Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Επιλογές από το έργο του Γ. Ι Κατσίγρα στο Κέντρο Τεχνών


Την έκθεση με τίτλο «Απόγειο και κρίση της ακαδημαϊκής ζωγραφικής: Επιλογές από τη συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας» παρουσιάζει από τις 23 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 30 Ιανουαρίου 2010, το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει 45 από τα 781 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή του Γεωργίου Ι. Κατσίγρα η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδ οαπό τα μέσα του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.
Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα κύριων εκφραστών της Σχολής του Μονάχου, όπως των Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Βολονάκη, Συμεών Σαββίδη, Σπύρου Βικάτου, Γεωργίου Ροϊλού, Θάλειας Φλωρά - Κραβία, Πολυχρόνη Λεμπέση, κ.ά., αλλά και έργα των Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, κ.ά. οι οποίοι στο έργο τους υιοθέτησαν τις υπερβάσεις και τις ανανεωτικές τάσεις της ζωγραφικής στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στόχος της έκθεσης είναι αφενός να αναδείξει αρχικά την αισθητική και τις επιλογές του συλλέκτη, που αποτέλεσαν πολύτιμη παρακαταθήκη και προωθητική δύναμη για τη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας και αφετέρου να προβάλλει ένα επιτυχημένο και εν πολλοίς παρεξηγημένο ιδίωμα, της επίσημης ακαδημαϊκής ζωγραφικής, το οποίο υπήρξε καθοριστικό για την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 19ου αιώνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, Δρ. Ιστορικός Τέχνης

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής, τηλ.: 210 72 24 028
Ώρες λειτουργίας:09.00 - 13.00 και 17.00-21.00 εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας

Πηγή: http://www.athina984.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου