Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Απόηχοι και μύθοι από άλλες εποχές στην έκθεση του Δημήτρη Μαρόρου

Μικρά αφηγήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει είναι τα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Μοράρου, που εκθέτει στην γκαλερί του Black Duck, από 3 έως 22 Μαρτίου.
«Απόηχοι από μακρινές εποχές, μύθοι από την μακρινή Ανατολή, την Αρχαία Ελλάδα και τα βάθη της Χριστιανοσύνης. Αναφορές στα φυτά και τα βότανα από τα βουνά και τις πεδιάδες μέχρι τους κήπους μας, τα ανθοδοχεία και την κουζίνα μας. Πώς εκφράζουμε την όσφρηση με την εικόνα; Πως εικονίζουμε την ευφορία των αισθήσεων, όταν μας κατακλύζουν ευωδίες; Τα έργα τούτα είναι μικρά αφηγήματα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η μυθολογία έδωσε ονόματα σε φυτά, βότανα και δένδρα.
Η Αθηνά χάρισε την ελιά στους ανθρώπους και ο Διόνυσος την άμπελο και τον οίνο. Ο Απόλλων ερωτεύθηκε την Δάφνη και η Γαία την έκανε το γνωστό δένδρο, ο Πάνας την νύμφη Σύριγγα και έγινε η γνωστή Κάλαμος με την οποία παίζει τους σκοπούς του. Η νύμφη Πιτύς έγινε η Κουκουναριά και οι Αίγυρες οι λεύκες. Παλιές ιστορίες που φτάνουν μέχρι σήμερα. Ζωγραφιστές ιστορίες με τεχνική που έρχεται από παλιά.
Μια αφήγηση με αργό ρυθμό απέναντι στον ταχύτατο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Ρυθμό που μας υπαγορεύει ο γεωγραφικός μας χώρος και που όταν την ακολουθούμε, πάντα καταφέρνουμε να αρθρώσουμε προσωπικό λόγο. Παρά τα χίλια ενάντια», σημειώνει ο Δημήτρης Μοράρος.


Η ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδου γράφει για το έργο του καλλιτέχνη: «Αυτός ο ρυθμός των φύλλων λοιπόν επάνω στα κλωνιά, παράξενο τραγούδι που φτιάχνει. Το συνοδεύουν τα πράσινα τα χιλίων λογιών. Πολλές φορές και τα κόκκινα. Και τα άνθη που τόσο απρόβλεπτα ταιριάζουν με τα φύλλα, τα κλαριά, τα αρώματα, την αφή, το όλον. Η συγκίνηση που αναφέρει ο Δημήτρης. Κρυμμένοι θησαυροί αφειδώς δοσμένοι. Να ζωντανεύουν, να τρέφουν, να ομορφαίνουν, να θεραπεύουν, να μας μαθαίνουν τόσα».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Μοράρος είναι από το Βόλο. Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα Εφαρμοσμένες Τέχνες με την Χ. Μυταρά και Ζωγραφική ως βοηθός και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι και το Παρίσι (1975-1978). Μελέτησε τη Βυζαντινή Ζωγραφική στις Καρυές του Αγίου Όρους με τον Ιερομόναχο Γεράσιμο. Εργάζεται ως ζωγράφος, χαράκτης και επιμελητής εκδόσεων. Το 1990-1991 έζησε στα Χανιά. Το 1991-2010 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζεί στον Βόλο.

Info
Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου, Cafe-Bar-Restaurant-Gallery, Χρήστου Λαδά 9α
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια: 3 - 22 Μαρτίου 2015
Καθημερινές και Σάββατα: 11.00 – 22.00, Κυριακή: 19.00 – 22.00
Τηλ. 210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr
Πηγή: http://www.tff.gr

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Μαρία και καλό μήνα να σου ευχηθώ..
    Φανταστική δουλιά φαίνεται να έχει κάμει ο Δημήτρης Μοράρος.
    Νά έχει και καλή επιτυχία.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή