Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

100 χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής στη Θεσσαλονίκη


Έκθεση για τις καλύτερες στιγμές της χαρακτικής του 20ού αιώνα θα παρουσιαστεί στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "1909-2009: Εκατό χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής". Θα παρουσιαστούν 210 έργα χαρακτικής σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια, ξυλογραφίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και λινόλαια 140 καλλιτεχνών, όχι μόνο χαρακτών, αλλά και ζωγράφων ή γλυπτών που, περιστασιακά, φιλοτεχνούσαν χαρακτικά. Η έκθεση συνδιοργανώνεται απο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση "1909- 2009: Εκατό χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής" θα παρουσιαστούν ορισμένα σπάνια έργα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο "Τρελλός" του Τάσσου, μια έγχρωμη ξυλογραφία του 1939, μοναδική, καθώς η μήτρα της έχει χαθεί. Το παλιότερο έργο που θα παρουσιαστεί θα είναι η ξυλογραφία "Το κυνήγι" του Δημήτρη Γαλάνη, έργο του 1908. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η "Λιτανεία στην Κέρκυρα" του Νικόλαου Βεντούρα, έγχρωμη χαλκογραφία του 1974, αλλά και "Το ψάρι" του Ευθύμη Παπαδημητρίου (1956, μικτή τεχνική).

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή ενός σημαντικού συλλέκτη, του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέλεξε έργα αντιπροσωπευτικά όλων των καλλιτεχνών και των τάσεων της ελληνικής χαρακτικής του 20ού αιώνα.

Στα έργα κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα και κυρίως το γυμνό και οι προσωπογραφίες προσωπικοτήτων, θέματα τα οποία συγκινούν το συλλέκτη.

Η συλλογή του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές, αριθμεί περισσότερα από 800 χαρακτικά 220 Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα εκτεθεί στο κοινό ένα τόσο ευρύ φάσμα της συλλογής.

"Πίσω από έναν πιστό συλλέκτη διακρίνεται καθαρά η βαθιά γνώση και η συναισθηματική σχέση με το έργο τέχνης, αλλά και μια ερωτική διάσταση", τονίζει ο Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύονται με έργα τους στην έκθεση είναι οι: Λυκούργος Κογεβίνας, Μιχάλης Τόμπρος, Πολύκλειτος Ρέγκος, Κούλα Μπεκιάρη, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Τάσσος, Δημήτρης Τηνιακός, Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Τσόκλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Γέρος και Ξενής Σαχίνης.

Πηγή: http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου