Για την Μπονάτσου, αφετηρία είναι και η μνήμη, τα αρώματα της φύσης και του καλοκαιριού και περνά στο Ρίο. Το χρώμα, το φως και ο χρόνος ορίζουν τις επιλογές της. Τη σαγηνεύει αυτό που είναι εγκλεισμένο «στον αόρατο καθημερινό μας κόσμο», το οποίο αποδίδει στις φωτογραφίες της με φωτοσκιάσεις.
Δεν καταγράφει τοπία, αλλά «μέσα από την προσωποποίηση της φύσης, επιθυμεί να επικοινωνήσει την άρρηκτη σχέση που δημιουργεί το άτομο με τις ρίζες του, τη γενέτειρα, την πατρίδα του».
 Πηγή:http://www.e-go.gr

Ταξίδι με «2.024 καρδιές»


Σε εβδομήντα έξι σημεία του πλανήτη, στα σπλάχνα της γης, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή έργα κρυμμένα από τον Δημήτρη Αληθεινό.
Του καλλιτέχνη που από το 1981 έχει στήσει ένα τεράστιο και διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο «Κατακρύψεων», αποτυπώνοντας τη συνάντησή του με διαφορετικούς πολιτισμούς και «ιερούς» τόπους και διασώζοντας τη μνήμη. Τελευταία πράξη στα Λείβηθρα, την πατρίδα του Ορφέα, όπου γίνονταν οι αρχαιότερες ίσως μυστηριακές τελετές.
Μία λίγο παλαιότερη «Απόκρυψη», που κρύβει πολλές οδυνηρές μνήμες, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση κόσμου στην «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας. Οι «Κατακρύψεις» πρωταγωνιστούν στην πρώτη αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Αληθεινού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου 17-19), που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.
Μέσα από ένα εκτενές αρχειακό υλικό θα δούμε αυτό το μη ορατό πλανητικό έργο που έστησε επί τριάντα χρόνια, από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη και το Μάτσου Πίτσου στο Βαρανάσι, στην Πάτρα και τη Βενετία, από τα νησιά Κουκ στο νησί του Πάσχα, το Σινικό Τείχος και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Σε όλα αυτά τα μέρη, γεμάτα ενέργεια και προγονική σοφία, ο καλλιτέχνης, μακριά και έξω από το δίκτυο της καλλιτεχνικής αγοράς, έχει κρύψει κάτω από την επιφάνεια της Γης έργα ζωγραφικής και κατασκευές ή άλλα αντικείμενα, διασταυρώνοντας πολιτισμούς και αφήνοντας τη φύση να επέμβει πάνω στο υλικό της ζωγραφικής του πράξης.

 «Οταν το έργο πάψει να υπάρχει ως εικόνα, το "τραγούδι" του θα έχει περάσει στην προφορική παράδοση», όπως λέει στο «Εθνος». Το μεγάλο ταξίδι στους παλμούς της γης ο Αληθεινός οπτικοποιεί με μια μεγάλη καινούργια εγκατάσταση από 2.024 ρολόγια τοίχου στο πάτωμα μιας αίθουσας. Το εντυπωσιακό έργο έρχεται να δείξει, σύμφωνα με τον ίδιο, «τις διαστρωματώσεις του χρόνου», οι οποίες ταυτίζονται με τις διαστρωματώσεις της γης που συναντά σκάβοντας. Ο ήχος από τα ρολόγια παραπέμπει «στη σχέση του χρόνου μέσα στην ιστορία και στο γίγνεσθαι, αλλά και στο ρολόι της καρδιάς μας». Ετσι το έργο είναι σαν «2.024 καρδιές» - ο αριθμός είναι ιερός, καθώς το άθροισμα 8 δηλώνει το σχήμα του απείρου.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση


Οι θησαυροί της Μητέρας Γης, με τους καρπούς και τα πλάσματά της να σφύζουν από ζωή, χρώματα και σχήματα και το ρόδι να κάθεται στον θρόνο της εικαστικής μετουσίωσης, διηγούνται ιστορίες ρόδινων χρόνων με αισιόδοξα μηνύματα.
Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση - Παναγιώτης Παπαδόπουλος #1
Εργο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου
Με τις συμβολικές της διαστάσεις, η διπλή έκθεση με γλυπτική και κατασκευές του Παναγιώτη Παπαδόπουλου και ζωγραφικά έργα του Λάζαρου Κτενίδη, υπό τον τίτλο «Ρόδι-να Χρόνια», παρουσιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery. Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ρογκάν, καταθέτοντας τις σκέψεις της για την έκθεση: «Ευτύχημα είναι που δύο καλλιτέχνες - εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενιών αλληλοσυμπληρώνονται στην από κοινού προσπάθεια να μας τονώσουν θεματικά και εικαστικά, το ηθικό!
Καλλιεργώντας ο καθένας με αυθεντικό πάθος το κύριο ερέθισμά του, κατορθώνει να μετουσιώσει τον τυπικό χαρακτηρισμό “νεκρή φύση” σε ιδιαίτερα “ζωντανές” συνθέσεις, μέσα από την ευρηματικότητα και την ευελιξία των λύσεων, τόσο στη ζωγραφική απόδοση, όσο και στην τρισδιάστατη.

Ανανεώνοντας διαρκώς αισθητικά ο Κτενίδης τις “λύσεις” που δίνει στις ζωγραφικές του συνθέσεις, δημιουργεί κάθε φορά και από μια ποιητική αντίστιξη στο εικαστικό του θέμα. Μέσα από την εξαιρετική ευαισθητοποίησή του στο χρώμα και την αισθητική αξιοποίηση των εικαστικών στοιχείων που περιβάλλουν ή και που συμπρωταγωνιστούν αναφορικά με το “ρόδι”, υλοποιεί κάθε φορά και από μια αποκρυπτογράφηση βιωματικών και ψυχολογικών εμπειριών, που προκαλούν μια αντίστοιχη υποβολή στον θεατή. Ενταγμένες οι επιμέρους εικαστικές μαρτυρίες εδώ, σε μια δυναμικά δομημένη σύνθεση, κινητοποιούν ανάλογα και τον ψυχισμό του επισκέπτη.
Εικαστικό φιλί ζωής στη νεκρή φύση - Λάζαρος Κτενίδης #1
Εργο του Λάζαρου Κτενίδη.
 Με μια ανεξάντλητη ευρηματικότητα, ο Παπαδόπουλος αφουγκράζεται, βλέπει, νιώθει και ενορχηστρώνει στις τρισδιάστατες κατασκευές του τη χαρά της ζωής και τα ευεργετικά σκιρτήματα της δημιουργίας. Ρόδια και καρποί σε “ιδιωματικά” σχήματα, στεφάνια με λουλούδια, διαχρονικά λάβαρα και στήλες με στεφάνια, δέντρα του χειμώνα και της άνοιξης, σαλιγκάρια και άλλοι οργανισμοί εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα για τη φυσική -  μεταφυσική ενέργεια, που εγγυάται την επιβίωση και την ψυχική ενάργεια. Κοντολογίς, πρόκειται για κατασκευές που, απαλλαγμένες από κάθε επιδερμική προσέγγιση και διακοσμητικότητα, μας εκπαιδεύουν αισθητικά και ψυχικά».
Πληροφορίες
Titanium Yiayiannos Gallery, Βασ. Κωνσταντίνου 44 - Αθήνα, τηλ.: 210 7297644, 210 7251063, 6944 277263. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 - 22.00,  Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 15:00.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr


«Art-Athina 2013»: 18η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης


Η Art-Athina - Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, επιστρέφει με τη 18η διοργάνωσή της από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo).

H Art-Athina, που θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, είναι μία μεγάλη γιορτή της τέχνης και έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο ετήσιο διεθνές εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και την επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προβάλλουμε τη ζωντανή εικαστική σκηνή της χώρας μας και εν γένει τον πολιτισμό μας, που αποτελεί το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα.
Με αυτόν τον γνώμονα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η εταιρεία EuroΜare, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, προετοιμάζουν για τον επόμενο Μάιο ένα πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της προβολής της τέχνης, κυρίως της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, καθώς και την ενδυνάμωση των συνεργασιών και συνεργειών στον εικαστικό χώρο.
Το δυναμικό παρών στην Art-Athina 2013 θα δώσουν και φέτος οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα από όλο τον κόσμο αλλά και πολιτιστικοί φορείς, επιμελητές, μουσεία, θεωρητικοί τέχνης, τεχνοκριτικοί, δημοσιογράφοι. Στόχος μας είναι να καταστεί η έκθεση τόπος συνάντησης της διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα ολοκληρωμένα σημεία προβολής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Η συνεισφορά του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την Αιγίδα του οποίου τελεί η Art-Athina, υπήρξε καθοριστικής σημασίας, από γεννήσεως του θεσμού. Η ένταξη της έκθεσης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα έτη 2013, 2014, εξασφαλίζει τη δυναμική συνέχεια της Art-Athina σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, και ειδικότερα για τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Η 18η Art-Athina θα συνοδεύεται από ένα αξιόλογο πρόγραμμα VIP και από παράλληλες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί για ομιλίες διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο όπως o Juan Gaitan ( επιμελητής της Μπιενάλε Βερολίνου 2014), η Florence Derieux ( διευθύντρια της Frac –Champagne-Ardennes, επιμελήτρια της Parcours στο Art Basel 2013) και ο Ricardo Nicolau (υποδιευθυντής του Serralves Museum) ανάμεσα σε άλλους δέκα διεθνείς ομιλητές.
Επίσης θα επιμεληθεί το Open Form στο οποίο θα συμμετέχουν μια σειρά γνωστών διεθνών γκαλερί με την παρουσίαση ενός καλλιτέχνη σε κοινή έκθεση.
Η Άρτεμις Ποταμιάνου θα επιμεληθεί την έκθεση Art-Athina Contemporaries και το Platforms Project @ Art-Athina. Το Art-Athina Contemporaries αποτελεί μια δράση - έκθεση που ως στόχο έχει να αναδείξει την εικαστική δραστηριότητα όπως αυτή παράγεται και παρουσιάζεται σήμερα. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση θα επιλέγονται από τις γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art-Athina.
Ο στόχος του Platforms Project @ Art Athina είναι να χαρτογραφήσει τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες.
Η Art – Athina 2013 αποτίει φόρο τιμής στην ιστορική γκαλερί Δεσμός. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, ετοιμάζεται ένα αφιέρωμα στο Δεσμό, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Η γκαλερί Δεσμός ήταν από τις πρώτες αίθουσες που παρουσίασαν στην Ελλάδα εννοιολογικά έργα, εγκαταστάσεις και performances. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

 «Art-Athina 2013»
18η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης
16-19 Μαΐου 2013
Γήπεδο TaeKwonDo (Κλειστό Π. Φαλήρου)

Πηγή: http://www.e-go.gr

«Μικρόκοσμος ο Μέγας» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά


«Μικρόκοσμος ο Μέγας» τιτλοφορείται η αναδρομική Έκθεση της κ. Τιτίκας Σάλλα, εικαστικού, Αν. Καθηγήτριας Διδακτικής της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ: 210-4101.402), που διοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν) Δήμου Πειραιά.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
Η Μουσειολόγος κ. Αθηνά Πάνου έχει την ευθύνη της οργάνωσης της έκθεσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ η εικαστικός και Ιστορικός Τέχνης κ. Ελένη Πολυχρονάτου έχει την επιμέλεια της έκθεσης.
Η Ιστορικός Τέχνης κ. Καλλιόπη Κουντούρη, σημειώνει για την Έκθεση:
«Το σύνολο δεν είναι απλώς το άθροισμα των μερών, δεν είναι ποτέ ακριβώς ισοδύναμο με την αθροιστική δυναμική τους. Έτσι και με τα έργα ενός σημαντικού καλλιτέχνη σε αναδρομική έκθεση. Το έργο μιας ζωής για έναν καλλιτέχνη δεν ισοδυναμεί με μια ζωή έργα. Είναι όμως απαραίτητο να προσπαθήσει κανείς να συλλάβει την ταυτότητα μέσα από τα φαινόμενα, το όλον μέσα από το μέρος.
»Για την Τιτίκα Σάλλα, ο αέναος κύκλος της καλλιτεχνικής πράξης εκκινεί από τη στενή παρατήρηση του φυσικού αντικειμένου, πλέει στη ροϊκότητα του χρόνου, πάνω σε επαναχρησιμοποιημένα υλικά, περνά από τα κανάλια της μνήμης, της παιδικότητας και της ευαισθησίας και, με εκφραστικά εργαλεία το σχέδιο και τα γαιώδη χρώματα, απολήγει στο αισθητικό αντικείμενο. Η διηνεκής μεταστοιχείωση του φυσικού στο αισθητικό, του εμπράγματου στο συμβολικό, του υλικού στο αξιακό, δίχως μεγαλόστομες χειρονομίες, διατρέχει το σύνολο έργο της Σάλλα. Η οργανικότητα συμπλέει αδιάσπαστα με τη χρονικότητα, τη βαθιά αίσθηση που έχουν ορισμένοι καλλιτέχνες για το διάβα -γέννηση, ακμή, θανή- αλλά και τη σύμφυρση του χρόνου-κλέφτη: από τη ζύμωση της έμπνευσης στην «ώρα» της καλλιτεχνικής δημιουργίας και, καταληκτικά, στην κρυστάλλωση του αισθητικού παραγόμενου, το οποίο όμως τελεί σε κατάσταση διαρκούς «αποκάλυψης»
 μέσα από τη μεταστοιχείωση.
»Το απλό, το φυσικά απλό, δεν είναι και απλοϊκό, όπως και το αναπαραστατικό δεν είναι μιμητικό. Η διάσπαση του ενός, της «βασικής μονάδας», και η αναλυμένη πολυπλοκότητα των μερών δεν απειλούν την ενότητα, την αιτούν, την αξιώνουν, την προσδοκούν. Την αποκαλύπτουν. Αυτές φαντάζουν ως καταστατικές αποτυπώσεις εικαστικού λόγου της Τιτίκας Σάλλα και συνεργούν με τη συνείδηση του φίλεργου σεμνού τεχνίτη, που σκύβει με ταπεινοσύνη στις αφετηρίες, για να φτιάξει παράθυρα. Το βαθιά ανθρώπινο και το φυσικό, αξιακά ομότιμα, επιστέφουν την καλλιτεχνική πορεία της. Είναι τα δικά της εξαπτέρυγα εκατέρωθεν ενός opus vitae».
Info:
«Μικρόκοσμος ο Μέγας» - Αναδρομική έκθεση
(Φίλωνος 29, Πειραιάς, τηλ: 210-4101.402)
Της εικαστικού Τιτίκας Σάλλα
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ώρα 8:00 μ.μ.
Η Έκθεση διαρκεί έως τις 16 Μαρτίου 2013.
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 9:00-13:00 και 17:00-20:30
Σάββατο και Κυριακή, ώρες 9:00-14:00 και 17:00-20:00
Δευτέρα κλειστά
Eίσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση έκθεσης - εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Αθηνά Πάνου, μουσειολόγος
Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Πολυχρονάτου, εικαστικός - ιστορικός τέχνης

 Τιτίκα Σάλλα
Αν. Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ζωγραφική χαρακτική και κεραμική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και είναι διδάκτορας Διδακτικής της Τέχνης. Το 1998 εξελέγη Λέκτορας στην ΑΣΚΤ στη θέση της Διδακτικής της Τέχνης και σήμερα είναι Αν. Καθηγήτρια στην ίδια Σχολή.
Το εικαστικό της έργο έχει παρουσιαστεί ήδη σε εννέα (9) ατομικές εκθέσεις, καθώς και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σχολιαστεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.
Ατομικές εκθέσεις:
2007, «πικραλίς», Αίθουσα Τεχνών 'Καλλιόπη', Χίος
2005, «γενηθήτω» Βασιλική Αγ. Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης
2005, «γενηθήτω» Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
2002, «Τέσσερις Εποχές» Γκαλερί ΕΠΟΧΕΣ
1996, «Τέττιξ ο πάγκοινος» Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
1997, «Ζωής Περιπέτεια», Γκαλερί ΤΙΤΑΝΙUΜ, Αθήνα (κατάλογος)
1987, Γκαλερί ΑΛΦΑ, Ηράκλειο Κρήτης
1987, Γκαλερί Ζαλοκώστα 7, Αθήνα
1982, Βασιλική Αγ. Μάρκου, Πνευματικό κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ανακοινώσεις, συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν στην εικαστική αγωγή, καθώς και στα βιβλία: Δημιουργική φαντασία και παιδική τέχνη, Εξάντας, 1996, και Καλλιτεχνική παιδεία και παιδαγωγικά συστήματα, Νήσος, 2008.
Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολλά επιστημονικά κείμενα, όπως των: Η. Daucher, R. Seitz, Διδακτική των εικαστικών τεχνών, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Isar / Athen Έλληνες καλλιτέχνες στο Μόναχο Γερμανοί καλλιτέχνες στην Αθήνα, εκδ. Νήσος, 2009, Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική της Τέχνης, ελληνική και αγγλική έκδοση, εκδ. Νήσος 2011, Stymphalia project άνθρωπος+περιβάλλον, polaris 2013.

 Πηγή:http://www.e-go.gr