Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ: Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων»

4 Μαρτίου-2 Μαΐου 2015

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

 

Όταν ένας μονόκερως ξεπροβάλει μέσα από ένα γοβάκι για να συναντήσει έναν υάκινθο με καρό κουστούμι που στέκεται πλάι σε μια τίγρη με πονοκέφαλο, τότε μάλλον όλα είναι δυνατά! Αυτά και άλλα πολλά, με συνοδοιπόρους πανέμορφα, μυστήρια, τρομακτικά πλάσματα με αφορμή τα γράμματα της αλφαβήτου, θα συμβούν στην έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη «Αλφάβητος: Η Εικόνα των Γραμμάτων), στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) του ΚΜΣΤ, από τις 4 Μαρτίου έως τις 2 Μαΐου 2015, και έτσι το μουσείο μετατρέπεται σε πεδίο ανεξάντλητης φαντασίας για μικρούς και μεγάλους, γίνεται το σημείο εκκίνησης εκατοντάδων αφηγήσεων χωρίς αρχή και τέλος. (εγκαίνια: Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 / μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00).
Ο προβληματισμός του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη σε μεμονωμένα ή σε ενότητες έργων, επικεντρώνεται στη σημαντικότητα του έργου τέχνης ως γλωσσολογικού-επικοινωνιακού μέσου. Βασική παράμετρο της εικαστικής του έρευνας συνιστά η αναζήτηση των ορίων μεταξύ εικόνας-κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους. Η σειρά των 24 συνθέσεων Η Αλφάβητος (από το Άλφα ως το Ωμέγα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου) και τις εικόνες τους, όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα, είναι ενδεικτική των προθέσεων και των αναζητήσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ζωόμορφες-υβριδικές φιγούρες του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη υιοθετούν περσόνες, συνδιαλέγονται με συμβάσεις και στερεότυπα που επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, ενδύονται ρόλους και συμπεριφορές, μιλούν για πραγματικότητες και έμφυλες ταυτότητες, συστήνουν μια εναλλακτική άκρως ενδιαφέρουσα, πρόσληψη του κόσμου.
Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης η μεγάλη δίπτυχη σύνθεση Μια διαταραχή της μνήμης, αλλά και μια ενότητα έργων που εμπνέονται από την Οδύσσεια (Αναζητώντας τον Οδυσσέα).
Τα έργα λειτουργούν ως η απόλυτη αφορμή για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης ΚΜΣΤ
Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Τ. 2310589222, education@greekstatemuseu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου