Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αντίσταση με μεταξοτυπίες

Σπάνιες αφίσες από το εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή, που λειτούργησε στο Παρίσι από το 1968 και όλη τη δεκαετία του ΄70, αλλά και έργα που δώρισε ο γνωστός τεχνοκριτικός Αλέξανδρος Ξύδης, φιλοξενεί σε δύο εκθέσεις το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση με τίτλο «Rue de l'Ouest 100. Mec Art Graphic 1972», η οποία είχε παρουσιαστεί πρόσφατα και στην Αθήνα, περιέχει έργα από την πρώτη εκδοτική απόπειρα της Μάγδας Κοτζιά και της Χρύσας Ρωμανού στο εργαστήρι του Κεσσανλή στο Παρίσι.

Η Μάγδα Κοτζιά, κυρίως γνωστή σαν σημαντική εκδότρια βιβλίων και ιδρύτρια των εκδόσεων Εξάντας, έφθασε το 1968 στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Αμυνας.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, μαζί με τον Καστοριάδη, τον Αξελό και τον Πουλαντζά, θα γνωρίσει τον Νίκο Κεσσανλή και τη Χρύσα Ρωμανού και στη συνέχεια τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany. O Νίκος Κεσσανλής φτιάχνει την ομάδα της Mec Art.

Από εκείνη την περίοδο και μετά ο Κεσσανλής, μέσα στους πολλούς πειραματισμούς, μαζί με τη Χρύσα Ρωμανού και τη Μάγδα Κοτζιά, αγοράζουν ένα μηχάνημα παραγωγής μεταξοτυπιών. Το μηχάνημα και το ατελιέ λειτουργεί από το 1968 και μετά στο 100, rue de l'Ouest, όπου δημιουργούνται έργα μέσα από τη συνεύρεση ενός πολύ μεγάλου μέρους των αντιστασιακών διανοουμένων, Ελλήνων και ξένων.

Το 1994, η Κοτζιά δωρίζει μια πλήρη σειρά των μεταξοτυπιών στη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ, που εκτίθεται για πρώτη φορά ολόκληρη σε αυτή την έκθεση।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου