Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Αναδρομική Έκθεση του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


Κτήριο οδού Πειραιώς
23/12/2009 2009 – 14/02/2010
(εγκαίνια 21/12/2009)

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει αναδρομική έκθεση του γνωστού σκηνογράφου, ζωγράφου και κεραμίστα Νίκου Στεφάνου, αφιερωμένη κυρίως στο ζωγραφικό του έργο. Ο καλλιτέχνης άρχισε την επαγγελματική του ενασχόληση με τη σκηνογραφία, ενώ το 1960, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές θεάτρου στο Παρίσι.

Έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά στα ατελιέ γνωστών θεάτρων της γαλλικής πρωτεύουσας, στη Βιέννη, το Μόναχο και το Λονδίνο, ενώ έχει συνεργαστεί με όλες τις κρατικές σκηνές και πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου στην Ελλάδα.

Από πολύ νωρίς και παράλληλα με την πλούσια δραστηριότητά του στο θέατρο ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Μάλιστα, με παρότρυνσή του, δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ένας καλλιτεχνικός πυρήνας, που αποτελείτο από τον ίδιο και τους Α. Φασιανό και Β. Σπεράντζα.

Τα εργοστάσια, με τις καμινάδες και τους καπνούς τους, εμπνευσμένα από τις παιδικές του μνήμες και συγκινήσεις, καθώς και τα τοπία που αποκαλύπτονται στον θεατή πίσω από ένα ανοιχτό παράθυρο, προβάλλουν το βασικό γνώρισμα της ζωγραφικής του δημιουργού, που δεν είναι άλλο από το συγκερασμό της πραγματικότητας και του ονείρου, διαμορφώνοντας συχνά μια μεταφυσική ατμόσφαιρα
Πηγή: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου