Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτισμός για όλους


Είσοδος ελεύθερη σε παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές

Δωρεάν είναι το Δεκέμβριο η είσοδος σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, στη Λυρική Σκηνή και σε συναυλίες καθώς ορισμένοι κρατικοί και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς δίνουν τη δυνατότητα κυρίως σε ανέργους και ηλικιωμένους- αλλά όχι μόνο- να παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Είναι η πρώτη δράση που αναλαμβάνει το άτυπο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ», στο οποίο είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πρόσκληση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, οι εξής φορείς: ART ATHINA, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.

Το πρόγραμμα του Μήνα Πολιτισμού περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις ανά φορέα:

ART-ATHINA


Η ART-ATHINA συντονίζει ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων και άλλων δράσεων με ελεύθερη είσοδο σε αίθουσες τέχνης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων από την Αθήνα συμμετέχουν οι γκαλερί ΑΔ, Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5», Αστρολάβος, About, Andreas Melas & Helena Papadopoulos, Art Zone 42, Batagianni gallery, Γκαλερί Έρση, έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου, Elika, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, K-art, Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Qbox, Ρεβέκκα Καμχή, Σκουφά, Τhe Apartment, The Breeder, Titanium Yiayiannos Gallery, και από τη Θεσσαλονίκη οι Artis Causa, Γκαλερί TinT και Zina Athanassiadou Gallery.

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό Μουσείο, 11 έως 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι μικροί επισκέπτες θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης. Για παιδιά 5 έως 8 ετών. Κυριακή 11, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Ώρες έναρξης: 10:00 και 12:00

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας


Οι κινηματογράφοι Απόλλων , Δαναός 1 και Δαναός 2 και Νιρβάνα σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας προσφέρουν δωρεάν προβολές σε ανέργους. Την Δευτέρα 12 και την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους κατόχους θεωρημένων από τον ΟΑΕΔ καρτών ανεργίας: για τους κινηματογράφους Απόλλων και Νιρβάνα, η προσφορά ισχύει για την πρώτη απογευματινή προβολή και για τους κινηματογράφους Δαναό 1 και 2 για όλες τις προβολές. Η είσοδος θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας -ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις των κινηματογράφων- και στις προγραμματισμένες προβολές εκείνων των ημερών.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, συμμετέχει στην πρωτοβουλία με την παραχώρηση 100 θέσεων για την παράσταση μπαλέτου Όλοι χορεύουν βαλς! της 11ης Δεκεμβρίου 2011. Οι θέσεις θα δοθούν σε εγγεγραμμένους άνεργους και ηλικιωμένα άτομα άνω των 68 ετών.

Η διανομή των θέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, από τα ταμεία της Ε.Λ.Σ. (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαιτείται η επίδειξη κάρτας ανεργίας - ταυτότητας.

Εθνικό Θέατρο


30 θέσεις με μειωμένη είσοδο 5 Ευρώ (με σειρά προτεραιότητας) σε νέους, ηλικιωμένους και άνεργους για την παράσταση του έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Κεντρική Σκηνή, την Πέμπτη 22/12 .

Δωρεάν παρακολούθηση της παράστασης « Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη στην Παιδική Σκηνή, από ειδικές ομάδες παιδιών έπειτα από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Παράσταση της «Αντιγόνης»του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στις φυλακές, την Τετάρτη 14/12.

Οργάνωση ξενάγησης στους χώρους του Εθνικού την Δευτέρα 19/12 στις 11.00 το πρωί, ανοιχτή για το κοινό.

«Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών»
, στο κτίριο του ιδρύματος Κακογιάννη.

Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών που περιλαμβάνει την παρουσίαση 40 πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών τους οποίους προτείνουν τα λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις διαλόγου με τι άλλες τέχνες: κινηματογραφικές προβολές, περφόρμανς χορού και θεάτρου, εικαστικά, κόμικς, μουσικά χάπενινγκ, διαγωνισμούς, workshops (όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό)

Παρασκευή 9, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ με Ελεύθερη Είσοδο. Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν και σε 4 καυτές κωμωδίες του. Από την Τετάρτη 7/12 έως την Τετάρτη 28/12, στις 21:30

Σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη

Κρατήσεις θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά οι ταινίες:7/12, «Μπανάνες» ( 1971), 14/12 «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» (1969), 21/12 «O Υπναράς» (1973), 28/12 «Τα Πάντα Γύρω Απ’ Το Σεξ…»(1972)

Παράλληλα , 2 Μικρές Jazz συναυλίες (14/12 και 21/12 ) από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

100 δωρεάν εισιτήρια για την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών».

100 δωρεάν εισιτήρια για την έκθεση «Γιάννης Μέτσης - Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών».

50 δωρεάν εισιτήρια για τις προβολές της «ΘΟΛΟΥ».

Όλα τα εισιτήρια θα διατίθενται στο κοινό κατόπιν συνεννόησης και ισχύουν για τις Παρασκευές του Δεκεμβρίου.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών


Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει από 50 δωρεάν εισιτήρια σε εγγεγραμμένους ανέργους για κάθε μία από τις εξής συναυλίες:

«Το Χαμένο Παλάτι των Θεών» - Έργα των Γκλουκ, Τσαϊκόφσκυ, Ξενάκη και Χάυντν, Παρασκευή 09.12.2011, 20:30 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Στις Παρυφές του Θρύλου» - Έργα των Σιμπέλιους, Μπετόβεν, Στράους, Παρασκευή 16.12.2011, 20:30 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Χριστουγεννιάτικη Συναυλία» - Τα 4 κουαρτέτα με φλάουτο του Μότσαρτ, Δευτέρα 19.12.2011, 20.30 Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Έκθεση: ‘Άγονη Γραμμή. Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο

Ελεύθερη είσοδο στο κοινό την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 (10.00 - 20.00) και στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για το κοινό.

Μουσείο Μπενάκη

Κεντρικό κτίριο

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ο Αϊ Βασίλης αναζητά συνεργάτες»

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, 11.00-14.00 και Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011, από 17.00 έως 20.00

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα «Ο Αϊ Βασίλης αναζητά συνεργάτες» που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, με στόχο να ανακαλύψουν τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη μέσα από ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Είσοδος ελεύθερη σε οικογένειες, μεγάλους και παιδιά.

Ισλαμικό μουσείο

Σάββατο 10 και Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 11.00

«Σάββατο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης»

Δύο ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες Μίνα Μωραΐτου & Ροζάννα Μπαλλιάν της Ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη για μία γνωριμία με τον ισλαμικό πολιτισμό.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, (11.00), ειδική ξενάγηση σε κατόχους κάρτας ανεργίας

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, (11.0), ειδική ξενάγηση σε ομάδες προσφύγων (Οργάνωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 35 άτομα.

Κτίριο οδού Πειραιώς

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, 19.00 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, στις12.00

Έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου»

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Πειραιώς 138 (16/11/2011 - 15/01/2012)

Δύο ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης Λίζη Πλέσσα:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, 19.00 : Ειδική ξενάγηση σε κατόχους κάρτας ανεργίας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, 12.00: Ειδική ξενάγηση σε ομάδες προσφύγων (Οργάνωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 35 άτομα.

Μπιενάλε της Αθήνας

Στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης παρέχεται ελεύθερη είσοδος σε ανέργους, εκπαιδευτικούς και ειδικές κατηγορίες επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (έως 11 Δεκεμβρίου 2011).

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (9 -10 Δεκεμβρίου 2011) το θεατρικό έργο «Ρινόκερως» του Ευγένιου Ιονέσκο σε ηχητική απόδοση από τον Στέλιο Καραμανώλη και την Τούλα Πλουμή και το βίντεο «Σημειώσεις για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα» του Μάκη Μαλαφέκα.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση


Στις 07.12.11 (τα πρώτα γενέθλια της Στέγης) η είσοδος στην έκθεση Robert Mapplethorpe θα είναι δωρεάν για όλους.

Στις 14।12.11 στη συναυλία του συνόλου DissonART αφιερωμένη στον Ιάννη Ξενάκη (δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του) θα υπάρχουν 200 θέσεις δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας .
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου