Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Έκθεση Γιώργου Tσακίρη στα Δημήτρια


20/10/2009 έως 18/12/2009
Ώρα: 21.00
Γιώργος Τσακίρης - «Οικογενειακή υπόθεση 2»

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Σπούδασε Ανώτερα Ηλεκτρονικά. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή το Farulli και χαρακτική με καθηγητή το Vizzano. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2006, στο χώρο της Λόλας Νικολάου, ο Γιώργος Τσακίρης παρουσίασε την «Οικογενειακή υπόθεση 1». Εκτός των άλλων εκθεμάτων, που είχαν να κάνουν με αγροτικές παραγωγές του ιδίου, από γεγονότα που σημάδεψαν την αγροτική καταγωγή του (τσίπουρα, κρασιά, κομπόστες, εργαλεία και σκεύη, που χρησιμοποιούσαν πρόγονοί του), κυκλοφόρησε παράλληλα χειροποίητο βιβλίο, όπου συμπεριελήφθησαν κείμενα και έργα 47 διακεκριμένων ανθρώπων της τέχνης, τους οποίους συναντούσε στη Θεσσαλονίκη και έβλεπε στο εργαστήριό του.

Στην «Οικογενειακή υπόθεση 2», στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί συμβολικά γι' αυτόν καρπό οικογενειακής ευεργεσίας, διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων της τέχνης με έργα και κείμενά τους και φοιτητών, με τους οποίους συνυπήρξε και συνδημιούργησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και με μέλη προερχόμενα από τον τόπο καταγωγής του, μεγαλώνοντας έτσι τον κύκλο της «Οικογενειακής υπόθεσης 1», που ξεπερνά πλέον τα εκατό μέλη. Έργα του Τσακίρη - σχέδια, κατασκευές, video, δράσεις - θα επικουρούν την εικόνα του συνόλου, που θα απλωθεί στις δύο αίθουσες εικαστικών εκδηλώσεων του Κέντρου.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί και με δράσεις -μουσικές, performances, κ.ά.- και έξω από το κτίριο, οι οποίες θα προσδώσουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο σημαντικό αυτό γεγονός.

Είσοδος ελεύθερη
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο
Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου