Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ένα σκωτσέζικο καλάθι σκουπιδιών κέρδισε το Τέρνερ


Μια ατμοσφαιρική εγκατάσταση, από δέντρα, φύλλα, ένα τραπέζι, αλλά κι ένα καλάθι για σκουπίδια, συγκίνησε περισσότερο αισθητικά τα μέλη της επιτροπής του βρετανικού Βραβείου Τέρνερ (Turner Price).

Έτσι η σημαντικότερη παγκοσμίως εικαστική διάκριση απονεμήθηκε στον δημιουhttp://www.blogger.com/img/blank.gifργό της, τον γλύπτη Μάρτιν Μπόις (Martin Boyce), μαζί με 25.000 στερλίνες.
Ο 44χρονος Σκωτσέζος καλλιτέχνης νίκησε τη γλύπτρια Κάρλα Μπλακ, με επίσης ατμοσφαιρικά έργο, τον ζωγράφο Τζορτζ Σο (που ήταν και φαβορί για το βραβείο) και τη δημιουργό βίντεο αρτ Χίλαρι Λόιντ. Η τελετή της απονομής του πολυπόθητου Βραβείου Τέρνερ έγινε προχθές το βράδυ έξω από το Λονδίνο, στην Baltic Art Gallery του Γκέιτσχεντ, και το όνομα του νικητή ακούστηκε από τα χείλη του διεθνούς φήμης φωτογράφου Μάριο Τεστίνο, ο οποίος παρουσίασε την τελετή.

Ο γλύπτης Μάρτιν Μπόις, από τη Γλασκόβη, δημιουργεί γλυπτά και εγκαταστάσεις, που παραπέμπουν στους μοντερνιστές των αρχών του 20ού αιώνα. Σήμα κατατεθέν του είναι κατασκευές, όπως δέντρα φτιαγμένα από νέον, μεταλλικοί φράχτες και κινητικά έργα κατά τα πρότυπα του Αλεξάντερ Κάλντερ.
Πηγή:http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου