Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

O Κώστας Καρακίτσος με τις Γυναίκες του στη Myrό Gallery

Με ιδιαίτερη χαρά, η Myrό Gallery παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά του γνωστού κεραμίστα Κώστα Καρακίτσου στον χώρο της Myrό Κόγχη, και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. Η έκθεση θα αποτελείται από γλυπτά που θα ξεκινούν από φυσικό μέγεθος ανθρώπου, και θα καταλήγουν σε μικρότερα.





 Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της νέας σειράς του καλλιτέχνη "Γυναίκες". Τα γλυπτά της σειράς είναι φτιαγμένα από κεραμικό πηλό, ο οποίος έχει διέλθει ειδική επεξεργασία (σε μεγάλο βαθμό δικής του επινόησης) ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και μεγάλης σκληρότητας. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα ώστε να μπορούν να παραμείνουν ακόμα και σε εξωτερικό χώρο αναλλοίωτα.



"Δουλεύω τον πηλό με μικτές τεχνικές. Συναρμολόγηση φύλλων πηλού, λωρίδες μακαρόνι κομμάτια από πηλό και με αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι φυσικά ευνοούν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια οι φόρμες χρωματίζονται με οξείδια πυροχρώματα και υαλώματα για να ψηθούν σε καμίνι υψηλών θερμοκρασιών 1260 βαθμοί C. (Τα κεραμικά είναι κατάλληλα και για εξωτερικό χώρο αφού η υψηλή θερμοκρασία μεταλλάζει τον πηλό σε ένα σκληρό υλικό το οποίο δεν έχει καμία απορροφητικότητα και είναι σχεδόν αδύνατο να τρυπηθεί με εργαλείο). Η τελευταία μου δουλειά είναι μια προσπάθεια να αποδώσω την σημαντική θέση της γυναίκας στον κόσμο μου. Χρησιμοποιώ 3 στοιχεία τα οποία νομίζω ότι καταγράφουν την σημαντική της θέση. Το καπέλο (δείγμα εξουσίας και δύναμης) , τα αντικείμενα που κρατάει και μας προσφέρει.( προσφορά, όνειρα, έρωτες, ταξίδι, η αντικείμενα συμβολικά, ρόδι μήλο, κύκνος, λουλούδι) ,και ο πλούσιος ενδυματολογικός χρωματισμός (η αέναη ανάγκη της να δημιουργεί περιβάλλοντα γεμάτα χρώμα.) Οι κοινωνίες μας θα ήταν μονόχρωμες εν τη απουσία της.", σημειώνει ο κ. Καρακίτσος σε ένα statement σχετικό με την σειρά.
Βιογραφικό:
Ο Κώστας Καρακίτσος γεννήθηκε το 1956 στην Καβάλα. Την περίοδο 1984-1986 παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο Κεραμικής – Γλυπτικής της Γεωργίας Γαληνού στις Σέρρες, ενώ από το 1985 λειτουργεί το δικό του εργαστήριο Κεραμικής στην Καβάλα. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εκθέσει την δουλειά του σε 9 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε 14 διεθνή συμπόσια κεραμικής. Από το 2009 οργανώνει ο ίδιος το Συμπόσιο Κεραμικής με διακριτικό τίτλο “Με χώμα και νερό” στην Αβραμηλιά Καβάλας σε ετήσια βάση. Είναι μέλος του " Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος", ενώ ως καλλιτέχνης περιλαμβάνεται στον διεθνή κατάλογο “500 figures in clay – Ceramic Artists celebrate the Human Form” στον τόμο του 2004.
Πληροφορίες Τοποθεσία: Myrό Gallery, Myrό Κόγχη, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη


Info:

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 7 – 29 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 269187
www.myro.gr
Πηγή: http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου