Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Symbiosis-Συμβίωσις

Αναστασία Κανδαράκη
Jewelry artist, teacher, founder of Anamma studio & co-founder of AJW


“Οφείλει, άνθρωπος μόνος μέσα σε ένα κόσμο που δεν είναι ο κόσμος των παιδικών χρόνων του, να εμψυχωθεί, να μάθει πώς να κάνει κουράγιο μπροστά σε ένα κόσμο σκληρό, φτωχό, κρύο”.
Gaston Bachelard

“Τhe environment shapes people's actions”.
B.F Skinner

Μία σειρά κοσμημάτων και αντικειμένων που μοιάζουν με γλυπτά φτιαγμένα για το σώμα και τον χώρο. Ατσάλι και ξύλο, διάρκεια και θνητότητα, δύναμη και ευαισθησία, ακαμψία και πλαστικότητα. Οι αντιθέσεις που ορίζουν τη ζωή μας και τη σχέση μας με το αστικό περιβάλλον δηλώνονται στα υλικά και τις φόρμες αυτής της συλλογής. Συμβίωσις/symbiosis σημαίνει αλληλεξάρτηση. Σύζευξη. Διάδραση. Είναι η προσπάθεια δύο διαφορετικών οργανισμών να επιβιώσουν.

Ανθρωπος και κοινωνία, σώμα και χώρος, δύο αλληλεξαρτώμενες οντότητες. Μια σχέση προστασίας αλλά και διαμάχης, φροντίδας αλλά και καταπίεσης, υποστήριξης και περιορισμού, κίνησης και ακινησίας. Το έργο μιλάει για την σχέση μας με τον εαυτό αλλά και με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Τα κοσμήματα – αντικείμενα ανήκουν στο σώμα και στο χώρο, και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο συναντιούνται, ανταλλάσσουν πληροφορίες και αλληλο-επηρεάζονται.

Η ζωή στην Ελλάδα της κρίσης δεν σε αφήνει ούτε στιγμή να ησυχάσεις. Πρέπει συνεχώς να είσαι σε εγρήγορση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσεις τις αντιξοότητες της ζωής, αλλά και τα παράλογα εμπόδια που συναντάς διαρκώς. Σε κρατάει σε εγρήγορση, σε κάνει ευέλικτο και εφευρετικό αλλά σε εξαντλεί. Η καθημερινότητα, εσωτερική και εξωτερική, είναι μία πάλη εξισορρόπησης αντιθέσεων. Η εξερεύνηση και διαχείριση του εαυτού εξαντλητική. Οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας συγκρούονται. Αφήστε με να έχω μία στιγμή αδυναμίας! Ή μήπως η αδυναμία μου είναι η δύναμή μου και ο συνδυασμός τους δίνει την τελική αρμονία; Η γεωμετρικότητα της ατσάλινης σύνθεσης του κοσμήματος, καταπιέζει την οργανικότητα του ξύλου; Ή μήπως υποστηρίζει την αδυναμία του; Το προστατεύει από τον άτακτο εαυτό του ή το οριοθετεί;

Τα κοσμήματα είναι ποιητικές μεταφορές. Μεταφορές σαν τον Θεό Ιάνο (Janus) στην Ετρουσκική μυθολογία, ο οποίος πρέσβευε τα ζεύγη των αντιθέτων, το γήρας και τη νιότη, τον ήλιο και τη σελήνη, τον πόλεμο και την ειρήνη. Μοιάζουν με χειρονομίες που καθρεφτίζουν σχέσεις, και εκφράζουν ένα διαδραστικό σύμπαν, όπου όλα ενεργοποιούνται όταν συσσωρεύονται οι αντιθέσεις. Μεταφορές που αναφέρονται στην ανθρώπινη αδυναμία, τη θνητότητα αλλά και στην άκαμπτη κοινωνία μας που είναι συναισθηματικά ανήμπορη να υποστηρίξει τα μέλη της. Η ευθραυστότητα του ξύλου δηλώνει μία στιγμή αδυναμίας. Και το αναπόφευκτο γήρας. Το ατσάλι εκφράζει την δύναμη, την σκληρότητα, την αντοχή που εξασφαλίζει διάρκεια στο χρόνο, αλλά επίσης την αυστηρότητα μιας ορθολογικής κοινωνίας.

Αντιστεκόμενη στην λαμπρή ομορφιά που παραδοσιακά χαρακτηρίζει ένα κόσμημα, δημιουργώ γλυπτά για το σώμα και τον χώρο. Τα υλικά μου τα συναντάει κανείς περισσότερο στην βιομηχανία και όχι τόσο στην κοσμηματοποιϊα. Τα κοσμήματα είναι μεγάλα, σκληρά, άγαρμπα, αμφισβητούν τη φύση του ίδιου τους του εαυτού.

Δημιουργώ τέχνη σε μία προσπάθεια να καταλάβω τον κόσμο. Είναι μία διαδικασία αποδόμησης και αναδόμησης, μεταμόρφωση της ύλης. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο προσπαθώντας να ανακαλύψω την ανθρώπινη φύση αλλά και τον εαυτό μου. Ψάχνοντας για αυτό που είμαι αλλά και γι' αυτό που δεν είμαι. Όπως είπε και ο Οβίδιος, ο μεγάλος Ρωμαίος ποιητής: “ The knowledge of the world is identical to the dissolution of its consistency”.


 27 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου
8μμ-11μμ

pin
Eos Gallery
Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας, 10434 Αθήνα
 21 0823 7111
Πηγή:
Eos Gallery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου