Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Έκθεση για τη Ρόδο στο Μουσείου του Λούβρου

«Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής», είναι η νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό, και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2015.

Σε μπλε φόντο, η μεγάλων διαστάσεων αφίσα στην πρόσοψη του Μουσείου, με το απείρου κάλλους μυκηναϊκό ρυτό, το κωνικό αγγείο για χοές που ταξιδεύει από τα βάθη του χρόνου, προσκαλεί τους Παριζιάνους για μια πρωτόγνωρη εμπειρία.




Συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών Μουσείων

Η ιδιαίτερη σημασία που έχει δοθεί στην έκθεση, οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά οργανώνεται παγκοσμίως μια έκθεση αποκλειστικά για τη Ρόδο, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν τέσσερα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο με 80 αρχαιολογικά ευρήματα, το Μουσείο της Κοπεγχάγης με 30 ευρήματα, το Λούβρο με 120, και το Μουσείο της Ρόδου με 150.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Κι όπως σημειώνουν οι Γάλλοι διοργανωτές, μπορεί η Ρόδος να είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον Κολοσσό (κατά τον 3ο αι. π.Χ.), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ή για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον Μεσαίωνα, ωστόσο αποτέλεσε κεντρικό κόμβο εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολή από την αρχαιότητα.

Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην πτέρυγα «Ρισελιέ» του Λούβρου,  καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ..  Για τη Ρόδο, το μεγάλο κέρδος είναι ότι θα εκδοθεί ο επιστημονικός κατάλογος με όλα τα ευρήματα που εκτίθενται, πράγμα σημαντικό, γιατί πολλά από αυτά ήταν έως τώρα αδημοσίευτα.


 Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες

Η ενότητα  «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, αμφορείς από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό, κ.ά.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», εξετάζεται ο κομβικός ρόλος του νησιού λόγω της γεωγραφικής θέσης του στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής. Παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας με πληθώρα αντικειμένων, όπως ειδώλια από φαγεντιανή με αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς, κ.ά.


 Από το Παρίσι, στη Ρόδο

Η  έκθεση του Λούβρου, μετά το Παρίσι, έρχεται στη Ρόδο. Η απόφαση ελήφθη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου με τον διευθυντή  του Μουσείου, Jean-Luc Martinez.  Αξίζει να τονιστεί ότι το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.

Αναμένεται τώρα και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας μεταφοράς  και της διάρκειας της έκθεσης στη Ρόδο, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να συζητά για την παραμονή της, καθ’  όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το νησί της Ρόδου και για ολόκληρη την Ελλάδα, σε ευθεία διασύνδεση και με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.


 Χορηγοί που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης στο Λούβρο είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η γαλλική εταιρία Louis Vuitton και η γαλλική φαρμακευτική IPSEN.

Πηγή:naftemporiki.gr

2 σχόλια:

  1. Αξιόλογες εκδηλώσεις για την πατρίδα μας.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
    Uα χαρώ να επισκεφτείς το http://eftanhsa.blogspot.com
    Kαλή σου μέρα από την Νέα Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα από Αθήνα!
      Το επισκέφθηκα το blog και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον!!!

      Διαγραφή