Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Οι Δρόμοι του Μετά" στην Ελευσίνα


«Οι Δρόμοι του Μετά» είναι μια έκθεση για τη μετανάστευση και το ζήτημα που προκύπτει μετά την αναχώρηση από το γενέθλιο τόπο. Και βέβαια ενέχει το ερώτημα, εάν και κατά πόσο ο πάλαι ποτέ μετανάστης Έλληνας νοιώθει ρατσιστής.
Σε μια εποχή, κυρίως, όπου οι όροι διαφοροποιούνται και αιφνίδια αλλάζει η στάση των Ελλήνων απέναντι στο ζήτημα।
Η έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας “Λ. Κανελλόπουλος” περιλαμβάνει έργα που μιλούν για το ζήτημα της εισόδου των μεταναστών στον τόπο, αλλά και της εξόδου των Ελλήνων από τον τόπο, στη μετά-Μνημονιακή εποχή μας.
Από τους πάλαι ποτέ φιλοξενούμενους του κτηρίου Υπατία έως εκείνους που στοιβάζονται στα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, τα εξεγερμένα παιδιά των Παρισινών προαστίων έως τους οικογενειάρχες που προσπαθούν να επιβιώσουν στον ξένο τόπο και αντιμετωπίζουν το ρατσισμό των μονίμων κατοίκων. Ειδικά σήμερα, στην εποχή της ανεργίας των Ελλήνων και στη συνθήκη που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τον ευαίσθητο άνθρωπο του πολιτισμένου κόσμου που νοιώθει την εσωτερική μοναξιά του ξένου. Και βέβαια, τον ίδιο τον καλλιτέχνη, μετανάστη πάντα μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο.
Κάποια από τα έργα των Κύπριων καλλιτεχνών, Γιούλας Χατζηγεωργίου και Αντρέα
Σάββα, άκρως ευαισθητοποιημένων στο ζήτημα της βίαιης αποχώρησης, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στη συνέχεια στο Ρέθυμνο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Στην Ελευσίνα, η αρχική ιδέα και το περιεχόμενο ανανεώνονται με νέα έργα που δημιουργήθηκαν για την ελληνική μας κατάσταση το 2012, λίγο πριν τις εκλογές των συνθημάτων και των διλημμάτων. Σε μια ώρα μοιραία, όπου ο Έλληνας ξαναγίνεται μετανάστης και η τέχνη επανεξετάζει το ζήτημα της δημοκρατίας στην Ευρώπη ως μη δεδομένο.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας “Λ. Κανελλόπουλος” ,Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας. Διάρκεια έκθεσης από 8 Ιουνίου – 1 Iουλίου. Ανοιχτά καθημερινά 10:00 -14:00 και 18:00 – 22:00. Δευτέρα κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου